Japonya uzun zamandır ev sahipliğini yapacağı Yaz Olimpiyatları için hazırlıklar yapıyordu. Dünya üzerindeki pek çok sporcunun performanslarını sergileyeceği olimpiyatlar yeni teknolojilere ve ilklere de imza atıyor. Japonya’nın olimpiyatlar vesilesiyle sunduğu teknolojiler merak uyandırıcı. Bu yazıda sizlere Japonya’nın yaz olimpiyatlarında kullandığı teknolojiler ve dünyaya tanıttığı ilklerden bahsedeceğiz. Öyleyse başlayalım.
, na ev sahipliği yapıyor. 23 Temmuz’da başlayan olimpiyatlar 8 Ağustos’ta sona erecek. Bilindiği üzere 2020 senesinde dünyanın her yerinde etkisini gösteren Covid-19 salgını sebebiyle 2020 Tokyo Olimpiyatları ertelenmişti. Ancak Japonya gecikmenin acısını çıkaracağa benziyor. İşte Japonya’nın olimpiyatlarda sunduğu teknolojik yenilikler.
[caption id="attachment_15587" align="alignnone" width="540"]
Atletleri yarış alanlarına taşıyacak olan mini araçlar uzaktan kontrol edilebiliyor ve self-control özelliğine sahip.[/caption]
Japonya,
gibi büyük bir şehirde olimpiyat ve paralimpik oyunlarını organize ederken teknolojinin nimetlerinden sonuna kadar yararlanıyor. Örneğin yenilikçi toplu taşıma aracı bunlardan biri oldu. Olimpiyatlara ulaşım için kullanılan bu araçlar uzaktan kontrol edilebilen kendi kendine sürüş tasarımın sahip.
gibi şirketler bu teknolojik altyapının ön saflarında duruyorlar.
[caption id="attachment_15588" align="alignnone" width="900"]
Japonya araçları "herkes için hızlı ulaşım" mottosuyla tasarladı.[/caption]
tasarıma sahip olan araçlar düşük hıza sahipler. Güvenli taşımayı sağlayan araçlara tekerlekli sandalyeyle çıkılabiliyor.
mottosuyla üretilen araçlarda tutunmayı kolaylaştıran tırabzanlar da eklenmiş.
Ayrıca Tokyo’yu gezmek isteyen atletleri bir sürpriz daha bekliyor. Hidrojenle çalışan
gibi
ve
gibi
da atletlerin tanışacağı şeyler arasında olacak.
[caption id="attachment_15586" align="alignnone" width="1800"]
Atletleri karşılayan Mascot-Robotlar, el ve kollarını uzaktan kontrolle hareket ettirebiliyorlar.[/caption]
Araba üreticisi Toyota olimpiyat oyunları için
isimli maskot robotları üretti.
Atletleri karşılamak için tasarlanan robotlar sanal gerçeklikle uzaktan kontrol edilebiliyor. Mascot-robotlar 60cm uzunluğunda yüz tanıma sistemine sahip kameralara sahip. Robotlar kollarını ve ellerin hareket ettirerek misafirleri karşılayabiliyor ve farklı yüz ifadelerini göz mimikleriyle beraber sergileyebiliyorlar.
Toyota mini boyutta yapacağı robotlarla çocuklara da hitap etmeyi planlıyor. İnsan boyutunda olan THR-3 tipi robotlar ise 150cm uzunluğunda. Uzaktan bağlantı kurulan robotların hareketleri senkronize edilerek atletleri yarış sahasında karşılamaları sağlanıyor.
[caption id="attachment_15585" align="alignnone" width="2000"]
Pandemi sebebiyle uluslararası seyirci kabul etmeyen olimpiyat oyunları, 8K kameralarla sporseverlere ulaştırılacak.[/caption]
Uluslararası seyirciler olimpiyatlara gelemediği ve sınırlı sayıda kişinin olimpiyat oyunlarını seyredileceği için Japonya, bu duruma teknolojiyle çözüm buldu.
teknolojisiyle Tokyo oyunları açılış ve kapanış anları dahil bir dizi etkinlik sunacak.
Bunun yanı sıra
, 8K içerik paketini sunmasıyla olimpiyatlarda ilk
ev sahibi ülke olacak.
Olimpiyatlar için gelen konuklar ve sporcuların oyunları takip etmeleri için
hazırlandı. Uygulamada sadece oyunları takip etmeye yarayan bilgiler yok, uygulama ayrıca
gibi özelliklere de sahip. Uygulamanın içeriğinde
ve
uygulamaları mevcut.
[caption id="attachment_15592" align="alignnone" width="1540"]
Geçtiğimiz sene, dünyanın en hızlı bilgisayarları seçkisi Top500'de yarışan Japon Fugaku bilgisayarı yüksek performansı dünyanın en iyi bilgisayarı seçilmişti.[/caption]
Olimpiyatlarda sunulan bir diğer teknoloji Fugaku süper bilgisayarları. Daha önce tanıtılan süper bilgisayar, Covid önlemleri için izleyicilere bir simülasyon sunuyor. Simülasyonda virüs partiküllerinin ne kadar uzağa gidebileceğine dair bir örneklem de yapılmış.
[caption id="attachment_15584" align="alignnone" width="300"]
Fugaku'nun virüs partiküllerinin yayılışını gösteren simülasyonu.[/caption]
ve teknoloji araçları üreticisi
’nun ürettiği
dünyanın en hızlı ve yüksek performanslı bilgisayarı olarak gösteriliyor.
yapay zeka simülasyonunu ve veri bilimini kombine etmeyi mümkün kılıyor. Yapay zeka simülasyon sonuçlarını tahmin etmek ve similasyon için gerekli olan parametreleri araştırmak için kullanılabilecek. Öte yandan, simülasyon yapay zekanın öğrenmesi için çok sayıda veri üretebiliyor.
’nun hız performansı ise göz dolduruyor. Üst Performans
göstergelerine göre Fugaku’nun en son ölçülen hızı 442,010 teraflona çıkmıştı. Bu hız ve saniyede 422 katrilyondan fazla işlem yapan
, ABD’li en yakın rakibi
isimli bilgisayardan 3 kat daha fazla hesaplama yapabilmişti. B
Peki, siz Japonya’da üretilen yeni teknolojiler hakkında ne düşünüyorsunuz. Sizce de gelecek çok heyecan verici değil mi?
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...