Evren sonsuz bir alan ve evrende yaşanan olaylar korkutucu olabiliyor. Gezegenimiz, evrende belki de küçük bir nokta bile teşkil etmiyor. Oldukça uzun zaman önce yaşanan ve o zaman Dünya'nın da etkilendiği jeomanyetik fırtına, (ya da diğer adıyla güneş fırtınası) bugün tekrar yaşanabilir.
Yaşanan Güneş fırtınasından Dünya atmosferinin de zarar görmesi bekleniyor. Fırtınayla ilgili haberleri alan kişilerin aklında birçok soru oluştu. Kamuoyunun kafasında ne gibi sorular oluştu ve bunlara nasıl açıklamalar getirildi, yazımızın devamında okuyacaksınız.
Jeomanyetik Fırtına (Güneş Fırtınası) Nedir?
[caption id="attachment_13738" align="alignnone" width="710"]
jeomanyetik-firtina-dunya-atmosferini-vurabilir-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Jeomanyetik fırtına, güneşin yüzeyinde yaşanan rüzgarlar ve şok dalgalarıyla birlikte güneşin manyetik alan bulutunun Dünya’nın manyetik alanıyla etkileşime girmesiyle yaşanan bir olaydır.
Bu olay sonrasında Dünya’nın manyetosferinin geçici olarak bozulması bekleniyor. Bu olay 1589 yılında bir kez yaşanmış ve 3 gün sürmüştür. Olay ilk önce Avrupa, daha sonra Asya kıtasını etkisi altına almıştır. O yıllarda teknolojinin günümüzdeki kadar gelişmiş olmaması nedeniyle insanların elindeki teknolojiler hasar görmemiştir.
Güneş yüzeyindeki koyu renkli "güneş lekelerinde" ve aynı zamanda Güneş'in manyetik alanında oluşan bir kısa devre olarak tanımlayabileceğimiz bu olay, ışın ve plazma patlamaları sonucu meydana gelir. Bu patlamalarla röntgen ve ultraviyole ışınlar uzaya yayılır.
Uzmanlar, yaşanacak büyük bir patlamanın milyarlarca ton maddeyi uzay boşluğunun milyonlarca kilometre derinliğine itebileceğini söylüyor.
Dünya Bu Olaydan Nasıl Etkilenecek?
[caption id="attachment_13740" align="alignnone" width="696"]
jeomanyetik-firtina-dunya-atmosferini-vurabilir-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Yaptığımız açıklamalarda Dünya'nın atmosferinin bu olaydan etkilenebileceğine değindik. Peki fırtınadan en çok hangi alanda etkileneceğiz?
Fırtınanın Dünya'nın atmosferine ulaşmasıyla sıkça kullandığımız teknolojileri büyük ölçüde etkileyeceği öngörülüyor. Bu teknolojiler arasında GPS, uydu ve TV sinyalleri ve cep telefonları bulunuyor. Bilim insanlarına göre bu olay küresel elektrik kesintilerine, hatta ve hatta dünyanın farklı kesimlerinde teknoloji sektöründe milyonlarca dolarlık zararlara neden olabilir.
1859 senesinde oldukça şiddetli bir güneş fırtınası yaşanmıştı. Bu fırtına, sonrasında yaşanan ve Richard Christopher Carrington tarafından gözlemlenen, kaydedilen en güçlü güneş fırtınasını tetiklemişti. Yabancı haber sitelerine göre, bugün yaşanması muhtemel jeomanyetik fırtına tam 1,6 milyon kilometre hızla Dünya atmosferine yaklaşabilir.
Bu konuyla ilgili sizin düşünceleriniz nedir yorumlarda paylaşmayı unutmayın!
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...