İngiltere, İtalya ve Japonya yapay zeka kullanarak yeni bir savaş uçağı geliştirmek için bir araya geldi. Japonya, İngiltere ve İtalya ile Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra ilk büyük endüstriyel savunma işbirliğini gerçekleştiriyor. Avrupa ve Asya'yı kapsayan ve devrim niteliğinde olacak olan bu ortaklıkla yeni nesil savaş uçağı projeleri hayata geçecek.
İlginizi Çekebilir: Çip Krizi: ABD ve Çin Arasında Gerilim Artıyor
İngiltere, İtalya ve Japonya Arasında Savaş Uçağı Anlaşması
Bugünlerde küresel politikanın çok fazla karışıklıklarla karşı karşıya kalması birçok ülkeyi tedirgin etti. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ve Çin'in Japonya ve Tayvan çevresinde yoğunlaşan askeri faaliyetlerinin ardından dünya ülkeleri de olası bir saldırı ve benzeri durumlara karşı hazırlıklı olmak için çalışmalarını arttırdı. İngiltere, İtalya ve Japonya arasında yapılmış olan bu anlaşma da Japonya’nın komşusu olan Çin’in artan askeri gücüne karşı koymasına yardımcı olabilir. Aynı zamanda İngiltere'ye küresel ekonomik krizin ana gücü olan bir bölgede daha büyük bir kontrol ve güvenlik rolünü de beraberinde getirir.
“Akıl Okuyacak” Yeni Bir Savaş Uçağı
Konuyla ilgili olarak konuşma yapan İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, yapay zeka kullanarak "akıl okuyacak" yeni bir savaş uçağını 2035 yılına kadar üretmek üzere İtalya ve Japonya'yla anlaştıklarını duyurdu. Başbakan, ortak girişimin İngiltere'de binlerce kişiye istihdam sağlayacağını ve güvenlik işbirliğini de geliştireceğini de dile getirdi. Üç ülke, gelecek nesil savaş uçağının 2030'ların ortasında kullanıma girmesini hedeflemekte. Yeni tip savaş uçağının Tayphoon (Tayfun) tipi savaş uçaklarının yerini alması bekleniyor. Üç ülkenin yayınlamış oldukları ortak bildiride, "Tehditlerin ve saldırganlığın arttığı bir zamanda her zamankinden daha önemli olan kurallara dayalı, özgür ve açık uluslararası düzeni korumaya kararlıyız. Demokrasimizi, ekonomimizi ve güvenliğimizi savunmak ve bölgesel istikrarı korumak her zamankinden daha önemli olduğundan, güvenilir bir caydırıcılık yeteneğiyle desteklenen güçlü savunma ve güvenlik ortaklıklarına ihtiyacımız var. Üç ulusumuz, ortak özgürlük, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü değerlerine dayanan uzun süredir devam eden yakın ilişkilere sahiptir. Bugün, derinleşen üçlü ortaklığımızda bir sonraki adımı atıyoruz.” ifadelerine yer verildi.
Gelecekte ABD, NATO ve Diğer Ülkelerde Ortak Olabilir
Bu projeye diğer ülkelerden de katılım sağlanması olası. Böylelikle üç ülke, daha fazla ülkeyi üretime ortak edebilir. Projenin gelecekte ABD, NATO ile Avrupa ve Asya'daki diğer ortaklar ile işbirliğini içerdiği vurgulanan duyuruda, "Bu uçağın farklı ülkelerde faaliyet gösterecek geniş hava muharebe programının en önemli unsuru olması emelini paylaşıyoruz" denildi.
ABD Savunma Bakanlığı da Japonya Savunma Bakanlığı ile yaptığı başka bir ortak açıklamada projeyi desteklediklerini bildirdi. Konuyla alakalı olarak konuşma yapan İngiltere İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, "Birleşik Krallık'ın güvenliği, hem bugün hem de gelecek nesiller için, bu hükümetin çok büyük önem verdiği öncelikli bir konudur. İtalya ve Japonya'yla bugün ilan ettiğimiz uluslararası işbirliği de bunu hedefliyor; ve bize Avrupa-Atlantik ile Hindistan-Pasifik güvenliğinin ayrılamaz olduğunu gösteriyor." dedi. Sözlerine devam ederken yapılacak olan bu projenin yeni iş alanları yaratacağını söyleyen Sunak "Tasarladığımız gelecek nesil savaş uçağı bizi ve dünya genelinde müttefiklerimizi, dünyanın diğer savunma sanayilerinden çok daha üstün olan savunma sanayimizin gücünü kullanarak koruyacak.” diye konuştu.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...