Uzay bilimi araştırmacıları, geliştirdikleri ilk kontrplak uydunun uzaya fırlatılacağını açıkladı. Uzaya fırlatılacak olan uydunun yapı malzemesinden ayrı olarak farklı bir özelliği daha var. WISA-Woodsat yanında bir selfie çubuğu taşıyacak.
[caption id="attachment_14276" align="alignnone" width="712"] wisa-woodsat-www.startupteknoloji.com[/caption]
Merkezi Finlandiya olan Arctic Astronautics’in üzerinde çalıştığı WISA-Woodsat ilk kontrplak uydu ünvanını taşıyor. Geliştirici firması, WISA-Woodsat isimli uydunun bu senenin sonlarına doğru fırlatılacağını açıkladı. Yapılan açıklamalardan sonra kamuoyunun aklında birçok soru işareti oluştu.
WISA-Woodsat Uzay Koşullarına Uyum Sağlayabilecek mi?
Haberi duyan herkesin aklında, kontrplaktan oluşan WISA-Woodsat uydusunun uzay koşullarına uyum sağlayabileceği konusunda soru işaretleri oluştu. Araştırmacılar, WISA-Woodsat yapı malzemesinin kesinlikle uzay koşullarına karşı dayanaklı olacağını açıkladı. Uydunun dış cephesi huş kontrplaktan oluşuyor.
WISA-Wood, 9 Temmuz’da Avrupa Uzay Ajansı’ndan fırlatılma onayı aldı. Bu onaydan sonra yıl içinde fırlatılması planlandığı açıklandı. WISA-Woodsat, Rocket Lab şirketinin geliştirdiği Electron isimli roketiyle fırlatılacak. Uzaydaki anları kaydetmesi amacıyla yanına bir selfie çubuğu konulan uydu, 10 santimetre boyunda. Araştırmacılar, geliştirilen uydunun yapısı bakımından uzay enkazı problemine çözüm olabileceğini veya bu sorunun çözümlenmesinde rol oynayabileceğini düşünüyorlar.
[caption id="attachment_14277" align="alignnone" width="696"]
wisa-woosat-kitsat-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Kontrplak Uzay için Uygun Bir Malzeme
Arctic Astronautics, geliştirdiği uydu üzerinde 2015 yılından beri çalışmalarını sürdürüyordu. Bu malzemeden uydu yapması fikrinin başlangıç tarihi 2015 yılı diyebiliriz. Firmanın baş strateji sorumlusu Jari Makinen bu konu hakkında açıklama yapmıştı. 90’lı yılların başından beri uzay teknolojisi ile ilgilendiğini aktaran Makinen, kontrplağın uydular için oldukça uygun bir malzeme olduğunu düşündüğünü açıkladı.
Düşüncelerini teste dökmek isteyen stratejist, yapılan ön testlerde küp şeklindeki huş ağacından yapılan kontrplak bir test uçuş balonu göndermişti. Jari Makinen’e göre kullanılan malzemenin son derece iyi olduğunu duyurdu.
Kontrplak uydu tasarlama işi ile uğraşan tek şirket Arctic Astronautics şirketi değil. Japonya’da bir şirket Kyoto Üniversite ile iş birliği içinde olduğunu duyurmuştu. Geliştikleri uyduları 2023 senesinde uzaya göndereceklerini de açıklamalarına eklemişlerdi.
WISA-Woodsat, uzayda iki sene görevini yapabileceği umuluyor. Uzay araştırmacılarına göre ahşap uydunun tasarlanması ve elde edilen başarı uzay bilimi için çok büyük bir atılım.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...