Intel dünyanın en büyük çip üreticilerinden biri. Intel şimdi de daha da büyümeyi hedefliyor ve bu amacı doğrultusunda Arizona çip fabrikalarına toplam 30 milyar dolar değerinde yatırım gerçekleştirecek. Intel bu yatırım için Kanada’lı bir varlık yöneticisi olan Brookfield Asset ile anlaşam sağladı.
Intel dün yapmış olduğu açıklamada türünün ilk örneği olan Yarı İletken Ortak Yatırım Programı’nı (SCIP) duyurdu. Yapılan açıklamada bu programla sermayenin yoğun yarı iletken endüstrisine yatırılacağı söylendi. Bu sayede de yeni bir finansman modelinin hayata geçirildiğinden bahsedildi.
Aynı zamanda bu proje ve program kapsamında Intel, dünyanın en büyük varlık yöneticilerinden olan Brookfield Asset Management ile anlaştı. Brookfield Asset Management’ın altyapı iştiraki ile bir anlaşma imzalandığı belirtildi. İmzalanan bu anlaşmanın da Intel şirketine yeni ve büyük bir sermaye kaynağı sağlayacağı söylendi.
İlginizi çekebilir: Windows 11 Önemli Güvenlik Güncellemeleri Alıyor
Intel Anlaşmasının Arka Planı
Yapılan açıklamada anlaşmanın iki şirketin şubat ayında imzalamış olduğu mutabakat zaptının peşinden geldiği söylendi. Bu anlaşma çerçevesinde Intel Arizona Ocotillo kampüsünde yer alan üretim genişlemesi sistemine 30 milyar dolar yatırım yapacak. Intel'in toplam proje maliyetinin yüzde 51'ini ve Brookfield'ın yüzde 49'unu finanse edeceği bildirildi. Açıklamada, Intel'in iki yeni çip fabrikasının çoğunluk mülkiyetini ve işletim kontrolünü elinde tutacağı aktarıldı.
Intel'in Mali İşler Direktörü (CFO) David Zinsner tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada da anlaşmanın ABD'de ay başında yürürlüğe giren Amerika için Yarı İletkenler Üretmek Amacıyla Yardımcı Teşvikler Yaratma (CHIPS) ve Bilim Yasası'ndan elde edilen ivmeyi temel aldığı dile getirildi.
Bu CHIPS ve Bilim Yasası Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden tarafından 9 Ağustos’ta imzalanmıştı. Bu yasa yerli yarı iletken üretiminin artırılmasına yönelik bir yasa. Aynı zamanda otomobil sektöründen elektronik sektörüne akdar birçok farklı sektör ve pazarda da üretim azalmasına neden olan çip kıtlığının bu yasa ile çözülmesi bekleniyor.
Yasa, yarı iletken üretimi için yaklaşık 52 milyar dolarlık desteğin yanı sıra yarı iletken fabrikalarının kurulumunu teşvik etmek için 4 yıllığına yüzde 25'lik vergi indirimini içeriyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...