Teknoloji şirketleri ve karbon emisyonu bağlantısı hakkında ne biliyoruz? Dünya hızla yaklaşan bir felakete doğru hızla ilerliyor. Şöyle ki, küresel ısınmayı başka türlü olabileceğinden daha büyük bir sorun haline getirmede daha büyük bir etkiye sahip olabilecek birkaç büyük oyuncu ortaya çıkmaya başladı. Havacılık endüstrisi genellikle gezegenin ikliminin bozulma hızını arttıran karbon emisyonlarının daha büyük bir kısmına katkıda bulunmakla suçlanıyor. Ancak durum böyle olmasına rağmen, teknoloji şirketleri de aynı derecede katkıda bulunuyor gibi görünüyor.
Teknoloji endüstrisinin dünyanın karbon emisyonlarının yüzde iki ila üçüne herhangi bir yere katkıda bulunduğunu belirtmekte fayda var. Bu aslında havacılık endüstrisinden gelen emisyonlarla karşılaştırılabilir. Bu nedenle teknoloji sektörünün katkısını azaltmanın, küresel ısınmayı ufukta görünen yıkıcı 1,5 Santigrat derece artışın altında tutmak için çok önemli olabileceği aktarılıyor.
İlginizi Çekebilir: Uzaylı Teknolojisinin Parçaları Mı Bulundu?
Her Teknoloji Şirketi, Bu Konuda Üstüne Düşeni Yapmalı!
Google ve Meta gibi büyük teknoloji şirketleri, karbon ayak izlerini azaltmak için yaklaşık bir milyar dolar katkıda bulunma sözü verdikleri bir taahhüt imzaladı. Daha spesifik olmak gerekirse, bu şirketler, her şey düşünülmüş ve dikkate alınmış olarak bu çabaya 925 milyon dolar yatırım yapma sözü verdi.
Bununla birlikte, bu şirketlerin hiçbirinin tüm teknoloji alanında en yüksek karbon yayıcı unvanına sahip olmadığını belirtmekte fayda var. En yüksek karbon yayıcı unvanı, her yıl tahmini 20 milyon metrik ton karbondioksit salan Samsung'a ait görünüyor. Bu, yolda giden 4,3 milyon arabaya eş değerdir. Neyse ki şirket, 2060 yılına kadar karbon nötr hale gelmek için tahmini 5 milyar dolar harcadı.
Kore elektronik üretimi, geleneksel olarak teknolojide Büyük Beş'in bir parçası olarak kabul edilmez. Bu nedenle, gezegenin gelecek nesiller için korunması amacıyla rolünün hesaba katılması gerekiyor. Yalnızca Büyük Beş'e odaklanırsak, Amazon bu konuda en büyük suçlu olarak ortaya çıkıyor.
Amazon ve Samsung
Amazon yılda 16,2 milyon ton CO2 üretiyor. Ayrıca bu, Samsung'un katkıda bulunduğundan yüzde 20 daha az olsa da, iklim değişikliğini hızlandıran toplam emisyonların hala çok büyük bir kısmını oluşturuyor. Trilyon dolarlık şirket bu nedenle sorumlu tutulmalı diye belirtiliyor. Jeff Bezos, 2019'da şirketinin 2040'a kadar karbon nötr olacağını iddia eden başka bir taahhüde imza attı. Ancak şirketin karbon ayak izi yalnızca 2021'de yüzde 18 arttı.
Çalışan başına en fazla karbon salımı yapan şirketler arasında ise TSMC adlı Tayvan merkezli yarı iletken yaratıcısı birinci oldu. Bu şirketteki her işçi yılda tahminen 206 metrik ton CO2 salıyor. Ancak yarı iletkenlerin küresel ticaretteki önemi genellikle bu gibi şirketlerin gözden kaçmasına sebep oluyor.
Buna bakmanın başka bir yolu da, gelire göre karbon emisyonları açısındandır. Bu konuda bir başka yarı iletken üreticisi daha öne çıkıyor. Bu sefer, gelire göre en yüksek karbon yayıcı unvanını elinde tutan ABD merkezli Onsemi. Bu şirket, getirdikleri her milyon dolarlık gelir için yaklaşık 405 metrik ton CO2 salıyor.
Yarı iletken firmaları, en azından buna çalışan başına veya gelir esasına göre baktığınızda, ortaya koydukları karbon emisyonları açısından genellikle en kötü suçlu. Asya'da uygulanabilir yenilenebilir enerji eksikliği, önümüzdeki birkaç on yıl içinde karbon nötrlüğü elde etme girişimlerini engellemeye devam ediyor. Büyük bir değişimin gerçekleşmesi gerekeceği aktarılıyor. Aksi takdirde kapımızın eşiğinde gibi görünen felaketi durdurmanın hiçbir yolu olmayacak. Her teknoloji şirketinin iklim değişikliğini ve küresel ısınmayı uzak tutmaya yardımcı olmak için üzerine düşeni yapması gerekiyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...