Kripto parayı yasaklayan ülkeler hangi ülkelerdir? Evet, kripto para birimlerinin dünyanın her ülkesinde yasal olmadığını belirtmekte fayda var. Tam tersine, bazı ülkeler bunlara kısıtlamalar getirmiş, 19'u ise tamamen yasaklamıştır.
Bütün bunlar söylenmiş ve artık bir kenara bırakılmışken, Çin'in kripto para birimlerine kısıtlamalar getiren en dikkate değer ülke olduğunu belirtmek önemlidir. Şaşırtıcı olan şey, Çin'in 2010'lu yıllarda dünyanın en büyük kripto para birimi merkezi olması ve 2018 yılı itibarıyla tüm kripto madenciliğinin tahmini yüzde 75'inin Doğu Asya ülkesinde gerçekleşmesidir.
Bu zirveye ulaşıldıktan bir yıl sonra Çin, her türlü kripto para birimi ticaretini yasakladı. Hükümet daha önce 2017'de İlk Para Tekliflerini veya kısaca ICO'ları yasaklamıştı. Bu hamleler Bitcoin ve diğer kripto tokenlerin fiyatlarının bir miktar düşmesine yol açtı.
2021'de Çin hükümeti, tüm kripto madenciliği operasyonlarına sıkı sıkıya bağlı kalarak işleri bir adım daha ileri götürdü. 2021 yılında tüm bu kısıtlamalar uygulandığında Çin'in kripto madenciliğindeki payı, her şeyin dikkate alınması ve hesaba katılmasıyla yüzde 21'e düştü. Kripto parayı yasaklayan ülkeler ile ilgili detaylar haberimizde...
İlginizi Çekebilir: Amerikalı Seçmenlerin Beşte Biri Kripto Para Sahibi
Pakistan ve Zimbabve Gibi Bazı Ülkelerde Kripto Para Birimlerinin Genel Yasal Statüsü ise Belirsiz
Kripto para birimini yasaklayan bir diğer ülke ise ulusal merkez bankasının 2017 yılında kripto para işlemlerini yasa dışı ilan ettiği Nepal'dir. Aynı yıl Bangladeş de kendi başına bir yasak yayınlayarak kripto para kullanımının hapisle sonuçlanabileceğini belirtmişti.
Gerekçe, kripto para biriminin terörizmi finanse etmek ve yasa dışı para aklamak için kullanılabileceğiydi ve hükümet 2020'de Ulusal Blockchain Stratejisi uygularken, kripto ticareti ve hatta genel olarak sanal para biriminin kullanılması yasaklandı.
Afrika'da Mısır hükümeti bir süredir kripto para birimlerini sesli bir şekilde eleştiriyor ve tepkilerin çoğu dini çevrelerden geliyor. Bu durum 2018'de dini grupların sanal para birimlerinin İslam'a göre caiz olmadığını iddia etmesiyle başladı.
2020'de de Merkez Bankası'nın kripto ticaretini düzenlemeye çalıştığına dair bazı işaretlere rağmen kurum, 2023'te kriptoya karşı önceki açıklamalarını yineledi. Cezayir, Libya, Gana , Sierra Leone ve Afrika kıtasının yanı sıra Mısır'a yakın birçok ülke de kendi yasaklarını yürürlüğe koydu.
Güney Amerika'da Bolivya, 2014 yılında kriptoya yönelik ilk yasaklardan birini yürürlüğe koydu. Bu pozisyon 2022'de yeniden doğrulandı. Kripto paranın da yakın zamanda yasal ödeme aracı haline gelemeyeceğini gösterdi.
Açık olan şu ki, kripto paranın üç kıtada hak ettiği olumsuzluktan daha fazlasına sahip olduğu ve bu kadar çok geri adımla karşı karşıya kalmasının birçok nedeni olduğu açık. Bu yeni para birimi biçiminin belirtelim ki, bu ülkelerde yasallaştırılıp yasallaştırılmayacağı veya en azından suç olmaktan çıkıp çıkmayacağı henüz bilinmiyor.
Pakistan ve Zimbabve gibi bazı ülkelerde ise ekleyelim. Kripto para birimlerinin genel yasal statüsü ise belirsizdir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...