İsviçre buzulları yok oluyor! Buzul izleme ağı GLAMOS, olağanüstü derecede düşük kar yağışı ve buzulların yüksek oranda erimesinin İsviçre Alpleri için 'felaket' olduğunu söylüyor! Buzullar yüksek oranda eriyor. İsviçre Bilimler Akademisi'nin (SAS) tahminlerine göre de son iki yılda kaybedilen buz hacminin 1960 ile 1990 arasında kaybedilen buz miktarına eşdeğer olduğu belirtiliyor.
Bu, birçok küçük buzulun ortadan kaybolmasına neden oldu. Raporda, "Bu büyük buz kaybı, kar miktarının çok düşük olduğu ve yaz aylarındaki yüksek sıcaklıkların olduğu bir kışın sonucudur" diye belirtildi. Düşük buz hacmi, 2022 ve 2023 kışında Alplerin her iki yakasında neredeyse hiç yağış almamasından kaynaklanıyordu.
Şubat ayının ilk yarısında normal kar yağışı görüldü. Ancak ikinci yarıda kar seviyelerinin uzun vadeli ortalamanın yaklaşık yüzde 30'una ulaşmasıyla işler en kötüye dönüştü. Minimum 25 yıllık ölçüm serisine sahip 2000 m'nin üzerindeki otomatik istasyonların yarısından fazlası da yeni rekor minimum seviyelere işaret etti. Daha fazla detay haberimizde.
İlginizi Çekebilir: Bulutlarda Mikroplastikler Bulundu! İşte Detaylar
Rekor Bir Hızla Eriyor
Raporda, ilkbaharda durumun kısa süreliğine normale dönmesine rağmen, Haziran ayında kurak ve sıcak havanın Alpler'e gölge düşürdüğü ve iklim değişikliği nedeniyle karların normalden iki ila dört hafta daha erken eridiği Haziran ayında işlerin kötüye gittiği belirtiliyor. SAS ölçümler yapmaya başladığından bu yana bu yıl, kayıtlarındaki en sıcak üçüncü yaz oldu. Bu, Eylül 2023'e kadar devam etti. Sonuçlar da felaket olarak etiketlendi.
GLAMOS'un başında bulunan ve 'dağlara tutkuyla bağlı' olduğunu söyleyen Matthias Huss, bir tweet'inde son iki yılda Rhonegletscher'daki buzulların nasıl rekor bir hızla eridiğini gösterdi. "Sadece biraz 'normal' buz erimesi değil, aynı zamanda İsviçre buzulları için tarihteki en felaketli iki yıl" diye de ekledi.
İsviçreli meteorologlar için belirtelim. Ağustos ayında 0 C seviyesinin (suyun donduğu yükseklik) bugüne kadar kaydedilen en yüksek seviyeye, yaklaşık 5.300 metreye yükseldiğini bildirdi. Bu da İsviçre Alplerinin tüm zirvelerinin donma noktasının üzerindeki sıcaklıklarla karşı karşıya olduğu anlamına geliyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...