Uçan arabalar uzun yıllardır bilim kurgu filmlerinde yer alıyor. 20. yüzyılda çekilen birçok filmde günümüz dünyası teknolojinin muazzam geliştiği ve uçan arabaların yer aldığı bir dünya olarak tasvir ediyor. Teknoloji özellikle son 20 yıl içinde inanılmaz bir gelişim gösterse de henüz uçan arabalara kavuşabilmiş değiliz. Ancak şirketlerin ve girişimcilerin bu konudaki çalışmaları gün geçtikçe artıyor ve bizi hayal edilen geleceğe bir adım daha yaklaştırıyor. Bu anlamda çalışmalar yürüten Joby Aviation, Japonya'ya hava yolculuğu hizmetleri getirmek için Japon havayolu şirketi ANA ile ortaklık kuracağını açıkladı. Bunun yanı sıra otomotiv sektörünün öncüllerinden Toyota Motor Corporation ise her iki şirket ile birlikte çalışıp hava taksilerini kara taşımacılığına bağlamanın yollarını keşfetmeye çalışacak.
3 Şirket Ortaklaşa Hareket Edecek
Joby'nin Japonya'da operasyon başlatma girişimi, şirketin SK Telecom ile ortaklaşa bir çalışma yürüterek Güney Kore'de bir hava taksi hizmeti başlatmayı planladığını açıklamasından sadece bir hafta sonra gerçekleşti. Joby SK Telekom şirketine ait T Map Mobility platformuyla birlikte çalışarak hava taksilerini T Map’in abonelik hizmeti veren mobilite platformuna entegre edecek. Joby şirketinin hava taksilerini ne zaman hizmete açacağı, ticari hizmeti Japonya’ya ne zaman getireceği, işletmeyi Joby mi yoksa ANA şirketinin mi işleteceği konusunda henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Bunun yanı sıra müşterilerin uçan taksilerle nasıl etkileşime gireceği gibi hizmetlerle ilgili ayrıntılar henüz verilmedi. Şirketin sözcüsü ANA ve Toyota ile birlikte altyapı geliştirme, pilot eğitimi, uçuş denemeleri, düzenleyici gereklilikler, halkın servisi kabul etmesi gibi hamleleri düşündükleri için şu an her şeyin planlama aşamasında olduğunu açıkladı. Şirketin sözcüsü konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:
Joby Aviation Aracı ABD’den Sertifika Aldı
Joby şirketinin ürettiği hava taksileri maksimum 240 kilometre menzile ve saatte 320 kilometre azami hıza sahip. Araçlar en fazla dört yolcu alabilir, bu nedenle en azından ilk uygulamalar için ticari hizmetlerin sınırlı olması muhtemel. Joby mevcut modellerini seri üretmeye veya çok daha büyük hava taksileri inşa etmeye başlayana kadar, muhtemelen hava taksi hizmetlerinin yaygınlaşması için birkaç yıl geçmesi gerekecek. Bu sadece hava araçlarını oluşturmak için gereken zaman ve paradan ötürü değil, aynı zamanda potansiyel düzenlemelerden dolayı da yaşanabilir. Joby'nin girmeye çalıştığı her pazarda hala sertifika alması gerekiyor, ancak geçen hafta ABD Ulaştırma Bakanlığı'ndaki Federal Havacılık İdaresi’nden aldığı G-1 uçuş sertifikası ile bu anlamda büyük bir aşamayı geçmiş oldu. Bu, şirketin uygunluk testine başlamasına ve ABD'de üretim aşamasına girmesine olanak tanıyor. Bir diğer deyişle Joby'nin uçağı için kompozit parçalar tasarlama ve üretme konusunda onay aldığı anlamına geliyor.
Siz bu haber hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce uçan araçlar yakın bir gelecekte bilim kurgu filmlerinden çıkıp hayatımızın bir parçası olmaya başlayacak mı? Yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...