NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, astronomlara evrenimizin sırlarına neredeyse eşsiz bir erişim sağladı diyebiliriz. En önemlisi, erken evreni, son birkaç milyar yılda nasıl değiştiğini daha iyi anlamamıza yardımcı oldu. Şimdi de Webb, erken evrenimizin evriminin önemli kaynaklarından birine ışık tuttu diyebiliriz.
Bugün bildiğimiz ve gördüğümüz galaksiler her zaman onları gördüğümüz gibi değildi. Şimdi ölü olanlardan bazıları bir zamanlar hayat doluydu. İçlerindeki yıldızlar parlaktı ve parlıyordu. Ayrıca gök bilimciler, evrendeki gazın çok farklı olduğunu belirtiyor. Daha opaktı ve enerjik yıldız ışığının geçmesini zorlaştırıyordu. Bu süre zarfında evrene dönüp bakmış olsaydık, muhtemelen her şeyi şimdi gördüğümüz kadar net göremezdik.
Ama açık ki, son birkaç milyar yılda bir şeyler değişti. Şimdi, Webb'i kozmosa doğrulttuğumuz zaman, yıldızların ve galaksilerin arkasını görebiliriz. Peki ne oldu? James Webb'den toplanan yeni verilere göre, erken evrenin bugün bildiğimiz evrimi, o ilk galaksilerde büyüyen yıldızlardan gelen ısı tarafından yönlendirildi.
İlginizi Çekebilir: James Webb, Uranüs’ün En Net Görüntüsünü Paylaştı
Webb'den Toplanan Yeni Veriler
İsviçre'de ETH Zürih'ten Simon Lilly liderliğindeki bir ekip yeni bir araştırma yaptı. Bu araştırmaya göre, bu yeniden iyonlaşma dönemi dramatik bir değişim dönemiydi. Büyüyen ve parlak yıldızlardan gelen ısı, çevrelerindeki gazı iyonlaştırarak dönüştürmeye yardımcı oldu. Bugün bildiğimiz daha net gazı yarattı. Araştırmacılar, galaksilerin daha kolay gözlemlenebilir hale geldiği bu dönem için uzun süredir bir açıklama arıyor.
Webb'den toplanan yeni verilere göre, yıldızlar etraflarındaki gazı ısıttıkça, yeniden iyonlaşma döneminin sona ermesiyle birlikte, gaz daha az opak ve görülmesi daha kolay hale geldikçe, evrenimizin görünümünde bazı derin değişiklikler getiren erken evren gelişti. NASA, araştırmayla ilgili yeni bir raporda, bu dönemin 13 milyar yıldan fazla bir süre önce meydana gelmiş olduğunu açıklıyor.
Bu keşfi yapmak için araştırmacılar, erken evrende şu anda bilinen en büyük kara deliğe ev sahipliği yapan bir kuasar üzerinde odaklandı. Bu kara deliğin kütlesinin Güneş'in kütlesinin 10 milyar katı olduğu tahmin ediliyor. Bu kara deliğin kendi gizemleri olsa da, gök bilimcilerin erken evrenimizin evrimini daha iyi kavramalarına yardımcı olmuş gibi görünüyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...