İlk öğrenci yapımı nükleer füzyon cihazı faaliyete geçmeye hazırlanıyor! Avustralya, öğrenciler tarafından tasarlanan, inşa edilen ve işletilen dünyanın ilk nükleer füzyon cihazına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor! Bir basın açıklamasında, projenin New South Wales Üniversitesi (UNSW) tarafından planlandığı ancak nükleer yakıt kullanmayacağı belirtildi.
Nükleer füzyon, hidrojen gibi daha hafif elementlerin atomlarının, büyük miktarda kuvvet altında füzyonlarını sağlamak için yüz milyonlarca santigrat dereceye kadar ısıtıldığı süreçtir. Süreç, daha sonra cihazlara ve makinelere güç sağlamak için kullanılabilecek büyük miktarda enerji açığa çıkarır. Bu, güneşte meydana gelen sürecin aynısıdır. Talep üzerine de gezegene karbonsuz enerji sağlamak için potansiyel olarak kullanılabilir. Günümüzde büyük ölçekli enerji santrallerinde kullanılan nükleer füzyon işleminin tam tersidir. Ancak radyoaktif atık üretmediği için çok daha güvenli kabul ediliyor.
İlginizi Çekebilir: Koubiti’nin Öncü Çalışması: Nükleer Füzyon ve Makine Öğrenimi!
Projenin Amacı Füzyon Bazlı Enerji Üretmek Değil
Avustralya, ilk öğrenci yapımı nükleer füzyon cihazı için ev sahipliği yapacak!
Nükleer füzyondaki en büyük zorluk nedir? Reaksiyondan, süreç için gerekli koşulları yaratmak için gerekenden daha fazla enerji üretilmesidir. Bunu yapmak için bilim insanları, yüksek güçlü lazerler ve tokamak reaktörleri üzerinde çalışıyor; UNSW öğrencilerinin de çalışacağı tokamak reaktörleri.
Tokamak, güçlü mıknatıslarla kaplı çörek şeklindeki vakum odasına verilen addır. Bunlar hidrojen atomlarını aşırı yüksek sıcaklıklara kadar ısıtmak ve kontrol etmek için kullanılır.
Reaktör binası, üniversitenin, öğrencileri akademik danışmanlarıyla iş birliği içinde uzun vadeli ve iddialı projelere katılmaya teşvik eden Dikey Entegre Projeler (VIP) programının bir parçasıdır. Üniversite gelecekte yüksek güçlü lazerlerle çalışmayı da planlıyor.
UNSW Makine ve Üretim Mühendisliği öğretim görevlisi Patrick Burr, "Bu projeye katılan öğrencilerin büyük mühendislik zorluklarına çözümler geliştirmesi, endüstri ortaklarıyla yakın çalışması ve füzyon enerjisiyle mümkün olanın sınırlarını zorlaması gerekecek" açıklamasında bulundu.
Projenin amacı füzyon bazlı enerji üretmek değil. "Yeni nesil yenilikçileri heyecanlandırmak" ve dünyada nasıl önemli bir değişiklik yaratabileceklerini anlamalarına yardımcı olmaktır. Dünyanın dört bir yanındaki pek çok üniversite, nükleer mühendislerin yetiştirilmesine yardımcı olmak ve tıpta ve endüstride kullanılmak üzere izotopların üretimine yardımcı olmak için nükleer füzyon teknolojisine dayalı küçük reaktörler işletiyor. UNSW'deki kurulum için belirtelim. Nükleer füzyon teknolojisi için kurulan ilk kurulumdur!
Planlanan tokamak cihazı oldukça küçük ve yalnızca 3 X 3 feet (1 X 1 metre) boyutunda. Ancak cihazın yapımı, öğrencilerin yüksek voltajlarla başa çıkmasını ve güvenlik açısından kritik altyapı, ulaşım ve uzay gibi alanlarda uygulanabilecek becerileri öğrenmesini gerektirecek.
Ayrıca ekip, teknolojinin toplumsal etkisinin analiz edilmesine de dahil olacak.Burr, şu ifadelerle açıklamaya devam etti. "Nükleer endüstride bazen mühendislik gerçekleşir ve daha sonra, neredeyse sonradan akla gelen bir düşünce olarak, bir sözcünün toplum üzerindeki etkilerin neler olduğunu açıklamaya çalışması gerekir.'' Bu projenin oldukça farklı olacağını ve bunun nasıl yapılacağını bulmaya çalışacağını belirtirken Füzyon endüstrisinin toplumla etkileşime geçmesi gerekiyor.
Çalışan cihazın da iki ila üç yıl içinde faaliyete geçmesi beklendiğini belirtelim.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...