Elinizde bir sihirli değnek olduğunu düşününün Ekibinize gerekli olan en doğru kişiyi "pufff" diye bir anda karşınıza çıkarsın. Vee, en güzel tarafı, karşınıza çıkan bu kişi de firmanızda ve ekibinizde çalışmayı kabul etsin..Ne harika olurdu değil mi? Ama üzgünüm, böyle bir sihirli değnek yok. Bunun yerine gerçekten doğru kullanıldığında iyi sonuçlar verecek güçlü araçlar var. Yapılandırılmış mülakatlar, doğru uygulandığında, değerlendirme merkezi uygulamalarından sonra %60 oranla en doğru tahminlemeyi yaptıran araç olarak kabul ediliyor.
İlginizi Çekebilir: Kiralama Sektörünün Önde Gelen Firması Kiralabunu Kurucuları ile Röportaj Yaptık
İşe Alım Sürecinde Yapılandırılmış Mülakatların Gücü
Yapılandırılmış iş görüşmesi tekniğini ve yetkinlik bazlı bir soru sorma yaklaşımını işe alımdan sorumlu tüm yöneticilerinizin ve ik ekiplerinizin uygulayabilir olması son derece önemli.Bu yöntem, pozisyon için zorunlu ve tercih edilen tüm yetkinlikler için her adaya aynı soruların sorulmasını gerektirir. Bu şekilde, verilen cevaplara göre adayların karşılaştırılabilmesini kolaylaştırır. Adaylardan, her yetkinlikle ilgili geçmiş deneyimleri ve davranışları hakkında somut örnekler istenir, karar verme sürecini kanıta dayalı bir hale getirir.
Sorular işin gerektirdiği özel yetkinliklere ve becerilere odaklandığından, adayların işe ne kadar uygun oldukları daha net bir şekilde belirlenebilir. Mülakat sürecinin önceden planlanması ve standardize edilmesi, hem zamanı daha etkili kullanmayı hem de mülakat sürecinin genel verimliliğini artırır.Fakat şunu unutmayın, her ne kadar elinizde hazırlanmış bir yetkinlik skalası ve soru seti olsa da, bu işin mekanik olduğu anlamına gelmez. Sorularınızı sorgulayıcı bir tarzla üst perdeden değil, bilakis sohbet eder gibi, adayı mümkün olduğunca strese sokmadan sormalısınız.
Ortalama bir iş görüşmesinin 1 saat civarında olduğunu düşünecek olursak, deneyim ve rolün etki alanının yükseldiği durumlarda, birden fazla görüşme yapmak ve gerekiyorsa daha üst veya çapraz pozisyon yöneticileriyle de mülakat gerçekleştirmek gerekebilir.Ben burada, son karar verilmeden önce, en iyi iki adayın, yöneticiyle son bir görüşme daha yapmasından yanayım.Karar verilmeden önce, bir defa daha akılda kalan soruların cevaplanacağı, kişilerin daha açık ve rahat kendilerini ifade edebilecekleri, her iki taraf için de doku uyumunu sezebileceğiniz bir zaman olarak görürüm. Yönetici açısından ise, yöneticinin potansiyel çalışanıyla bağ kurabileceği çok özel bir andır.
Yöneticiler ve İK ekipleri için verdiğim mülakat eğitimleri ve atölye çalışmaları hakkında bilgi almak isterseniz bana her zaman ulaşabilirsiniz.
Umman Açıkgöz ÖncanMaetstrio HR Consultancy | Kuruculinkedin.com/in/ummanacikgozoncan/
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...