James Webb Uzay Teleskobu'nu kullanan gökbilimciler, şimdiye kadar görülen en uzak gökada olabilecek 35 milyar ışıkyılı uzaklıkta kırmızı bir leke keşfettiler. CEERS-93316 adlı galaksi, Big Bang'den sadece 235 milyon yıl sonra var olduğu haliyle, ilk yıldızların en erken titremelerine kadar zamanda geriye bakabilen Webb'in Yakın Kızılötesi Kamerası kullanılarak görüntülendi.
Henüz ön hazırlık niteliğinde olan ve gökadanın ışığının tayfını inceleyerek henüz teyit edilmemiş olan yeni sonuç, sadece bir hafta önce başka bir ekibin bir gökada olan ve Big Bang'den 400 milyon yıl sonra ortaya çıktığı düşünülen GLASS-z13'ü tespit etmesiyle, teleskop tarafından belirlenen bir önceki rekoru da kırmış oldu.
NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu (JWST), ters bir kristal top olarak tanımlanabilir. Ünlü Hubble Teleskobu'nun milyarlarca dolarlık devasa halefi, geleceği tahmin etmek yerine, bilim adamlarının evrenin eski kökenlerini incelemesine olanak tanıyor. James Webb, evrenimizin her zamankinden daha net ve daha derin bir resmini verir. Belgelediği ve Dünya'ya gönderdiği çarpıcı manzaralar arasında, şimdiye kadar gözlemlenen en eski gökadanın, şimdi GLASS-z13 olarak bilinen bir görüntüsü var.
İlginizi Çekebilir: Çin – ABD Gerilimi Nancy Pelosi’yi Tayvan’a Taşıyan Uçağı 200 Bin Kişi Canlı Olarak Takip Ediyor: Peki Uçaklar Nasıl Takip Ediliyor?
Milyarlarca Yıllık Görüntüler James Webb Teleskopu ile Yakalanıyor
Işığın, genişliği inanılmaz boyutlara ulaşan uzayda seyahat etmesi çok uzun sürdüğü için James Webb, milyarlarca yıl önce yayılan ve henüz JWST'ye ulaşan ışığın görüntülerini yakalıyor. Evren genişledikçe ışık kaynakları hızla uzaklaşıyor. Bu şekilde, teleskop kelimenin tam anlamıyla zamanda geriye, evrenin kökenine bakar. Gemide bir NIRCam cihazı, esasen son derece yüksek teknolojili bir kızılötesi kamera var. Bu kamera, NASA tarafından yayınlanan son zamanlardaki çarpıcı görüntülerin çoğundan sorumlu.
Kırmızı, şekilsiz bir yıldız gibi görünen şey kameraya yakalanmış. Ancak bu ışık bloğu aslında Big Bang'den 300 milyon yıl sonra oluşan GLASS-z13 adlı bir galaksi. Bu, oluşumunu 13,5 milyar yıl önce olarak belirliyor. Yeni keşfedilen gökada bizimkinden çok daha küçük: 100.000 ışıkyılı genişliğimize kıyasla sadece 1.600 ışıkyılı. Bu göksel keşif, daha önce bilinen en eski gökada GN-Z11'den 100 milyon yıl daha eski. O da 2016 yılında Hubble tarafından keşfedilmişti.
Massachusetts'teki Harvard ve Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden gelen ekip, yaşı GN-z11 ile karşılaştırılabilir başka bir antik gökada da tespit etti. Yenisinin adı GLASS-z11. Araştırmacılardan biri olan Rohan Naidu, New Scientist'e “Aşırı uzak galaksiler için çok çekici iki aday bulduk” dedi. "Eğer bu galaksiler düşündüğümüz uzaklıktaysa, o noktada evren sadece birkaç yüz milyon yaşındadır." Bilim adamları, James Webb ile bu kadar eski, uzak galaksileri ne kadar çabuk keşfedebildiğine şaşırdıklarını eklediler. Görünüşe göre evreni genişleten daha birçok keşif bizleri bekliyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...