İzlanda'nın geniş hidroelektrik ve jeotermal santral ağı, adayı kişi başına dünyanın en büyük enerji üreticisi konumuna getirdi. Ancak Başbakan Katrín Jakobsdóttir, geleceğe dair hayalini kripto madenciliği yerine tarıma odaklamayı tercih ediyor.
İlginizi Çekebilir: Google Arama, Ethereum Name Service (ENS) Entegrasyonunu Aktifleştirdi
Başbakan Jakobsdóttir'in Vizyonu: Kripto Madenciliği Yerine Tarım
Financial Times'a konuşan Jakobsdóttir, yenilenebilir enerjinin kripto madenciliği yerine ülke içindeki hane halkına ve diğer sektörlere aktarılmasını ve gıda üretiminin artırılmasını hedeflediğini belirtti. "Bitcoin, küresel bir sorun olabilir ancak İzlanda'daki veri merkezleri yeşil enerjimizin önemli bir kısmını kullanıyor" diyerek vurguladı.
İzlanda'nın %100 yenilenebilir elektriğinin sabit fiyatı, küresel enerji fiyatlarındaki dalgalanmalardan etkilenmemesi, ülkeyi kripto madencileri için çekici bir hale getiriyor. Ancak, araştırma firması Luxor'a göre, yüksek talep altında elektrik arzının azalması ve yapım aşamasında olan birkaç yeni enerji santrali nedeniyle, ülkede kripto madenciliği endüstrisinin büyümesi beklenmiyor.
Bir zamanlar İsveç'e kaçmadan önce ülkenin dört bir yanından 2 milyon dolarlık kripto madencisi çaldığından şüphelenilen bir adamla aynı uçağa binen Başbakan, tarıma odaklanmasının ithal gıdaya olan güveni azaltma arzusundan kaynaklandığını ifade etti.
Son Nesil Madenciler Küreselleşiyor
Bloomberg'in son raporuna göre, Bitcoin'in yaklaşan blok ödülünün yarıya indirilmesine bir aydan az bir süre kala, ABD merkezli şirketlerin sahip olduğu son teknoloji kripto madencileri için dünya çapında yeni bir talep oluştu.
Rapora göre, bu makineler arasında en yüksek fiyatlarında 11.500 dolara kadar çıkan 600.000 Bitmain Antminer S19 serisi madenci bulunuyor ve bu makineler, enerjinin daha ucuz olduğu Afrika ve Güney Amerika'da büyüyen madencilik operasyonlarına yöneliyor. Yarıya indirildikten sonra her bir makinenin sadece 350 dolar civarında olacağı tahmin ediliyor.
Çin ve İzlanda, önemli kripto madenciliği endüstrilerine sahip ilk ülkelerden ikisi olmalarına rağmen, bu son dalga Güney Amerika ve Afrika'da daha fazla gelişme gösteriyor. Çinli madenciler özellikle Etiyopya'yı hedefliyor ve bölgenin siyasi istikrarsızlığına rağmen düşük enerji maliyetlerinden etkileniyorlar.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...