iPhone SE, 2021'de amiral gemisi 13 Pro Max'ten daha fazla satılarak Apple’ın en çok satan akıllı telefonlarından biri haline geldi. Ancak SE'yi mevcut diğer iPhone modelleriyle karşılaştırdığınızda, diğerlerine benzemediğini fark edeceksiniz. Bugün Apple'ın sattığı her iPhone'da bir çentik var ve ana sayfa düğmesi bulunmazken iPhone SE'de bunların tam tersi şeklinde bir tasarım mevcuttur. Peki Apple neden diğer ürünlerinde düğme bulundurmazken iPhone SE’de bir ana ekran düğmesi barındırıyor?
İlginizi Çekebilir: iPhone 13 Pro’ların Neden Kırmızı Rengi Yok?
iPhone SE'de Farklı Olan Neydi?
Apple ürünlerini incelediğimizde karşımıza çıkan maliyet kavramı yine bu noktada da devreye giriyor. Ana sayfa düğmesinin 2007'teki orijinal iPhone'dan bu yana mevcut olduğunu biliyoruz. Birkaç revizyondan geçmesine rağmen 2013 yılında iPhone 5s, ana ekran düğmesine yerleşik Touch ID'ye sahipti. Bu, kullanıcının parmak izini tarayarak telefonun sadece bir dokunuşla kilidinin açılmasını sağlayan bir özellikti. Düğmedeki kare simgesi kaldırıldıktan sonra içbükey tasarım düzleştirilerek güncellendi.
2016 yılında ise iPhone 7, katı hal ana sayfa düğmesine yükseltildi. Bu, basıldığında fiziksel olarak tıklanmayan bir tasarım anlamına geliyordu. Bunun yerine, Taptic Engine'i titreterek bir tıklamayı simüle etti. Bu, düğmeyi daha dayanıklı hale getirdi ve özelleştirilebilir güç seviyelerine izin verdi. Ancak bu eşsiz tasarım iPhone SE'de mevcut değil. Onun yerine tasarımda kullanımı basit, çentikli ve Face ID ile kaydırmalı navigasyona geçmekten daha ucuz olan bir ana sayfa düğmesi kullanıldı. Ve şimdi9 yıl sonra bugün iPhone SE'de hala bir ana sayfa düğmesi mevcut.
İlginizi Çekebilir: Apple iPhone Kulaklık Jak Girişini Neden Kaldırdı?
iPhone SE’nin tüm tasarımı aslında iPhone 8’den kopyalanmıştı. Ancak cihaz üretim maaliyetlerini düşürmek için hedeflenenden 5 yıl önce piyasaya sürüldü. iPhone 8'in parçaları her yıl eskidiğinden ve ucuzladığından montaj hattı zaten çalışır durumdaydı. Bu, Apple'a 2017'de maliyeti 700 dolar olan fiyatın 2020'de 400 dolara düşürülmesi için yeterli tasarruf sağladı. Düşürülen maliyetten sonra ürünün adı iPhone SE olarak değişitrildi ve piyasaya sürüldü. Bazı insanlar ana sayfa düğmesini sever ve sipariş modellerinin eksik olmasının bir avantaj olduğunu düşünür. Ancak gerçek yalnızca Apple'ın en düşük maliyetli iPhone modellerinde kar marjlarını yüksek tutmak için eski parçaları geri dönüştürmesidir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...