ABD'li mikroçip üreticisi Intel, firmaları Çin'in Sincan bölgesinden ürün veya iş gücü tedarik etmemeye çağıran mektubuna yönelik gelen tepkiler üzerine özür diledi. Intel'in yayınlamış olduğu mektup, Çin tarafından tepkiyle karşılandı ve firmaya karşı boykot çağrıları yapıldı.
ABD'li dev çip üreticisi, yayınlamış olduğu mektupta, Sincan bölgesinde birden fazla yönetim tarafından uygulanan çok ciddi kısıtlamaların bulunduğunu ve tedarik zincirinin o bölgeden mal veya iş gücü hizmeti almaması gerektiğini belirtmişti.
ABD menşeili pek çok firmanın yaptığı açıklamalara destek mahiyetinde paylaşılan mektup, Çin'in Sincan bölgesinde, hükümet tarafından Uygur nüfusuna uygulandığı iddia edilen insan hakları ihlallerine dikkat çekiyordu.
Sincan Bölgesinde Neler Yaşanıyor? Intel Neden Özür Diledi?
Geçtiğimiz zamanlarda ABD merkezli mikroçip devi Intel, Sincan bölgesinde yaşanılan insan hakları ihlalleri neticesinde tedarik zincirinin bölgeden mal veya iş gücü hizmeti edinmemesi gerektiğini belirten bir açıklama yayınlamıştı. Çin tarafından gelen tepkiler ve boykot çağrısının ardından Intel konu hakkında özür dilemek zorunda kaldı.
Çin hükümeti, uzun süredir Sincan bölgesinde insan haklarını ihlal etmekle suçlanıyor. Bölge, ülkenin Müslüman Uygur nüfusunun çoğunluğuna ev sahipliği yapıyor ve bölgede zorla çalıştırma ve sistematik soykırım gerçekleştirildiğine yönelik ciddi iddialar mevcut.
Pek çok uluslararası haber kuruluşu Uygurların bölgede zorla çalıştırıldığını ortaya koyan çalışmalar ve araştırmalar yayınlasa da bu iddiaların tümü Çin hükümeti tarafından reddedildi.
Batılı firmalar bölgede yaşanan "zorla çalıştırma" iddialarına karşı harekete geçti. Nike, Adidas, H&M gibi pek çok firma bölgeden mal almayı durdururken diğer pek çok firma da bölgede olanlardan rahatsız olduklarını bildiren açıklamalar yayınladılar. Intel de o firmalardan bir tanesiydi, fakat aldığı tepkiler sonucunda açıklamasını geri çekti ve bir özür yayınladı.
Beyaz Saray da, Başkan Joe Biden'ın şirketlerin Çin'in Sincan bölgesinden ithal ettikleri malların zorla çalıştırma sonucunda üretilmediğini kanıtlamalarını gerektiren bir yasayı imzaladığını söyledi. İmzalanan tasarı, ABD şirketlerinin zorla çalıştırmadan faydalanmasını engellemek amacıyla geçen hafta Kongre tarafından da kabul edildi, Çin ise zorla çalıştırma iddialarını inkar ediyor.
Intel: Çin ile Birlikte Gelişmemizi Hızlandırmakta Kararlıyız
Intel, konu hakkında yaptığı açıklamada, yayınlanan metnin konu hakkında bir pozisyon almak adına değil, ABD yasalarına uyumlu olarak çalıştıklarının bir göstergesini sunmak adına olduğunu söyledi.
Intel tarafından yayınlan özür metninde;
"Saygın Çinli müşterilerimizden, ortaklarımızdan ve halktan, kaynaklanan sorun için özür dileriz. Intel, güvenilir bir teknoloji ortağı olmaya ve Çin ile birlikte gelişmesini hızlandırmaya kararlıdır" ifadeleri kullanıldı.
Fakat özür açıklaması yeterli gelmemiş olacak ki Çinli kullanıcıların Intel'e gösterdiği tepki hala sürüyor. Çin'in Twitter benzeri uygulaması olan Weibo'da "Intel'in özrü samimi mi?" hashtag'i trend olmayı başardı.
Bir Çinli kullanıcı tarafından konu hakkında Intel'e yapılan yorum ise; "Hata hatadır! Sincan hakkındaki ifadeyi geri çekin!" şeklinde oldu.
Çinli kullanıcılar Intel'in yayınlamış olduğu özür metnini samimi bulmuyorlar ve metnin yalnızca firmanın, oldukça önemli bir pazar olan Çin pazarı üzerindeki satışlarını korumak adına yapıldığını iddia ediyorlar. Öbür yandan ise ABD, bölgede yapıldığı iddia edilen insan hakları ihlallerine karşı sessiz kalmamaları adına, batılı şirketlerin de bir şeyler konu hakkında bir şeyler yapmalarını, hiç değilse bile durumu protesto eden bir açıklama yayınlamalarını bekliyor.
Intel ise iki ülke arasından kalan ilk ve tek firma değil. Daha pek çok firma Intel'in yaşamakta olduğu durumu yaşıyor ve iki ülke arasında bir seçim yapmaya zorlanıyor.
Bu tarz diğer haberlerimize buradan ulaşabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...