IP adresi kavramı internet ile haşır neşir olan çoğu kişinin duyduğu bir kelimedir. Açılımı İnternet Protokol Adresi olan IP ile ilgili en merak edilen konulardan biri de ne işe yaradığıdır. İnterneti kullanan her cihaza atanan bu adreslerin işlevleri ve tanımına beraber bakalım.
IP Adresi (Internet Protocol Address) Nedir?
İkamet ettiğimiz yerlerin adresleri gibi, interneti kullanan cihazların da bir adresi olması ilginç gelebilir. Ancak
IP adresi hem internet iletişimi açısından hem de cihaz tanımlamaları açısından oldukça önemlidir. Birbirinden tamamen farklı ve cihaza özgü olan bu adreslerin sayısı sayamayacağımız kadar çok kombinasyonla oluşturulur.
Belli numaraların dizimiyle oluşan
internet protokol adresi bir ağa bağlanır, böylece internet kullanımına açık hale gelir. Hepimizin evinde bulunan akıllı telefonlar, bilgisayarlar ya da tabletler tek bir ağa bağlanmış olsa bile farklı adreslere sahip olacaktır. Ağa bağlanma ve internet kullanımı için internet protokol adresi şarttır.
4 kısımdan oluşan numaralar nokta işaretleriyle birbirinden ayrılarak bir adres kodu oluşturur. Böylece bu numaralar kullanılarak fiziksel bir adrese ulaşabiliriz. Genel IP adresi formatına örnek vermek gerekirse;
123.456.78.9 gibi bir form karşımıza çıkar.
IP Adresi Ne İşe Yarar?
İnternetin geniş ağ sistemine bağlanabilmek için birer adres gereklidir. İnternet protokolleri ve ağ sistemi, genellikle uçtan uca bir iletişim yolu izler. İnternet ağını fiziksel bir ağ olarak düşünürsek,
IP adresi bizim o ağa hem dahil olmamızı hem de ağ içerisindeki konumumuzu belirtmesi açısından önemlidir. Böylece karmaşık olan bir sistem belli kural ve düzen içerisinde takip edilebilen ve işlenebilen bir sistem halini alır.
Domain olarak belirttiğimiz alan adları internet içerisindeki bilgi akışını düzenlemeye yarayan bir araç olurken, internet protokol adresi bilgiye ulaşmak isteyen ve interneti kullanan kişinin (ya da cihazlarının) varlığını kanıtlar. Domain tarafında site sahibi bilgiyi sunan kişi iken, IP numarası sayesinde ağ içerisinde tanımlı olan cihazlar ya da ziyaretçiler olarak tespit edilir. Ancak her sitenin de internet protokol adresi vardır çünkü her ikisi de ağ içerisinde bir konuma sahip olarak internet dünyasında varlığını sürdürür.
IP Adresi Türleri
İnternet protokollerinin, karmaşık olan World Wide Web sistemini düzenleme amacıyla geliştirildiğini söyleyebiliriz. Kullandığımız cihaz türü (akıllı telefon, bilgisayar, tablet) ya da işletim sistemi (Windows, Mac, Android, IOS) ne olursa olsun bu protokoller her cihaz için geçerlidir ve istisnası yoktur.
İnternet protokol adresi, belli durumlara göre işlevsel olarak katkı sağlaması adına türlere ayrılır:
IP Adresimi Nasıl Bulurum?
Birkaç farklı yol deneyebileceğiniz bu işlemlerde, fiziksel konumuzu bulabilen GPS uygulamaları gibi internet ağı içerisindeki konumuzunu belirten IP numaranıza ulaşabilirsiniz.
3. Üçüncü parti seçenekler: İnternet protokol adresi
sorgulaması adına hizmet veren siteleleri kullanabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...