Online olarak görülebilen botların miktarı, bir süredir endişe kaynağı olmuştur. Imperva tarafından yürütülen yakın tarihli bir araştırma yapıldı. Bot trafiğinin yıldan yıla yüzde 5,2'lik şaşırtıcı bir artış gördüğünü ortaya koydu.Şu anda tüm internet trafiğinin yarısından biraz azı botlardan oluşuyor. Bu arada insan trafiği, her şey düşünülüp dikkate alındığında sadece yüzde 52,6 gibi rekor oranlara ulaştı.
2023 yılı için, şirketin ilk olarak 2013'te yapmaya başladığı botları izlemeye Imperva'nın başlamasının onuncu yılı diye belirtiliyor. Araştırma ile ilgili detaylar haberimizde.
İlginizi Çekebilir: Nokia, Ay’a 4G İnternet Getiriyor!
Tüm Botlar Kötü Değil
2022'de internet trafiğinin yalnızca yüzde 30,2'si botlardan geldi. Bu, geçen yıla göre yüzde 2,5'lik bir artıştı. Ve bu yılın rakamlarından daha iyi görünse de, Imperva'nın o ana kadar gördüğü en yüksek oran olduğu belirtiliyor.
Bu, bot trafiğindeki artışın art arda dördüncü yılı olacak. Ve her şey ilk olarak pandemiden hemen önce dağılmaya başlayacak. Bu botları tespit etmek için gelişmiş yöntemler gün ışığına çıkmaya başladı. Ancak durum böyle olmasına rağmen botlar da giderek daha yenilikçi hale geliyor.
Geçen yıl, online olarak tespit edilen tüm botların yüzde 25,9'u gelişmiş veya karmaşık kabul edilebilir. 2023'te bu oran neredeyse ikiye katlanarak yüzde 51,2'ye ulaştı. Bu, tespit edilmesi daha zor olan daha fazla sayıda kötü bot olduğunu gösteriyor. Ve bu da onların kötü niyetli eylemlerini önlemeyi, aksi takdirde olabileceğinden çok daha zor hale getiriyor.
Bu arada, tüm botların da kötü olmadığını belirtmekte fayda var. Bazı botlar, onları gerekli kılan temel işlevleri yerine getiriyor. Ancak zararlı botlar tarafından sayıca fazladırlar. Bu sözde kötü botlar, kötü niyetli aktörlerin DDoS saldırıları gerçekleştirmesine yardımcı olmanın yanı sıra, yasa dışı veri kazıma ve madenciliği kolaylaştırmanın yanı sıra kaba kuvvet ve önemli mali kayıplara yol açabilecek işlemleri yakalamaya yardımcı olabilir.
Bu kötü botların ilerlemesiyle ilgili önemli bir sorun, insan davranışını daha etkili bir şekilde taklit edebilmeleri olarak belirtiliyor. Bu, bir işletmenin uygulamaya koymuş olabileceği ve pek çok şirketin güvendiği zaten yıpranmış siber güvenlik altyapısını daha da zorlayan herhangi bir güvenlik protokolünü atlatabilmelerini sağlıyor.
Yıl ilerledikçe ve bu robotlara karşı savaş devam ederken, işlerin kötüye gidip gitmediğini görmek için tüm gözlerin rakamlarda olacağı görülüyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...