İran, merkez bankası tarafından çıkarılacak dijital para birimi (CBDC) planlarını geliştiriyor ve bir dijital riyalin piyasaya sürülmesi için hazırlık yapıyor. İran'ın CBDC'sinin geliştirilmesinde ön pilot aşamasını tamamladı.
İran Merkez Bankası'nın (CBI) Para ve Bankacılık Araştırma Enstitüsü (MBRI) tarafından yapılan resmi açıklamaya göre, İran'ın merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) geliştirilmesinde ön pilot aşaması tamamlandı.
İlginizi Çekebilir: Blockchain’in İklim Değişikliğiyle Mücadelesi
İran Dijital Para Birimi
CBI'nin ödeme sistemlerini denetleme ofisi başkanı Mohammad Reza Mani Yekta, 20 Şubat'ta gerçekleştirilen elektronik bankacılık ve ödeme sistemleri konulu dokuzuncu yıllık konferansta bu haberi duyurdu. Ancak ülkenin ödeme sistemi uygulanmadan önce acele etmek istemediği belirtiliyor.
Yönetici, potansiyel bir dijital riyalin yöneten kuralların, riyal banknotlar için belirlenen kurallarla uyumlu olacağına dikkat çekti. Mani Yekta, CBDC altyapısının bazı blockchain özelliklerini yeniden oluşturarak, bireyler ve bankalar arasında bir dijital riyalin dağıtılacağını da belirtti.
Daha önce bildirildiği üzere, CBI 2017 yılından bu yana yıllarca süren ilk araştırmaların ardından Ocak 2022'de bir CBDC pilotu başlatmayı planlamaya başladı.
CBI'nin, finansal kapsayıcılığı iyileştirmeyi ve küresel stablecoin'lerle rekabet etmeyi amaçlayan bir CBDC pilotunu Eylül 2022'de uygulamaya başladığı belirtiliyor.
İran'ın "kripto riyali" olarak adlandırılan dijital riyali projesi, ulusal para birimi olan İran riyaline 1:1 oranında sabitlenmiştir. Dijital para birimi, IBM tarafından kurulan açık kaynaklı kurumsal blockchain platformu Hyperledger Fabric kullanılarak geliştirilen ve Borna adlı bir platformda çalıştığı söylenmektedir.
Haber, Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina'nın yakın gelecekte İran'ı ziyaret edeceği ve resmi bir görüşme yapacak olmasıyla birlikte geldi. Rusya ve İran'ın, dış ticarette ödeme yöntemi olarak kullanılacak altına dayalı bir stablecoin oluşturmak için birlikte çalıştığı bildiriliyor.
İranlılar kripto para birimleri konusunda oldukça deneyimli ve ülkede kripto madenciliği faaliyetleri oldukça yaygın.
Bu faaliyetlerin ölçeği zaman zaman elektrik şebekesini ciddi bir baskı altına sokmuş ve yaygın elektrik kesintilerine yol açmıştır. Bu nedenle, İran hükümeti, kripto madenciliği faaliyetlerine ilişkin düzenlemeler getirmiş ve bu faaliyetlerin ülkenin enerji kaynaklarını aşırı derecede tüketmesini önlemek için bazı sınırlamalar koymuştur.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...