NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu (JWST), bugüne kadarki en eski galeksilerinden birini tespit etmeyi başardı. Ünlü Hubble Teleskobu'nun milyarlarca dolarlık devasa halefi, James Webb Uzay Teleskobu, ters bir kristal top olarak tanımlanabilir. Hubble teleskobuna göre o, geleceği tahmin etmek yerine, bilim adamlarının evrenin eski kökenlerini incelemelerine imkan sağlıyor.
Aynı zamanda James Webb, Hubble'a göre evrenimizin her zamankinden daha net ve daha derin bir resmini verme noktasında son derece başarılı. Ve belgelediği ve Dünya'ya gönderdiği çarpıcı manzaralar arasında şimdiye kadar gözlemlenen en eski ve en yaşlı galaksinin bir görüntüsü bulunuyor.
James Webb'in uzak evrenden aldığı görüntüler arasında, şimdiye kadar gördüğümüzden en uzak olanlardan bazıları da dahil olmak üzere bir dizi uzak galaksi yer alıyor. Bilim insanlarının tahminlerine göre, nesne Big Bang (Büyük Patlama)dan sadece 290 milyon yıl sonra meydana geldi.
Bu aslında pek çok soru ve tartışmayı da beraberinde getirecek gibi görünüyor. Çünkü bilim insanları, çevrim içi yayınlanan bir ön baskı makalesinde, bu doğruysa, evrenin ve karanlık maddenin tarihi hakkındaki mevcut varsayımlarımızdan bazılarını yeniden düşünmek anlamına gelebileceğini ifade ediyor. Onlara göre eğer, böyle bir nesne evrende bu kadar erken oluştuysa; bu, galaksilerin evrende bizim fark ettiğimizden daha erken oluşmaya başladığı anlamına gelir.
James Webb ile Ulaşılan Yeni Veriler Yeni Tartışmaları da Beraberinde Getiriyor
Yeni araştırmanın bir parçası olarak, bilim insanları, yavaş yavaş geliştikçe farklı, karmaşık galaksilerin bir dizi görüntüsünü toplamayı başardılar. Toplanan görüntüler arasında bazıları zarif fırıldak gibi görünüyorken bazıları da büyük dağınık lekeler halinde görünür.
Rochester Institute of Technology'de doçent olan Jeyhan Kartaltepe, James Webb'in elde ettiği en eski galaksinin görüntüsüne ilişkin bazı açıklamalarda bulundu. Bu görüntülerin heyecan verici olduğunu belirten Kartaltepe, gerçekten yüksek kırmızıya kayma galaksi adaylarının sayısı beklediklerinden daha fazla olduğunu ifade etti. Profesör Kartaltepe, yeni araştırma üzerinde çalışan 100'den fazla ortak çalışanlardan sadece biri. Kozmosun şu anki yaşının sadece yüzde 5'indeyken nasıl oluştuğunu araştırmak isteyen Kozmik Evrim Erken Yayın Bilim Araştırmasından geldiler.
Kartaltepe, James Webb ile yeni galaksiler konusunda biraz bulacaklarına inandıklarını, ancak sahip oldukları kadarını bulacaklarından kimsenin düşündüğünü sanmadığını söyledi. En eski ve en yaşlı galaksinin keşfinin evrenin düşünülenden biraz farklı çalıştığı ya da başka kirletici kaynakların olduğu ve bu adayların başka bir şey olduğu anlamına geldiğini belirtti. Kartaltepe, gerçeğin muhtemelen ikisinin bir karışımı olduğunu da sözlerine ekledi.
Bilim insanlarının ifade ettiğine göre yeni bulgular yaklaşık 24 saatlik gözlemler sonucunda ortaya çıktı. Toplamda, araştırmacılar teleskopla 60 saatten fazla zaman geçirmeyi umuyorlar. Aralık ayında ise daha fazla görüntüleme verisi bekleniyor. Bilim insanları neredeyse her gün kozmos hakkında yeni bilgiler ve görüntüler sağlayan James Webb Uzay Teleskobu'nun paylaşımlarını büyük bir dikkatle takip ediyor. Çünkü bilim insanlarına göre, teleskoptan sürekli olarak çok sayıda yeni detay geliyor. Ve her bir detayın bilim hakkında düşünme şeklimizi değiştirmek anlamına gelebileceği unutulmamalıdır.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...