İnsansı robot Vyommitra, uzay görevi için hazır! Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO), Ay'ın Güney Kutbu yakınına yumuşak iniş gerçekleştiren ilk ülke olarak teknolojik gücünü gösterdi. ISRO, uzun yıllardır üzerinde çalıştığı daha iddialı misyonları şimdi hayata geçirmeyi hedefliyor.
Bunlardan biri, Hindistan'ın, Güneş'i inceleyen ilk uzay tabanlı gözlemevi olan ve 2 Eylül'de fırlatılması planlanan Aditya L1'dir. İlk insanlı uzay uçuşu görevi olan Gaganyaan'ın fırlatma zaman çizelgesi 2024 olarak belirleniyor. 2022'de piyasaya sürülmesi planlanıyordu. Ancak COVID-19 salgını nedeniyle ertelendi.
Son gelişmelere göre belirtelim. ISRO, insanlı uzay uçuşundan önce Vyommitra adlı kadın görünümlü uzay yolculuğu yapan insansı robotla, ilk insansız Gaganyaan görevini başlatmaya hazırlanıyor! İnsansı robot detayları haberimizde.
İlginizi Çekebilir: Apptronik Apollo, Tesla’nın İnsansı Robotuna Rakip!
Vyommitra, Çok Çeşitli Görevleri Yerine Getirebiliyor
Prototipin ilk olarak Hindistan'ın Bengaluru kentinde düzenlenen 2021 'İnsanlı Uzay Uçuşu ve Keşif - Mevcut Zorluklar ve Gelecek Trendleri' etkinliğinde tanıtıldığı bildirildi. ISRO, mürettebat modülünün güvenli işleyişini göstermek için insana benzeyen bu yarı insansı robotu uzaya göndermeyi planlıyor. Bacakları olmadığı ancak öne ve yana doğru eğilebildiği için yarı insansı olarak adlandırılıyor.
Bildirildiğine göre Vyommitra, uyarı vermek ve yaşam destek prosedürlerini gerçekleştirmek de dahil olmak üzere çok çeşitli görevleri yerine getirebiliyor. Anahtar paneli işlemleri ve modül parametre izleme gibi görevleri yerine getirebilir.
Aktarıma göre Vyommitra, uyarı vermek ve yaşam destek prosedürlerini gerçekleştirmek de dahil olmak üzere çok çeşitli görevleri yerine getirebiliyor. Anahtar paneli işlemleri ve modül parametre izleme gibi görevleri de yerine getirebilir.
Aynı zamanda robot, insanları tanıyabiliyor, soruları cevaplayabiliyor ve gerektiğinde deneyler yapabiliyor. İnsansı, uzaydaki insan işlevlerini kopyalayacak ve yaşam destek sisteminin çevre kontrolüyle etkileşime girecek.
Öncelikle teknolojik bir gösteri görevi olan Gaganyaan, üç Hintli astronotu Dünya çevresinde 400 kilometrelik bir yörüngeye gönderecek. Ayrıca, üç ila yedi gün sürecek bu kısa görev sırasında çeşitli deneyler de yapacaklar. Astronotlar Hint Okyanusu'na inerek Dünya'ya güvenli bir şekilde dönecek.
Görevin başarılı bir şekilde tamamlanması için çözülmesi gereken çeşitli mühendislik engelleri mevcut. Gaganyaan misyonu, insanları uzaya güvenli bir şekilde taşıyabilen insan derecelendirmeli fırlatma aracı da dahil olmak üzere çok sayıda önemli teknolojinin geliştirilmesini gerektiriyor.
Ayrıca, uzaydaki mürettebata dünya benzeri bir ortam sunmak için bir yaşam destek sisteminin geliştirilmesinin yanı sıra ne gerekecek? Mürettebatın acil durum kaçışının sağlanması ve uzayda mürettebat eğitimi, iyileşme ve rehabilitasyon gibi diğer mürettebat yönetimi özelliklerinin de geliştirilmesi gerekecek.
İnsanlı uzay uçuşu projesi için Hindistan Hava Kuvvetlerinden dört savaş pilotu olası mürettebat üyeleri olarak seçildi. Mürettebatın Rusya'da temel eğitim aldığını belirtelim.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...