Bugün sizlere İzmir'de kurulan otonom robot girişim olan Advoard şirketini tanıtacağız. Hızla gelişen teknoloji alanında adını duyurmayı hedefleyen ülkemiz, attığı teknolojik girişim adımları sayesinde birçok başarı elde ediyor.
Son zamanlarda adını çokça duyduğumuz otonom teknolojisi alanında da projeler geliştirdik. Başarılı bir şekilde hayata geçirilen projelerden biri olan Advoard şirketini yakında inceleyelim.
Advord ve Ekonomi Üniversitesi Serüveni
Advord, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde okuyan üç genç mühendis Bekir Bostancı, Sercan Çağdaş Tekkök ve Mehmet Emre Söyünmez tarafından üniversite öğretmenleri Dr. Öğretim Görevlisi Pınar Oğuz Ekim katkılarıyla İzmir Bilimpark’ta kurulmuştur. Advoard şirketleşmeden önce sahipleri isimlerini iç alanlarda haritalandırma ve konumlandırma yapılan otonom bir cihaz üzerine yaptıkları çalışmalarla duyurmuştur. Çalışmalarına devam eden genç mühendisler, 2 yıl süren AR-GE çalışmasından sonra TÜBİTAK 1512 programına başvurarak 200 bin liralık girişimci desteği alarak şirketleşme konusunda ilk adımı atmış oldular.
Kurulmanın ardındaki ilk ayda ülkemizde görülen ilk Covid-19 vakasından sonra harekete geçen Dr. Pınar Oğuz Ekim ve üç genç mühendis özel sterilizasyon robotu geliştirmeye karar verdi. Uzun çalışmalar sonucunda 1 yılda robotu geliştirmeyi başardılar. Robotun çalışma prensibi; her 400 metrekareye, içinde hidrojen peroksidin olduğu 1 litre sıvı bırakarak 5 bin 700 metrekareyi 90 dakika içinde temizliyor.
Robotik ve Yazılım Sorunlarına Çözümler Üretmeyi Hedefliyor
Ekim 2020’de kurulan Advoard şirketin amacı; iç alan uygulamalarında kullanılmak üzere otonom mobil platform kurmak ve robotik yazılım sorunlarına çözümler üretmek. Geliştirdiği otonom mobil platform üzerinde bulunan sensörleri sayesinde iç alanın çevresinin haritasını çıkarıyor. Birçok işlevi olan mobil platformda, görevini yerine getirirken çevresel analizler yapabiliyor.
Kullanım prensibi ve özelliklerinin aynı sıra, şarj seviyesi, sensör ve motorların durumunda takibi oldukça kolay ve aynı zamanda şarj seviyesi belli bir düzeyin altına indiğinde şarj istasyonuna otonom gidebiliyor ya da herhangi bir sorun uyarı verebiliyor. Bu mobil platformun bünyesine sonradan eklenen donanımsal ve yazılımsal öğeler sayesinde fabrikalar için kullanılabilen AMR, kapalı ortamlar için sterilizasyon yapan robot ve zincir marketler için interaktif reklam ve envanter kontrolü gerektiren çalışma alanları için başarılı bir şekilde kontrolü gerçekleştirebilen robot prototipleri geliştirilmiş durumda.
Para Kazanma Yöntemi Satış ve Kiralama Üzerine
Yeni kurulan ve henüz yatırım almayan şirket, TÜBİTAK’tan çeşitli girişim destekleri almış. Şirketin gelir modeli, robot satışları ve kiralama üzerinden sağlanıyor ve aynı zamanda geliştirilmiş otonom yazılımla çevresel verilerin analizlerinin paylaşılmasında ek olarak gelir elde ediyor. Üretim verimliliğinde de oldukça yararlı olan robotik ve otonom platformların, geleceğin kilidi olarak düşünen mühendis ekibi, ülkesi adına geç olmadan bu teknoloji ve çalışmalarında başarı elde etmesini istiyorlar ve çalışmalarına bu yönde devam ediyorlar. Şirketin hedef pazarı ilk olarak ülkesi daha sonra Avrupa ve Arap Emirlikleri teknoloji pazarlarında otonom mobil platform ve robotik çözümler üreticilerinin önde gelenlerinden olmak istiyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...