iPhone ekranlarının yarıya düşmesi birçok kullanıcı tarafından sanılanın aksine “bug” arkasında önemli bir sebep yatan bir erişilebilirlik özelliğidir.
Steve Jobs, Apple’ın CEO’su olduğu zamanlarda akıllı telefonların tek elle kullanılabilir olmaları gerektiğini savunuyordu. Jobs ve ekip arkadaşları ekranı büyütmenin kullanışı daha elverişsiz hale getireceği konusunda hemfikirdi. Orijinal iPhone’u daha büyük boyutta yapma imkanları varken 3.5 inç bırakmaları da bu düşüncenin sonucuydu.
Android telefon üreticileri boyut konusunda bu şekilde sınırlandırmaya girmediler. Yalnızca üç sene içerisinde Samsung Vibrant gibi Android cihazların boyutu 4 inçe kadar ulaştı.
Dünden Bugüne iPhone Ekranlarının gelişimi
Apple, boyutu küçük tutma fikrine iPhone 5’in çıktığı 2012 senesine kadar sadık kaldı. Bu modelde ise ekran genişliğini sabit tutarak yalnızca uzunluğu arttırma yoluna gidildi. Genişlik sabit tutulduğunda tek elli kullanımın engellenmeyeceğine inandılar.
Apple’ın bu girişimi gecikmişti. Android telefonlar ekran büyüklüğü algısını çoktan değiştirmişti. iPhone 5’te önce piyasaya sürülen Galaxy Note 2 ve Galaxy S 3, 5.5 inç büyüklüğündeki ekranlarıyla 2012 yılının en popüler telefonları olmuştu. iPhone 5’in 4 inç olması kullanıcılara yeterince çekici gelmedi.
2012 yılı Android’in ABD pazar payında İOS’u geçtiği ilk sene oldu. Bu veriler öncülüğünde kullanıcıların büyük ekran istedikleri açıkça görülebiliyordu. Apple’ın yeni CEO’su Tim Cook kullanıcıların isteklerini karşılamak için ekranı büyütme yolunda bir adım attı.
Bu dönemde Apple en büyük ekrana sahip telefonlarını üretti. 2014 yılında piyasaya sürülen iPhone 6 ve iPhone 6 Plus, 4.7 inç ve 5.5 inç büyüklüğünde ekranları ile Android telefonlara kafa tutuyordu.
Ekranı Yarıya Düşürme Özelliği
Eğer bir iPhone kullanıcısıysanız ekranın kullanım sırasında yarıya düştüğüne en az bir defa tanık olmuşsunuzdur. Bu durum birçok kullanıcı tarafından bir “bug” (yazılım hatası) sanılsa da aslında bu durum arkasında önemli bir sebep yatan bir erişilebilirlik özelliğiydi.
Tim Cook öncülüğünde başlayan ekran büyütme çalışmaları sırasında Jobs’un akıllı telefonları tek elle kullanılabilmesi gerektiğini savunan felsefesi unutulmadı. Telefonu çevirmeden en üst noktaya ulaşmanın imkânsız olduğu büyük ekranlı modellere “ulaşılabilirlik” isimli yazılım ile ekranı yarıya düşürme özelliği eklendi.
Ana sayfa tuşuna iki defa basılması ile etkinleşen özellik ana sayfa tuşu olamayan iPhonelarda aşağı kaydırarak etkinleştirilebiliyor. Bazı kullanıcılar için rahatsız edici bulunan bu özellik, erişilebilirlik ayarlarından devre dışı bırakılabiliyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...