Yakın zamanda iPhone satın aldıysanız kutuda şarj bloğu bulunmaması sizi şaşırtmış olabilir. Apple, bu değişimi yaptığı 2020 senesinden bu yana oldukça fazla ters tepki aldı. Şirketin bin dolarlık telefonun yanına basit bir şarj kablosu koymaması müşterilere oldukça ilginç gelmişti.
iPhone Şarj Bloğu Çevreci Değil
Apple, her iPhone ile bir şarj bloğu satmamasını şarj bloğunun yeterince çevre dostu olmayışına bağlıyor. Şirketin aslında bu noktada haklılık payı var. Şarj bloğunu oluşturan plastik her parçayı bir arada tutması ve aşırı ısınmayı engellemesi gerektiği için oldukça sağlam.
Bu sağlam plastiğin ne yazık ki olumsuz yönleri de var. Plastiğin bu denli sağlam olması onu parçalayıp geri dönüştürmeyi zorlaştırıyor ve elektronik atık sorununa katkıda bulunmasına sebep oluyor.
Apple’ın iPhone’ların yanında şarj bloğu vermeyi bırakmasının tek sebebi sağlam plastiğin geri dönüştürülemez oluşu değil. Kutulara şarj bloğu koymamak Apple’ın daha küçük bir kutuya aynı malzemeleri sığdırmasını sağlıyor.
Bu şekilde şirket her iPhone sevkiyatında %70 daha fazla telefon sığdırıyor. Bu oranı ve Apple’ın çevreci yaklaşımını daha iyi anlamak için bu durumu her yıl 450 bin arabanın yollardan çekilerek karbon emisyonunu azaltmasına benzetebilirsiniz.
Apple'ın Diğer Sebepleri
Apple ayrıca şu anda zaten 2 milyardan fazla şarj bloğunun kullanımda olduğunu belirterek birçok kullanıcının yeni bir taneye ihtiyacı olmadığının altını çizdi ancak Apple bu konuda çok da haklı sayılmazdı.
Şu anda kullanımda olan çoğu şarj bloğu USB-C desteklemiyor. Bu da zaten kullanımda olan şarj blokları ile yeni iPhone kabloları ile şarj edilemediği anlamına geliyor. Bu durumda kullanıcılar zedelenmiş ve hatta kırılmış eski şarj kablolarını kullanmak zorunda kalıyorlar.
Apple her ne kadar bu seçiminin ardında çevreci oluşunun yattığını iddia etse de bu seçimin altında yatan tek sebep bu değil. Bu seçimin bir de Apple’ın kabul etmediği finansal boyutu var.
iPhone 12, 5G teknolojisini kullanan ilk modeldi ve bu teknoloji hiç de ucuz değil. Bunun öncesinde iPhone 11 Pro’nun en pahalı parçası 73 dolarlık kamera lensi sistemiydi. iPhone 12 ile en pahalı parça 73 dolardan 90 dolara çıktı. 5G teknolojisinin hayatımıza girişi ile her modele 90 dolarlık fazladan bir maliyet eklenmiş oldu.
Artan maliyetleri fark eden Apple, iPhone kutularına şarj bloğu eklemeyi bırakarak her sevkiyata %70 daha fazla iPhone sığdırılmasını sağladı ve sevkiyattan gelebilecek ekstra artışın önüne geçmiş oldu.
Uzun lafın kısası Apple, aslında bu kararını çevreci olduğu için almadı.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...