İlginizi Çekebilir: ‘Parmak İzleri Benzersizdir’ İnancı Çürütülüyor Mu?
Dünya Genelinde Çalışanların %40'ı Yapay Zeka Etkisi Altında
IMF Genel Müdürü Cristina Georgieva, bir blog yazısında, yapay zekanın dünya genelinde hem "heyecan verici" hem de "endişe yaratan" bir etki yarattığını belirtti. Georgieva, yapay zekanın küresel ekonomi üzerinde potansiyel etkisiyle ilgili önemli sorular sormanın gerekliliğine vurgu yaptı.
IMF'nin bir blog yazısına göre, yapay zekanın küresel işgücü piyasası üzerindeki potansiyel etkisini incelediği belirtiliyor.
Yazıda, birçok araştırmanın yapay zeka tarafından işlerin yerini alabileceği öngörüsünde bulunduğu ancak aynı zamanda yapay zekanın insan işini tamamlama potansiyeline sahip olduğu gerçeğinin de bilindiği ifade ediliyor. IMF analizi, bu iki etkiyi de ele alıyor.
Georgieva'ya göre, dünya genelinde çalışanların yaklaşık %40'ı yapay zeka etkisi altında. Georgieva, tarihsel olarak otomasyon ve bilgi teknolojisinin genellikle rutin görevleri etkilediğini belirtirken, yapay zekanın farklı kılan özelliklerden birinin yüksek vasıflı işleri etkileme yeteneği olduğunu ifade etti.
Ayrıca, gelişmiş ekonomilerin yapay zekadan kaynaklanan daha büyük risklerle karşı karşıya olduğunu ancak aynı zamanda yükselen piyasa ve gelişmekte olan ekonomilere göre daha fazla fırsat sunabileceğini vurguladı.
Gelişmiş Ekonomilerde İşlerin %60'ı Yapay Zekadan Etkilenebilir
IMF analizine göre, gelişmiş ekonomilerdeki işlerin yaklaşık %60'ı yapay zekadan etkilenebilir. Maruz kalınan işlerin yaklaşık yarısının, yapay zeka entegrasyonu sayesinde üretkenliği artırabilir. Geri kalan yarısı içinse, yapay zeka uygulamaları şu anda insanlar tarafından gerçekleştirilen temel görevleri yerine getirebilir.
Bunun sonucunda işgücü talebini azaltarak daha düşük ücretlere ve daha az işe alımlara yol açabilir. En uç durumlarda, "bu işlerin bazıları ortadan kalkabilir" dedi.
Gelişmekte olan ekonomilerde ve düşük gelirli ülkelerde, yapay zekaya maruz kalma oranının sırasıyla %40 ve %26 olması bekleniyor. Diğer bir deyişle, yapay zekadan kaynaklanan etkilerin daha az olması bekleniyor.
Ancak, aynı zamanda, bu ülkelerin birçoğu yapay zekadan kaynaklanan faydalardan yeterince yararlanacak altyapıya veya kalifiye işgücüne sahip değil, bu durum da zaman içinde teknolojinin uluslararası eşitsizliği daha da kötüleştirme riskini artırıyor.
IMF ayrıca, yapay zekanın genel eşitsizliği artırabileceğini ve bu durumun teknolojinin toplumsal gerilimleri daha da körüklemesini engellemek için politikacıların proaktif bir şekilde müdahale etmesi gereken endişe verici bir eğilim olduğunu ifade etti.
Georgieva, "Ülkelerin geniş kapsamlı sosyal güvenlik sistemleri kurmaları ve savunmasız çalışanlar için yeniden eğitim programları sağlamaları son derece önemlidir" diye ekledi.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...