İnternet Arşivi ve Wayback Machine, geçtiğimiz hafta gerçekleşen bir siber saldırının ardından yeniden çevrim içi oldu ancak şu anda yalnızca okunabilir bir durumda. 9 Ekim’de gerçekleşen bir veri ihlali ve Dağıtılmış Hizmet Engelleme (DDoS) saldırısı, dijital kütüphaneyi çevrim dışı bıraktı ve son haftalarda 31 milyon benzersiz kaydı içeren bir kullanıcı kimlik doğrulama veritabanı da çalındı.
İnternet Arşivi, kurucu Brewster Kahle'nin açıklamasına göre, şu anda "sadece okunabilir bir şekilde" ve yeniden çevrim içi durumda. Kahle, "Tekrar kullanıma açık ancak daha fazla bakım gerekebilir, bu durumda bu platformlar tekrar askıya alınabilir" dedi.
Arşivlenen 916 milyar web sayfasını zaman içerisinde aramak için Wayback Machine'e erişebilseniz de şu anda mevcut bir web sayfasını arşive ekleyemezsiniz. Kahle ve ekibi, son günlerde Archive.org hizmetlerini kademeli olarak geri getirmeye çalışıyor. Bu süreçte ekip üyelerinin e-posta hesapları ve Ulusal Kütüphaneler için tarayıcılar yeniden aktif hale getirildi.
Geçtiğimiz hafta, sözde bir hacker tarafından yapılan bir pop-up bildirimi, arşivin "felaket boyutunda bir güvenlik ihlali" yaşadığını iddia etti. Ardından Have I Been Pwned platformu veri hırsızlığını doğruladı. Çalınan veriler arasında e-posta adresleri, kullanıcı adları, karma (hashed) şifreler ve 31 milyon benzersiz e-posta hesabı için diğer dahili veriler yer aldı.
İnternet Arşivi'nin yaşadığı kesinti, Google'ın Wayback Machine'deki arşivlenmiş web sitelerine bağlantılar eklemeye başlamasından sadece birkaç hafta sonra gerçekleşti. Google bu yılın başlarında kendi önbelleğe alınmış sayfa bağlantılarını kaldırmıştı. Dolayısıyla Google arama sonuçlarında Wayback Machine bağlantılarının yer alması, eski sürümlerdeki web sitelerine veya arşivlenmiş sayfalara erişmek için kullanışlı bir yol sunuyor.
İlginizi çekebilir: 8 Adımda Siber Güvenlik Duruşunuzu Geliştirin
Dijital Kütüphanelerin Siber Güvenlik Mücadelesi: İnternet Arşivi’nin Yaşadığı Veri İhlali ve Gelecekte Alınması Gereken Önlemler
İnternet Arşivi'nin son dönemde yaşadığı siber saldırı, dijital dünyada veri güvenliği ve siber tehditlerin ne denli ciddi bir boyuta ulaştığını bir kez daha gözler önüne seriyor. Dijital kütüphaneler ve arşivler, bilginin korunması ve erişilebilirliğinin sağlanmasında önemli bir rol üstleniyor. Ancak bu kurumların hassas verilerini ve altyapılarını koruma sorumluluğu, günümüzde hiç olmadığı kadar büyük bir zorluk haline geldi.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...