Türkiye'nin ilk yerli ve milli jet uçağı olan "HÜRJET" pistteki yerini aldı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir HÜRJET için; "Gökyüzüne kavuşmak için gün sayıyor" ifadelerini kullandı.
Milli Muharip Uçağın Ardından HÜRJET de Pistlerde
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Milli Muharip Uçak'ın (MMU) ardından HÜRJET'in de piste çıktığını duyurdu. Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'ni (TUSAŞ) etiketleyerek HÜRJET'e dair açıklamalarda bulundu. Demir:"Dün Bismillah dedik bugün Maşallah! Yerli ve milli jet uçağımız koşmaya başladı, gökyüzüne kavuşmak için gün sayıyor. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Bu gurur hepimizin." ifadelerini kullandı.
"Gökyüzüne Kavuşmak İçin Gün Sayıyor"
İlk yerli ve milli jet uçağı olan HÜRJET, 2 Şubat'ta motorunun çalıştırılmasının ardından geçtiğimiz gün pistteki yerini de aldı. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in yaptığı açıklamaya göre HÜRJET'in ilk uçuşunun yakın bir zamanda gerçekleşmesi planlanıyor. Elde edilen bilgilere göre HÜRJET'in ilk uçuşunun 2023 yılı içerisinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Ağustos 2017'de Jet Eğitim Uçağı Geliştirme Projesi olarak başlayan HÜRJET'in Nisan 2018'de kavramsal tasarım aktiviteleri, Temmuz 2019'da ise ön tasarım faaliyetleri başarıyla sonuçlanmıştı. Ocak 2021'de yaklaşık 8 bin parçadan oluşan HÜRJET'in parça üretimine de başlanmasının ardından son olarak 2 Şubat tarihinde ilk kez motoru çalıştırılmıştı. Geçtiğimiz gün piste çıkan HÜRJET, harbe hazırlık geçiş eğitimi, hava devriyesi ve akrobatik gösteri uçağı gibi görevleri üstlenecek.
2023 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirmesi hedeflenen 13.5 metre uzunluğa sahip HÜRJET'in, 9.5 metre kanat açıklığı ve 2222 km menzili bulunuyor.
Seri Üretim Kararı Alındı
HÜRJET'in 2025 yılında envantere girebilir hale gelmesi amacıyla Ocak 2022'de Savunma Sanayii İcra Komitesi'nde seri üretim kararı alındı. HÜRJET'in 2025 yılında envantere girilebilir hale getirilmesinin planlandığı belirtildi. Öte yandan seri üretim döneminde ayda 2 HÜRJET üretim kapatesine ulaşılmasının amaçlandığı öğrenildi. Elde edilen bilgilere göre HÜRJET için ilk aşamada Hava Kuvveylerine 16 HÜRJET teslim edilecek. Bununla birlikte Malezya'daki 18 uçaklık hafif taarruz uçağı ihalesine de HÜRJET ile birlikte teklif verildiği bildirildi.
Öte yandan HÜRJET'in ardından bir gelişme de TUSAŞ'ın yeni insansız hava aracını tanıtmasıyla yaşandı. Anka-3 adı verilen insansız hava aracının ilk fotoğrafları TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil tarafından paylaşıldı. Yaklaşık olarak 7 ton kalkış ağırlığına sahip olması planlanan yeni insansız hava aracı Anka-3 için de ilk uçuş tarihi olarak 2023 yılı işaret edildi.
İsmail Demir yaptığı paylaşımın devamında sürprizlerin devam edeceğini bildirdi. Demir: "Stratejik ürün bazında bazı sürprizlerimiz olacak. Önceden açıklamaktansa göreceğiz bekleyin. Kızılelmanın sürprizleri olacak, mühimmatlarda sürprizler var. Roket hava savunma yolculuğumuz devam edecek." ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir: Birinci Yine Değişmedi: Dünyanın En Mutlu Ülkeleri Açıklandı
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...