Insider'ın kurucu ortağı ve CEO'su Hande Çilingir Kimdir? Çilingir'in akademik ve kariyer hayatına dair detaylar neler? Insider, fikrinin çıkış hikayesi ve bu girişimciliğin gelişimindeki önemli noktalar nedir?
Hande Çilingir Kimdir?
Halde Çilingir, 1985 yılında Bursa’da dört kişilik bir ailenin ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Annesi Yunanistan, babası ise Bulgaristan göçmeniydi. Ebeveynleri çocuklarının eğitimi konusunda oldukça titiz insanlardı. Ablası, ailesinin isteği üzerine doktor olmuştu fakat Hande Çilingir’in geleceğe dair planları daha farklıydı.
Bursa Anadolu Lisesi’ni tamamladıktan sonra Çilingir, Bilgi Üniversitesi’nde öğrenim hayatına devam etti. Burada gelecekte birlikte girişimcilik dünyasına adım atacağı Serhat Soyuerel ile tanıştı. İkisinin de en büyük hayali eğitimlerini yurtdışında almaktı.
Çilingir, bölüm biricisi olup eğitimini London School of Economics’te tamamlamak istiyordu. Nitekim bunu başardı ve lisans diplomasını bu üniversiteden aldı. Henüz üniversitenin üçüncü yılındayken girişimciliğe dair düşüncelere dalmıştı. Yükselen ekonomisi ile öne çıkan Çin, onun dikkatini çekti. Bu alanda daha fazla bilgi sahibi olabilmek için Çin’deki Shanghai Üniversitesi’nde yüksek lisans yapmaya karar verdi.
Bilgi Üniversitesi’nde tanıştığı Serhat Soyuerel ise aynı dönem içerisinde Rusya’da yatırım bankacılığı alanında iş hayatına atıldı.
Çilingir, Çin’de yüksek lisansını yaparken başta Fiba Holding olmak üzere birçok uluslararası şirkette görev aldı. Akıcı bir şekilde konuşabilecek düzeyde Çince öğrendi.
Türkiye’ye Döndü ve Girişimcilik Ekosistemine Atıldı
İlk günden itibaren bağlantılarını hiç koparmayan Serhat Soyuerel ve Hande Çilingir, 2010 yılında Türkiye’ye dönerek birlikte bir işe atılmaya karar verdi. Fethiye’de bir dil okulu açan ikili, böylelikle ilk girişimciliklerini hayata geçirmişti.
24 yaşındaki Hande Çilingir, başlangıçta bu işte pek de başarılı olmadıklarının farkındaydı. Zira dil okulunun açıldığı yaz, yalnızca bir öğrencileri vardı. Fakat onlar pes etmemeye kararlıydı. Bu kararlılıkları, üç yıl içerisinde dil okuluna yurt dışından gelen 3800 öğrenciyi kazandırdı. Üç yıl süren dil okulu maceralarından sonra bu şirketleri satıldı.
Dil okulunun ardından Çilingir ve Soyuerel farklı bir fikir üzerinde düşünmeye başladı. 2012 yılına e-ticaret sitesi kurmak oldukça revaçtaydı. Trendyol ve Markafoni gibi önemli oluşumlar piyasaya atılmıştı. Onlar da bir e-ticaret sitesi kurmayı planlıyordu fakat Çilingir’in aklına bambaşka bir fikir geldi.
1848-1955 yılları arasında California’ya altın için hücum eden insanlar ona ilham verdi. Çilingir, oraya altın bulmak için gidenlerden önce, onlara kazma kürek satanların zengin olduğunu düşündü. Böylelikle Çilingir ve dostları, bir e-ticaret sitesi açmak yerine, bir e-ticaret sitesinin ihtiyacı olan bütün hizmetleri sağlayabilecekleri bir şirket kurmaya karar verdi. Üstelik hayalleri arasında hizmetlerini yurtdışına da satmak vardı.
Insider adını verdikleri şirketin kadrosuna, P&G’den ve Oracle’dan önemli kişiler katıldı. Sonunda 6 kurucu ortak sayısıyla kolları sıvayan ekip, tamamı Türk yazılımcılardan ve mühendislerden oluşan ekibiyle yola koyuldu.
Insider Piyasaya Hızlı ve Başarılı Bir Giriş Yaptı
Insider, ilk yatırımını Galata Business Angel’dan almayı başardı. Bu yatırımdan 9 ay sonra Insider, Rusya’ya açıldı. İkinci yatırım Aslanoba Capital’dan geldi. Insider, piyasaya hızlı ve başarılı bir giriş yapmıştı. Bu başarının devamında, Endeavor Girişimcisi seçildi. Yurtdışı bağlantılarına daha çok ilgi gösterildi. Polonya’dan Avustralya’ya kadar, dünyanın birçok ülkesine hizmet verilmeye başlandı.
Insider, 85 hissedarının arasında Wanda, 212, Riverwood Capital ve Sequoia Capital’ın da bulunduğu birçok yatırımcıya sahip oldu. Üstelik YouTube, Instagram ve Whatsapp gibi önemli girişimciliklerin erken dönem yatırımcılarından birisi olan Sequoia Capital, korona salgını dönemi içerisinde Insıder’a bir yatırım daha gerçekleştirdi. Bu da Insider’ın başarısının devamlılığını kanıtladı.
Insider, şu anda hizmet veren, satış yapan, içerik sağlayan şirketlerle ve markalarla çalışıyor. Bunların arasında Unilever, Loreal, LG, HP, Watson ve Samsung gibi kayda değer birçok şirket ve marka yer alıyor. Insider’ın görevi, şirketlerin ihtiyacı olan verileri sağlamak, şirketin büyümelerini ve verimliliklerini arttırmak olarak özetlenebiliyor.
Unicorn Şirket Olmak Hedefleniyor
Insider, aldığı yatırımlarla hızla büyüyen bir şirket olması dolayısıyla, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde adını unicorn şirketler arasına katmayı amaçlıyor. Bundan sonra Insider için iki seçenek ortaya çıkıyor. Exit veya halka arz…
Bu soru Hande Çilingir’e sorulduğunda, halka arzın daha olası bir seçenek olduğu, yanıtı alınıyor. Zira kendisi, Türk bir şirket olarak dünya çapında böyle bir hizmet vermenin haklı gururunu yaşıyor. Girişimciliğini satmak yerine, hizmet verdikleri ülke sayısını arttırmak, onların daha büyük bir önceliği olarak karşımıza çıkıyor.
Bu amaçla Çillingir, verdiği bir röportajda günde 16 saat çalıştığını, kimi haftalar toplamda 100 saat çalıştığını, belirtiyor. Bu da başarısında çalışkanlığının önemini gösteriyor.
Aldığı Ödüller ile Başarısını Taçlandırdı
Günümüzde Insider’ın 7 yılda almış olduğu yatırımın miktarı 46 milyon doları aşmış durumda. 25 farklı ülkede ofisi bulunan şirketin CEO koltuğundaki Hande Çilingir ise başarılı kadın girişimciler arasında yer alıyor. Nitekim Çilingir, kariyer hayatı boyunca almış olduğu ödüllerle, başarısını defalarca kez taçlandırmış bir iş insanı olarak karşımıza çıkıyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...