İlk yerli S/İHA'larının mimarı Selçuk Bayraktar kimdir? Başarılı Türk mühendis Bayraktar'ın akademik ve kariyer hayatındaki önemli detaylar neler? Bayraktar'ın kurucusu olduğu vakıflar ve Baykar hakkındaki detaylar...
Selçuk Bayraktar Kimdir?
Selçuk Bayraktar, 1979 yılında İstanbul, Sarıyer’de dünyaya geldi. Okul hayatına, Sarıyer İlköğretim İlkokulu’nda başladı. Buradaki öğreniminin ardından Robert Koleji’nde eğitimine devam etti. 1997 yılında Robert Koleji’nden mezun olan Bayraktar, üniversite eğitimi için İstanbul Teknik Üniversitesi’ni tercih etti. Burada Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği üzerine lisans eğitimi almaya başladı. Üniversiteye gittiği dönemde, University of Pennsylvania’nın GRASP adlı laboratuvarında staj yapmaya hak kazandı. Lisans eğitimini bitiren Bayraktar’a University of Pennsylvania, yüksek lisans bursu vermeye karar verdi. Böylelikle Selçuk Bayraktar 2002-2004 yılları arasında aynı üniversitede Elektrik Mühendisliği üzerine yüksek lisans eğitimini tamamladı.
Araştırmaları Bilimsel Yayınlarca Paylaşıldı
Yüksek lisans sırasında İHA’ların formasyon uçuş deneyeleri, hava-yer robot takımlarının koordinasyonları, uçuş kontrol ve güdüm sistemleri alanlarında detaylı araştırmalar yaptı. Çalışmaları sonucunda elde ettiği bilgiler bilimsel yayınlarca paylaşıldı. Bu alandaki en kapsamlı araştırmanın sahibi olduğu için dünyada bir ilke imza attı.
Yüksek lisans eğitiminin ardından, araştırmalarının sonucunda elde ettiği başarılardan dolayı MIT (Massachusetts Institute of Technology)’den burs aldı. Bu burs Bayraktar’ın ikinci yüksek lisansını ve doktorasını kapsıyordu.
MIT’de eğitim aldığı süre içerisinde Selçuk Bayraktar, İnsansız Helikopter Sistemleri üzerinde çalıştı. Bu helikopterlere, agresif manevra yapabilme kabiliyetini sağlayacak otomatik uçuk kontrol algoritmaları kazandırmayı amaçladı.
2006 yılına gelindiğinde Bayraktar, MIT Havacılık ve Uzay Mühendisliği bölümünde ikinci yüksek lisans eğitimini tamamladı.
Yüksek lisansı boyunca danışmanlığını yapan hocasının Georgia Institute of Technology’de (Georgia Tech) çalışmaya başlaması üzerine Bayraktar, doktorası için Georgia Tech’e geçiş yaptı.
Baykar’da Görev Almak İçin Türkiye’ye Döndü
2003 yılına gelindiğinde, Türkiye’de
Baykar adı altında yerli insansız hava teknolojileri üzerinde çalışmalar başlatıldı. Baykar, Selçuk Bayraktar’ın babası Özdemir Bayraktar ve ailesinin sahibi olduğu bir şirketti. Bunun üzerine Selçuk Bayraktar, doktorasını yarıda bırakarak 2007’de Türkiye’ye döndü.
2007 yılında Türkiye’ye dönen Bayraktar, döndüğü günden itibaren Baykar’da teknik müdür (CTO) olarak görev aldı.
Bayraktar, Baykar tarafından geliştirilen ve üretilen yerli İnsansız Hava Aracı Sistemleri’nin aviyonik sistem mimarisi, seyrüsefer algoritmalarının güncellenmesi, uçuş kontrol, sistem kinematiği ve dinamikleri, sistemlerin elektronik donanımı ve gömülü yazılım geliştirme konularında çalışmalar yürüttü.
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfını Kurdu
Selçuk Bayraktar yalnızca Baykar’ın CTO’su olarak görev almıyor. Kendisi aynı zamanda
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın da kurucusu olarak biliniyor. Bu vakıf,
teknolojiye meraklı ve yetenekli her yaştan gence, teknolojilerini geliştirebilmesi için ihtiyacı olan desteği sağlıyor. Vakfın amacı, daha fazla yerli ve özgün teknolojiyi Türkiye Cumhuriyeti’ne kazandırmak ve küresel çapta bu alanda rekabet edebilecek ve hatta öncü olabilecek yeni teknolojileri icat edebilmek, olarak açıklanıyor. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı, yalnızca yeni fikirlerin geliştirilmesine, üretilmesine yardım etmekle kalmıyor, o fikirleri üretebilme potansiyeline sahip gençlerin eğitimine de katkı sağlıyor.
Selçuk Bayraktar, vakfın kurucusu olmasının yanı sıra, Mütevelli Heyeti Başkanı unvanı ile de çalışmalara önderlik ediyor.
Teknofest ile Bayraktar
Teknofest, 2018 yılından itibaren İstanbul’da gerçekleştirilmeye başlanan, yerli teknolojilerin geliştirilmesinin amaçlandığı ilk ve tek festivaldir. Bayraktar, bu festivali düzenleyerek havacılık,
uzay ve teknoloji alanlarında, toplumun dikkatini çekmeyi amaçlıyor. Teknofest, 2018’den beri bilime ve teknolojiye meraklı, dahi çocukları başta Türkiye olmak üzere, tüm dünyaya tanıtıyor.
Sümeyye Erdoğan Bayraktar ile evli olan Selçuk Bayraktar, bir çocuk babasıdır. Bayraktar, teknoloji alanında kariyerini sürdürmeye devam ediyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...