İyi bir yazılım mühendisi olmak istiyorsanız, sürekli öğrenmelisiniz. Daha iyi bir geliştirici olmak için hangi kitabı okumalıyım? Öğrenmenin en iyi yollarından biri iyi kitaplar okumaktır. Stack overflow gibi topluluklar birçok konuda sizlere yardımcı olabilir. Ancak bir felsefeyi veya konuyu ele alıp odaklanmaya yardımcı olabilecek kitaplar da vardır. Bu yazımızda sizlere iyi bir yazılım mühendisi olmak için okunması gereken kitaplardan bahsedeceğiz.
İlginizi Çekebilir: Yazılımcılar için En Yararlı 10 Web Sitesi
En Popüler 10 Kitap
Clean Code: A Handbook of Agile Software Craftsmanship
Listemizin ilk sırasında Clean Code kitabı yer almaktadır. 2008 yılında Robert C. Martin tarafından yazılmıştır. Yazılımcıların okuması gereken en önemli kitaplardandır. Sebebi ise temiz kod yaklaşımını anlatması. Bu kitap, daha iyi kod üretmeye ilgi duyan herhangi bir geliştirici, yazılım mühendisi, proje yöneticisi, ekip lideri veya sistem analisti için çok önemli bir kitaptır. Bu kitabın en önemli özelliği ise size profesyonel değerlerinizi ve zanaatınıza olan bağlılığınızı yeniden değerlendirmenizi sağlayacaktır. Bu kitap üç bölümden oluşur.
The Pragmatic Programmer
1999 yılında Adrew Hunt ve David Thomas tarafından yazılmıştır. Bu kitap, kişisel sorumluluk ve kariyer gelişiminden, kodunuzu esnek ve uyarlanması ve yeniden kullanımı kolay tutmak için mimari tekniklere kadar değişen konuları kapsar. Bu kitap sadece kodlama alışkanlıklarınızı değiştirmekle kalmayacak, aynı zamanda bir programcı olarak kişiliğinizi de değiştirecek. Hem kendinizden hem de kodunuzdan en iyi şekilde yararlanmanız için pratik tavsiyelerle doludur.
Software Architecture in Practice
2012 yılında Len Bass, Paul Clements ve Rick Kazman tarafından yazılmıştır. Yazılım sektöründe kariyerinizin bir noktasında yazılım mimarisiyle karşılaşacaksınız. Bu kitap, yazılım mimarisine genel bakış için mükemmel bir kitaptır. Bu, size mikro hizmetlerin nasıl çalıştığını öğreten yalnızca bir 'kalıplar' kitabı değildir. Bunun yerine, bir mimari oluşturmak için kullanabileceğiniz süreç ve tekniklere odaklanır. Büyük yazılım sistemleri tasarlar, geliştirir veya yönetirseniz (veya yapmayı planlıyorsanız), bu kitabın en son teknolojiye ayak uydurmak için değerli bir kaynak olduğunu göreceksiniz.
Code Complete
1993 yılında Steve McConnell tarafından yazılmıştır. Programlama yapıları ve en iyi uygulamalar hakkında her şeyi okumak isteyen herkesin okuması gereken bir eserdir. Kitapta yazılım geliştirmenin her yönü anlatılıyor. Yöntem ve sınıf adlandırmadan kod yapısının biçimlendirilmesine, pratik tavsiyelerden bir ekibi yönetmeye kadar.
Bu kitap yazılım sektöründe hangi seviyede olursanız olun okunması gereken kitaplardandır. Size hem teşvik edici hem de ve en önemlisi yüksek kalitede kod yazmanıza yardımcı olacak bir kitaptır.
Design Patterns: Elements of Reusable Object-Oriented Software
1994 yılında Erich Gamma, John Vlissides, Ralph Johnson ve Richard Helm tarafından yazılmıştır. Nesne yönelimli yazılım tasarımı konusunda zengin bir deneyime sahip olan dört birinci sınıf tasarımcı, yaygın olarak ortaya çıkan tasarım sorunlarına basit ve özlü çözümlerden oluşan bir katalog sunar. Daha önce belgelenmemiş olan bu 23 desen, tasarımcıların tasarım çözümlerini yeniden keşfetmelerine gerek kalmadan daha esnek, zarif ve nihayetinde yeniden kullanılabilir tasarımlar oluşturmalarına olanak tanır. Yazarlar, her bir kalıp arasındaki farkları göstermek için örnekler kullanır. Bu durum okuyucuların doğru kalıbı kendi durumlarına uydurmasını kolaylaştırır.
Working Effectively with Legacy Code
2004 yılında Michael C. Feathers tarafından yazılmıştır. Kodunuzda değişiklik yapmak kolay mı? Değiştirdiğinizde neredeyse anında geri bildirim alabiliyor musunuz? Bunu anlıyor musun? Eğer bu tarz sorunlarınız varsa bu kitap tam size göre. Bu kitap, büyük, denenmemiş eski kod tabanlarıyla daha verimli çalışmak için baştan sona stratejiler sunuyor. Bu kitap aynı zamanda program öğeleriyle ayrı ayrı çalışmanıza ve daha güvenli değişiklikler yapmanıza yardımcı olur.
Cracking the Coding Interview
2008 yılında Gayle Laakmann McDowell tarafından yazılmıştır. 189 tane temel algoritma problemleri içeren bu kitap pratik yapmanız için ideal kitaplardan biridir. Bu kitap, bilgisayar mülakatlarına hazırlıklı olabilmeniz için gerçek hayat örneklenmiş sorulardan oluşmaktadır. Veri yapıları ve çekirdek algoritmalarını öğrenmek için birebirdir.
CODE: The Hidden Language of Computer Hardware and Software
1987 yılında Charles Petzold tarafından yazılmıştır. Bu kitap, bilgisayarların donanım ve yazılım düzeyinde nasıl çalıştığını aktarmaya çalışan bir kitaptır. Akıllıca ve son derece anlaşılır bir dille yazılmıştır. Günümüz bilgisayar, internet ve dijital medya dünyasını anlamak için okunması gereken bir kitaptır.
Head First Design Patterns: A Brain-Friendly Guide
2004 yılında Eric Freeman, Elizabeth Robson, Kathy Sierra ve Bert Bates tarafından yazılmıştır. Head First Design Patterns tasarım kalıpları üzerine en iyi yazılım geliştirme kitaplarından biridir. Şimdi Java 8 için güncellenen bu kitap, geliştiricilere hem işlevsel, hem yeniden kullanılabilir, hem de esnek yazılımlar oluşturmak için en iyi uygulamaları öğretiyor.
Clean Architecture: A Craftsman’s Guide to Software Structure and Design
2017 yılında Robert C. Martin tarafından yazılmıştır. Martin’in diğer kitaplarında olduğu gibi size hangi seçimleri yapacağınızı ve bu seçimlerin başarınız için neden kritik olduğunu söylüyor. Clean Architecture, etkili yazılım tasarımı için hedeflere ve çözümlere dikkat çekiyor. Temiz Mimari, her yazılım mimarı, sistem analisti, sistem tasarımcısı ve yazılım yöneticisi ve bu rollere sahip olan veya çalışmalarından etkilenen tüm programcılar için temel bir kitaptır.
Yazılım mühendisi olarak ne kadar süredir çalışıyor olursanız olun, her zaman öğrenecek yeni bir şeyler vardır. Bu yazımızda sizlere okunması gereken 10 kitaptan bahsettik. Bu listeye sizin de eklemek istediğiniz kitaplar varsa yorumlara bekliyoruz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...