Yeni görüntü, Uranüs ve gizemli uydularının çarpıcı görüntüsünü yakaladı! Webb Uzay Teleskobu tarafından çekilen yeni görüntüde, dev buzlu küre bir gezegenden çok, agatize edilmiş bir dinozor yumurtasına benziyor. Güneş'ten yedinci gezegen olan Uranüs'ün hala pek çok sırrı var. Kayalık bir çekirdeği çevreleyen çoğunlukla (%80 veya daha fazla) buzlu su, amonyak ve metandan oluştuğu düşünülen bir buz devi olduğunu ve hidrojen sülfür açısından zengin gökyüzüne sahip olduğunu biliyoruz. Aynı zamanda Satürn'ün etrafındaki dairelerden çok daha az aşina olduğumuz bir halka sistemine de sahiptir.
Uranüs'ün halkaları daha önce Hubble tarafından Kasım 2014 ve Kasım 2022'de, Webb tarafından da Nisan ayında görüntülenmiş olsa da, yeni ve muhteşem görüntü biraz ayrıntı ekliyor. Öncelikle gözlemevinin Yakın Kızılötesi Kamerası (NIRCam) tarafından çekilen bu Webb görüntüsü, gezegenin, gezegene en yakın halka olan soluk Zeta halkasını yakalıyor. Daha fazla detay haberimizde!
İlginizi Çekebilir: Uranüs ile İlgili Atmosfer Gizemi Çözülüyor Mu?
Uranüs, Önümüzdeki On Yılda Bilimin En Önemli Önceliklerinden Biri
NASA'nın web sitesinde Uranüs'ün uydularına bazen "edebi uydular" denildiği belirtiliyor. Çünkü bu uydular William Shakespeare ve Alexander Pope'un eserlerindeki karakterlerden isimlendiriliyor.
Uranüs'ün bilinen 27 uydusu vardır ve bunlardan 14'ü de aşağıdaki resimde görülebilmektedir. ESA'nın açıklamasına göre görüntülenen uydular; Oberon, Titania, Umbriel, Juliet, Perdita, Rosalind, Puck, Belinda, Desdemona, Cressida, Ariel, Miranda, Bianca ve Portia'dır.
Uranüs'teki koyu mavi hilal, Webb'in bakış açısından gezegenin sağ tarafına hakim olan büyük kuzey kutup başlığından kaynaklanıyor. Uranüs'ün güneş sisteminin yörünge düzlemine göre aşırı bir eğimi vardır. Bu nedenle kuzey kutbu Güneş'e dönüktür. Kutup başlığı 2028'de doğrudan Dünya'ya bakacak, Webb ve Hubble bilim adamlarına da benzersiz yapıyı daha iyi görüntüleme fırsatı verecek.
Ekim ayında belirtelim. Keck II teleskopundan elde edilen verilerin analizi, Uranüs'ün göklerinde kızılötesinde parlayan H3+ iyonunun neden olduğu bir aurora olan, gezegeni çevreleyen kırmızımsı bir rengi ortaya çıkardı.
Geçtiğimiz yıl Ulusal Bilim, Mühendislik ve Tıp Akademileri, Uranüs'ü önümüzdeki on yılda bilimin en önemli önceliklerinden biri olarak adlandırdı. Özellikle akademilerin raporu, 2032 yılına kadar en yüksek öncelikli amiral gemisi görevinin Uranüs'ün araştırılması olması gerektiğini belirtiyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...