Hangimiz telefonu tatilde denize girerken cebinde unutma ya da tuvalete düşürme korkusu yaşamaz? Hepimiz böyle durumlarda nasıl kurtaracağımızı düşünerek telaşa kapılırız. Telefonun içindeki anılarımız, dersler ya da işlerimizle ilgili dosyalarımız ve daha birçok şeyi kaybedebiliriz. Teknoloji devrinde yaşadığımızı düşünecek olursak telefonumuzu kaybetmek kolsuz bacaksız kalacakmış gibi hissetmemize neden olur. Islanmış olan telefonunuzu birkaç farklı yolla kurtarabilirsiniz.
Teknolojinin gelişmesiyle belirli bir süreye veya derinliğe kadar su geçirmeyen telefonlar mevcut ama her telefon aynı gereksinimleri karşılayamıyor. Bununla birlikte su geçirmeyen telefonların sayısıysa oldukça sınırlı. Bizim yapmamız gereken ise telefon ıslandıktan sonraki ömrünü uzatabildiğimiz kadar uzatabilmek. İşte aşama aşama telefonunuzu kurtarmak için yapmanız gerekenler...
1. Telefonunuzu içinde bulunduğu sıvıdan kurtarın!
Evet, doğru duydunuz. İçine düştüğü tuvaletten ya da havuz veya bir başka yerden kurtarın! Çevrenizde bulunan herhangi bir şeyle iyice kurulayın.
2. Telefonu açmadan içindeki sim kartı, varsa SD kartı ve bataryayı çıkarın.
Suya düşme anında kapanmış bir telefonu içinin kuru olduğuna emin olmadan açmaya çalışırsanız telefon sisteminde sudan kaynaklı bir kısa devre oluşabilir. Aynı şekilde telefonu sallamak veya üstündeki tuşlara basmak kalıcı bir hasara yol açabilir. Bu da sizi telefonu kurtarabilme ihtimalinden bir hayli uzaklaştırır. Yukarıdakilere dikkat ederek sim kartı, varsa SD kartı ve bataryayı nazikçe çıkarın.
3. Kurulayın.
Telefonun hasar vermeden erişebileceğiniz bölgelerini detaylı şekilde ve bastırmadan k-nazik bir şekilde kurulayın. Eğer evdeyseniz elektrik süpürgesi ya da vakum aletleri ile içindeki suyu çekmeyi deneyebilirsiniz ama saç kurutma makinesi gibi sıcaklık ve hava veren ürünleri kullanmaktan kaçının. Kullanmanız içindeki suyun farklı bölgelere gitmesine ve telefonu tamamiyle kaybetmenize yol açabilir.
En Çok Bilinen ve Uygulanan Pirinç Yöntemi
Bir kabın tabanına pişmemiş pirinç koyun. Telefonu içine yerleştirdikten sonra pirinçlerle temas ettiğine emin olacak şekilde üstüne bolca pirinç dökün. Telefonunuzu çıkarılabilir bataryaya sahip ise 1-2 gün, çıkarılabilir bataryaya sahip değilse 3-4 gün boyunca pirincin içinde tutun. Beklediğiniz sürenin ardından telefonu çıkarın ve açmayı deneyin. Açıldıktan sonra dokunmatiğinde, sesinde ya da görüntüsünde bir problem olup olmadığını gözlemleyin. Eğer bir problem oluşursa en iyisi teknik servise başvurmanız olacaktır.
Evde pirinciniz yok mu? Az önce bahsettiğimiz yöntemi sadece pirincin yerine kedi kumu, bulgur ya da mercimek kullanarak aynı sistemle deneyebilirsiniz. Bunlarında arasında eğer varsa en çok önerileni pirinç kullanmanız.
Güneşte Bekletme Yöntemi
Normal şartlarda bu yöntemi kullanmak uzmanlar tarafından doğru karşılanmıyor. Çünkü telefonun uzun süre ısıya maruz kalması ekranın zarar görmesine neden olabilir. Eğer ev haricinde bir yerdeyseniz ve pirince koymak gibi bir imkanınız yoksa ıslanmış telefonunuzu peçete ya da havlu gibi bir şeyin üstüne koyarak güneş vuran bölgeye bırakın. Eğer çevrenizde vantilatör ya da klima varsa çok ısınması sonucu telefonun hasar görebilme ihtimalini azaltır.
Nem Giderici Yöntemi
Nem gidericiler pirince göre suyu daha iyi ve hızlı çekebilme özelliğine sahiptir. Hepimizin bildiği gibi aldığımız çantaların, ayakkabıların veya cüzdanların içinden bazen nem giderici özellikte pakete koyulmuş silika jelleri çıkar. Silika jelleri çok derecede nem gidericilerdir. Ancak kutu içinde gelirken alabileceği nemin çoğu kısmını doldurmuş veya nemi alamayacak durumda olabilirler. Silika jeller haricinde ise çiçek kurutabilmemiz için üretilmiş nem gidericiler bulunmaktadır. Bu nem gidericileri tuhafiyelerden rahatlıkla satın alabilirsiniz. Pirinçte uyguladığımız yöntemdeki gibi uygulayarak en az bir gün bekletin.
Tüm bunları denediyseniz ve herhangi bir sonuca ulaşamadıysanız telefonunuzu teknik servise götürmeniz sizin için kurtarıcı olacaktır. Biliyorsunuz ki ıslanmış bir telefonu geri getirebilmek için yukarıda bahsettiğimiz yöntemler birer acil müdahaledir.
Daha farklı konulardan bahsedeceğimiz yazılarda buluşuncaya dek, sağlıkla kalın.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...