WikiLeaks'in kurucusu olan Julian Assange, bir Birleşik Krallık yargıcının kendisinin zihinsel sağlık sorunları ve intihar girişiminde bulunabileceği gerekçesiyle suçlu iadesi kapsamından çıkarılması sonucunda ABD'ye iade edilmemişti. Fakat şimdi Birleşik Krallık Yüksek Yargısı, ABD hükümetinin temyiz başvurusunu kabul etti ve Assange'in ABD'ye iadesinin önünü açmış oldu.
İadeye izin verilip verilmeyeceğine ilişkin nihai karar ise İngiltere İçişlerii Bakanlığı tarafından verilecek. ABD ise, Assange'ı bilgisayar korsanlığı ve hükümete ait bilgisayarlara korsanlıkla sızmak için komplo kurma suçlarından yargılamak istiyor. Ayrıca Julian Assange tartışmalı Casusluk Yasası kapsamında bir dizi suçlamayla da karşı karşıya.
Assange bu iddialar doğrultusunda başta 2009 ve 2010 yıllarında olmak üzere, WikiLeaks web sitesi aracılığıyla “savunma ve ulusal güvenlik malzemelerinin elde edilmesi ve ifşa edilmesi” ile ilgili toplam 18 suçlamayla karşı karşıya.
Julian Assange'in savunucuları ise, kendisinin iktidara doğruyu söylediği için zulüm gördüğünü ve ABD hükümetinin gizli bilgileri yayınlamayı da içeren suçlamalar peşinde olduğu göz önüne alındığında, Assange'in iade edilmesinin gazetecilik üzerinde caydırıcı bir etkisi olacağını savunuyor.
Assange'in Wikileaks sitesi üzerinden sızdırdığı belgelerin arasında, Irak ve Afganistan'daki sivil ölümlerinin yanı sıra, yüz binlerce ABD diplomatik yazışması da dahil olmak üzere ordu raporları ve hava saldırılarının videoları da vardı.
Assange eğer ABD'ye iade edilirse, 175 yıla kadar bir hapis cezası alması ihtimaliyle karşı karşıya.
"ABD Güvence Verdi"
Bugün yayınlanan kararın bir özetinde, Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi, önceki bölge yargıcının Assange'ın intihar riski olduğu konusundaki endişeleriyle ilgili olarak ABD hükümetinden bir güvence paketini de kabul ettiğini söyledi.
Yüksek Mahkemenin söylediğine göre Assange eğer ABD'ye iade edilirse Colorado eyaletinin Florence kentindeki yüksek güvenlikli bir hapishanede tutulacak ve tutulduğu cezaevinde tedaviyi yürüten nitelikli bir klinisyen tarafından önerilen uygun klinik ve psikolojik tedaviyi de alacak.
Karar hakkındaki mahkeme özetinde konuya ilişkin olarak:
"Mahkeme, Bay Assange adına iddia edilen bu güvencelere yönelik çeşitli eleştirileri reddetti ve güvencelerin önceki mahkeme kararına yol açan endişeleri karşılamaya yeterli olduğuna ikna oldu”
ifadeleri yer alıyor.
Assange'ın iadesine izin verilip verilmeyeceğine ilişkin nihai karar İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel tarafından verilecek. Assange tarafının avukatlarının ise Yüksek Mahkeme kararına itiraz etmek için 14 günleri olduğu belirtiliyor. Avukatlar ise mutlaka itiraz haklarını kullanacaklarını belirtiyorlar.
Tarih Tekerrür mü Edecek?
Yaklaşık on yıl önce İngiliz bilgisayar korsanı Gary McKinnon, dönemin İçişleri Bakanı Theresa May'in insan hakları gerekçesiyle başvuruyu reddetmesinin ardından askeri bilgisayarları hacklemekle suçlanmak üzere ABD'ye iade edilme kapsamından çıkarılmıştı.
Bu sefer durum tekrardan durum İngiltere İçişleri Bakanlığına kalmış durumda. Fakat bu sefer İçişleri Bakanlığı koltuğunda Theresa May bulunmuyor. Fakat yine benzer bir durumda bulunulması sebebiyle insanların aklında "Tarih tekerrür mü edecek" sorusu oluşuyor.
İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel tarafından konu hakkında verilecek kararla ise bu sorunun cevabının "evet" mi veya "hayır" mı olduğunu öğrenmiş olacağız.
Bu tarz diğer haberlerimize buradan ulaşabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...