Mikroçip üretim devi Intel, bugün yaptığı duyuru ile, Columbus, Ohio yakınlarındaki New Albany'de yeni bir çip üretim tesisi için en az 20 milyar dolarlık yatırımda bulunacağını ilan etti. Seçilen 1.000 dönümlük alan başlangıçta iki çip fabrikasına ev sahipliği yapacak ve 3.000 kişiye direkt olarak istihdam sağlayacak. Fabrikaların, ayrıca tedarikçiler ve ortaklar da dahil olmak üzere on binlerce kişiye dolayı yoldan istihdam sağlayacağı da söyleniyor. Fabrikaların inşaatının ise bu yıl başlaması ve 2025 yılına kadar bitmesi bekleniyor.
Ayrıca üretim tesisi duyurusu, bütün dünya, oyun konsolu üreticilerinden otomobil üreticilerine kadar herkesi etkileyen bir bilgisayar çipi sıkıntısıyla boğuşmaya devam ederken geldi. ABD Senatosu geçtiğimiz yılın Haziran ayında, çip kıtlığını sona erdirmek için çip fabrikaları inşa edecek ABD'li firmalara verilmek üzere 52 milyar dolarlık bir sübvansiyon paketine onay vermişti. Senatodan geçmesine rağmen ise paket henüz Temsilciler Meclis'inden onay alamamıştı.
Intel CEO'su: "Bölge Bir 'Silikon Kalbi' Olabilir"
Intel CEO'su Pat Gelsinger, Time dergisine verdiği bir röportajında, yeni inşa edilecek olan üretim tesisinin, gezegendeki en büyük silikon üretim tesisi olmasını beklediklerini söyledi. Ayrıca tesisin ileride 8 fabrika ile birlikte 2.000 dönümlük bir alana yayılabileceğini de sözlerine ekledi. Gelsinger aynı zamanda, zamanında Silikon Vadisi'nin kurulmasına yardım eden Intel'in, şimdi yeni seçilen bölgeyi bir "Silikon Kalbi" haline getirebileceğini de iddia etti.
Intel'in, önümüzdeki on yıl içinde bölgeye 100 milyar dolara kadar yatırım yapma planının yanı sıra, firmanın bölgedeki yeni yetenekleri teşvik etmek için Ohio üniversiteleri, kolejleri ve ABD Ulusal Bilim Vakfı ile birlikte 100 milyon dolarlık ayrı bir yatırım planı da mevcut.
Intel'in halihazırda Oregon, New Mexico ve Arizona dahil olmak üzere birçok ABD eyaletinde fabrikaları ve üretim tesisleri mevcut. New York Times'ın bildirdiğine göre ise Ohio'daki yeni tesis, Intel'in 40 yılı aşkın bir süreden sonra ilk kez yeni bir eyalete doğru üretim genişlemesini temsil ediyor.
Aslında üretim için yeni bir eyalete yatırım yapmak, ABD'li firmalar için biraz masraflıdır. Yeni iş yapmaya başladığınız eyaletten belirli ruhsatlar ve üretim izinleri almanız gerekmektedir ve bu da ayrı masraflar anlamına gelir. Fakat New Albany Ohio, ucuz arazi fiyatları ve Ohio Eyalet Üniversitesinin yakınında olması nedeniyle firmayı cezbetmiş olmalı ki, Intel bölgeye 20 milyar dolarlık bir yatırım kararı aldı.
Ayrıca eyaletler, Intel'in büyük bir yatırım yapma iştahında olduğunu duyunca büyük bir ekonomik rekabete giriştiler. Time'ın bildirdiğine göre en az bir eyaletin Intel'e daha yüksek sübvansiyon oranı sunduğunu fakat firmanın Ohio'yu daha uygun bulduğu öğrenildi.
Intel'in rakipleri olan TSMC ve Samsung ise, sırasıyla Arizona ve Texas'ta kendilerine ait yeni ABD merkezli üretim yatırımlarını duyurmuşlardı. Fakat, bu iki firma büyük yatırımlarda bulunsalar da, Intel bir köklü ABD'li firmalardan biri olarak yerel otoritelerin sempatisine sahip durumda. Ayrıca TSMC, Çin'e yakın bir firma olarak şimdiden Pentagon yetkililerini endişelendirmeye başlamış gibi görünüyor.
Intel CEO'su: "En Yüksek Yetenek ve Kapasiteyi ABD'ye Geri Getiriyoruz"
Intel CEO'su Pat Gelsinger konu hakkında yapmış olduğu açıklamada şu ifadelere yer verdi:
Intel, yeni CEO'su Pat Gelsinger'in yönetimi altında, yatırım ve üretim planlarını agresif bir şekilde genişletiyor. Ohio'daki 20 milyar dolarlık yeni üretim tesisinin yanı sıra firma, Arizona'daki üretim tesisi için de 20 milyar dolarlık bir yatırım ve üretim genişletme planı duyurdu.
Mikroçip Krizi Hala Devam Etmekte
Her ne kadar büyük bir silikon üretim tesisi mikroçip üretimi açısından iyi bir habermiş gibi görünse de; en azından yakın zamana kadar bu yeni yatırımın, şu an halihazırda yaşamakta olduğumuz yarı iletken çip krizine bir etkisi olacakmış gibi görünmüyor.
Yatırım henüz yeni başladı ve tesislerin inşaatının en erken 2025 yılında bitmesi bekleniyor. Buda en az 3 yıl mikroçip kıtlığı ile devam edeceğimiz anlamına geliyor. Nvidia gibi mikroçip üretimi yapan firmalar konu hakkında bazı güzel haberler verseler de, kıtlık konusunda sektörde karamsar hava hala devam ediyor.
Durumdan etkilenen bütün teknoloji firmalarının ve Çin, ABD gibi dünyanın en büyük üreticileri konumunda olan; devletlerin yatırımlarına rağmen çip krizinin ne zaman çözülebileceğine dair elimizde herhangi net bir tahmin veya veri bulunmuyor. Durumun bu denli belirsiz bir şekilde devam etmesi ise; teknoloji ürünlerindeki astronomik fiyat yükselişinin devam etmesine ve negatif arz şoklarıyla birlikte tedarik krizinin sürmesine sebep oluyor.
Bu tarz diğer haberlerimize buradan ulaşabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...