Gün geçmiyor ki insanoğlu tıp konusunda yeni bir çığır açacak bir gelişmeye şahit olmasın. Bu sefer yaşanan gelişme ise Amerika Birleşik Devletlerinden. ABD'li doktorlar bir domuzun böbreğini bir insana başarılı bir şekilde nakletmeyi başardı. Nakledilen böbrek ise ilginç bir şekilde vücut tarafından reddedilmedi ve bedene uyum sağladı. Yapılan bu nakil, organ yetmezliğinden muzdarip olan insanlar için bir umut ışığı olabilecek kadar büyük bir öneme sahip.
New York'taki NYU Langone Health tesisinde nakli gerçekleştirilen böbrek, nakle uygun olması için genleri değiştirilen bir domuz örneğinden alınmıştı. Naklin gerçekleştirildiği şahıs ise beyin ölümü gerçekleşmiş bir şahıs olup, nakil testinin üstünde denenmesi adından ailesinden izinler alınmıştı.
[caption id="attachment_24386" align="aligncenter" width="840"] İnsanlığın Tıp Serüveni: Domuzdan İnsana Böbrek Nakli Yapıldı[/caption]
ABD'nin New York şehrinde tıp dünyasında çığır açabilecek bir gelişme yaşandı. Genetiği değiştirilmiş bir domuz örneğinden alından bir böbrek, beyin ölümü gerçekleşmiş olan bir kişiye nakledildi ve nakledilen böbrek vücut bünyesinden herhangi bir reddedilme olayıyla karşılaşmadı.
Nakledilen böbrek ise şahsın kan damarlarında bağlanmasının ardından üç gün boyunca vücudun dışında tutuldu ve araştırmacıların üzerinde ek müdahaleler yaparak istenmeyen bir durumu önlemesi adında imkan sundu.
"Test Sonuçları Oldukça Normal"
[caption id="attachment_24395" align="aligncenter" width="800"]
Organ nakli denemesinin yapıldığı tesis olan NYU Langone Health[/caption]
Organ nakli çalışmasını yürüten Dr. Robert Montgomery ise olayla ilgili Reuters'e konuştu. Nakil yapılan böbreğin test sonuçlarının oldukça normal gözüktüğünü söyleyen Montgomery, böbreğin nakledilen herhangi bir insan böbreğinden bekleyeceğimiz miktarla aynı miktarda idrar ürettiğini ve domuz böbrekleri insan olmayan primatlara nakledildiği zamanlarda görülen güçlü, erken reddetmeye dair hiçbir kanıt bulunmadığını söyledi.
Ayrıca Montgomery organ nakli yapılan kişinin anormal kreatinin değerlerinin - zayıf böbreklerin bir göstergesi - nakilden sonra normale döndüğünü söyledi.
Birleşik Organ Paylaşımı Ağı'na göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde şu anda yaklaşık 107.000 kişi organ nakli bekliyor. Organ nakli bekleyen insanların 90.000'i ise böbrek bekleyen insanlardan oluşuyor. Bir böbrek için ortalama bekleme süresi ise üç ila beş yıl arasında değişiyor.
Araştırmacılar neredeyse yıllardır hayvan organlarını insanlara nakletme durumu üzerinde çalışıyorlardı fakat neredeyse her seferinde bir "vücut tarafından reddedilme" problemiyle karşılaşıyorlardı. Fakat Montgomery ve ekibi tarafından geliştirilen yeni bir yöntem, bu problemi ortadan kaldırmış gibi görünüyor.
Montgomery ve ekibi vücut tarafından reddedilmeyi tetikleyen bir karbonhidrat için domuz genini devre dışı bırakmanın bir yolunu buldu ve bunu tıp adına teorileştirmeyi başardı.
Yapılan çalışmada ise GalSafe adı verilen genetiği değiştirilmiş domuzlar kullanıldı. Araştırmacılar bu başarılı deneyin ardından, şimdi de yine bu domuzlardan alınan kalp kapakçıklarının insan üzerinde kullanılıp kullanılamayacağını düşünüyor.
"Ölüm Oranları Bazı Kanser Türleri Kadar Yüksek"
Kendisi de zamanında bir kalp nakline uğramış olan Montgomery, yapılan bu son böbrek nakli deneyinin, muhtemelen önümüzdeki bir veya iki yıl içinde yapılacak deneylerin önünü açması gerektiğini söyledi. Ayrıca Montgomery bu denemelerin, yaklaşımı kritik olan hastalar için bir insan böbreği bulunana kadar kısa vadeli bir çözüm olarak kullanılabileceğini de söyledi.
Yine Reuters'a açıklamalarda bulunan Montgomery, açıklamasında:
"Bu insanların çoğu için, ölüm oranı bazı kanserler için olduğu kadar yüksek ve kanser hastaları için onlara yaşamaları için birkaç ay daha verebilecek, yeni ilaçlar geliştirmeyi ve yeni deneyler yapmak için iki kez düşünmüyoruz" ifadelerini kullandı.
Montgomery ayrıca yapılacak deneyin ve naklin etik olup olmadığını incelemek adına da tıp etiği uzmanlarıyla, hukukçularla ve ilahiyatçılarla birlikte çalışmalar yürüttüklerini de sözlerine ekledi.
Bu tarz diğer haberlerimize
buradan ulaşabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...