Günümüzde yaşadığımız Covid döneminden daha öncesinden yeni bir iş yaptırma modeli olan ‘GIG Ekonomisi’ hayata geçirilmişti.
Önce sözcük anlamından başlamak gerekirse GIG, İngilizcede birçok farklı anlama gelmektedir. İlk olarak ‘Tek atlı araba ve ikinci olarak zıpkın, ya da kısa süreli sahneye çıkma anlamına gelmektedir.
Günümüzde ise bazı sektörlerde kısa süreli ya da geçici süreli olarak freelance işler için kullanılmaya başlanmıştır. Dijitalleşmenin önüne geçilemediği bir çağda GIG ekonomisinin yaygınlaşmasında neden olmaktadır. Dünyadaki kaynakları etkin bir şekilde kullanmayı tercih eden ve ortak değerlerde buluşmak isteyen, iyi bir insan olmak için ortaya çıkarılan ‘Kendini gerçekleştirmek’ eğilimine doğru evrilmiştir.
[caption id="attachment_10070" align="alignnone" width="900"] İş dünyasında yeni GIG Ekonomisi-Startupteknoloji.com[/caption]
P2P pazarlama olarak adlandırılan ve kişilerin birbirleri ile türlü işleri yarattığı ortama da ‘GIG Ekonomisi’ deniliyor. GIG sözcüğü günümüzde iş dünyasında, bağımsız olarak çalışan ve kendi işlerini yapanların oluşturdukları bir ekonomi modeli olarak tanımlanır.
Bireyler ve şirketler arasında kısa vadeli görev ya da bazı projelerin yapılmasını ve bunun karşılığında bazı ödemeleri kapsayan bir ekonomidir. Çok kısa ve net bir şekilde tanımlamak gerekirse GIG Ekonomisi “talep üzerine çalışma” şekli olarak ifade ediliyor.
Kimler GİG Çalışanlarıdır?
Proje yöneticileri, yazılımcılar ve bilişimciler, sanat ve tasarımcılar, eğitimciler, danışmanlar, metin yazarları, iletişimciler, rehberler, ulaşım hizmetlileri, malzeme taşıyıcıları işlerini yapan tüm kişiler GIG çalışanı olarak tanımlanıyor.
GIG çalışanları, şirketlerin belirli bir süre için işlerini yapmaları gereken işleri gerçekleştirdikten sonra, ihtiyaç duyulan iş ve projeleri de tamamladıktan sonra şirketle olan bağlantıları sona eriyor. Bu durumda şirketlerin açıkta olan boşluklarını dolduran GIG çalışanları, kısa süreli işler için tam zamanlı personellerin istihdam etme zorunluluğunu kaldırıyor. Bu sayede önemli bir maliyet avantajı sağlamış olmaktadır.
GIG ekonomisi diğer yandan çalışanlarına esneklik sağlar ve çalışanların zaman planlamalarını birlikte yaparlar. Bir GIG çalışanı aynı anda birçok farklı projede yer alabilir ve destek verebilir. Hatta birden çok GIG çalışanı aynı ortama gelerek aynı iş ve proje üzerinde çalışabilirler.
GIG ekonomisi çift yönlü bir eğilime sahiptir. Senelerce iş dünyasında görev yapmış ve erken yaşta emekliğe hak kazanıp ayrılanlar ve aile sahibi olan kadınlar, iş yerinin kapanmasından dolayı yeni iş arayan kişiler, yarı zamanlı çalışmaya ve kendisi adına esnek çalışma saatlerini tercih eden kişilerden tarafından oluşan GİG Ekonomisi hayata geçirilmiştir.
GİG Ekonomisinde işler daha verimli
GİG çalışanları şirketlerle ücret ve sürelerini yazılı anlaşmalarla kendileri belirledikleri için, birçok şeyleri kendileri kontrol ederek çalışma verimliliğini kendileri sağlıyorlar. GIG ekonomisinde çalışanlar, yapacakları herhangi bir işi seçme, süre belirleme konusunda esnek hareket ederler. Bu sayede çalışanların potansiyelleri daha verimli ve yüksektir.
Çalışanlar kendilerinin kontrollerini yaptıklarından ve sürelerini kendileri belirledikten sonra daha verimli olmaktadırlar. Diğer yandan ise GIG ekonomisinde çalışanlar, kazanacakları ücret konusunda da tahmin oluyorlar. Diğer bir husus ise bir GIG çalışanın aynı şirketten tekrardan iş alabilme imkânı vardır.
Çalışanların, çalışmakta olduğu işveren şirket olumlu referanslar vererek yeni iş anlaşmalarında imkânlar sağlamaktadır. Kısacası GIG ekonomisi bu güne kadar alışmış olduğumuz kariyer kavramını yeniden yapılandırmıştır.
GG Ekonomisinde katkı sağlayan işverenler listesi
Care.com, TaskRabbit, Guru, Rover, Hopskipdrive, Freelancer, Fiverr, Upwork, Doodash global çaptaki işveren şirketlerdir. Hizmet veren yapılar geliştikçe işveren şirketlerin nasıl organizasyonlar yapacaklarını merakla bekliyor olacağız.
Kaynakça
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...