James Webb Uzay Teleskobu, Uranüs gezegeninin göz alıcı halkalarını, parlak uydularını ve hareketli atmosferini öne çıkararak, bu özellikleri daha detaylı bir şekilde incelememize olanak sağlıyor.
Güneş Sistemi'nde Güneş'e en yakın yedinci gezegen olan Uranüs, daha önce sadece Voyager 2 uzay aracı ve Keck teleskobu ile incelenmişti. Fakat donmuş manto ve hidrojen ile helyum gazlarından oluşan bu gezegen, tarihe geçecek bir şekilde James Webb Uzay Teleskobu ile de gözlemlendi.
İlginizi Çekebilir: Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışması Finalleri Bilişim Vadisinde
Uranüs'ün En Net Görüntüsü
James Webb Uzay Teleskobu, daha önceki görüntülerde pek fark edilmeyen Uranüs gezegeninin silik halkalarını net bir şekilde gözler önüne serdi. Ayrıca teleskop sayesinde gezegenin bulutları ve en parlak uyduları da detaylı bir şekilde incelenebildi. Yani James Webb'in lensleri, Uranüs üzerindeki detayları daha net bir şekilde ortaya çıkardı.
James Webb Uzay Teleskobu tarafından elde edilen fotoğrafta, gezegenin atmosferinde bulunan bulutlardan kaynaklanan parlak noktalar görülebiliyor. Ancak en ilginç bölüm, bu noktalardan çok daha büyük bir beyaz alanın görülebildiği yer.
Bu beyaz alan, Uranüs gezegeninin tamamen buzla kaplı bölümünün kendisi. James Webb Uzay Teleskobu sayesinde ise tarihte ilk defa bu kadar net bir şekilde görülebildi. İlginç olan ise, bu alanın Güneş ışığı altında bile görünebilmesine rağmen, gezegenin sonbahar döneminde kaybolması. James Webb'in elde ettiği verilerin bu gizemi aydınlatması bekleniyor.
James Webb'in elde ettiği görüntülerde Uranüs gezegeninin 13 halkası görülebiliyor. Sadece 11 halka net bir şekilde görülebiliyor. Bunun nedeni, diğer iki halkanın fazla miktarda ışık yansıtması ve birbirleriyle iç içe geçmiş gibi görünmesi.
Bu fotoğrafta Uranüs gezegeninin 27 uydusunun tamamı görülmüyor. Bunun nedeni, bu uyduların çoğunun oldukça küçük olması ve az miktarda ışık yansıtmasıdır. Yukarıda bahsedilen 6 uydu ise Titania, Oberon, Miranda, Puck, Ariel ve Umbriel uydularıdır.
NASA'nın açıklamasına göre, bu fotoğraf sadece 12 dakikalık bir pozlamanın ürünüdür. Daha uzun pozlamalar ile Uranüs hakkında çok daha detaylı görüntüler ve veriler elde etmek mümkün olacak.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...