Birkaç gün içinde, güneş sistemimizdeki diğer dünyalarda yaşam belirtileri bulmak için sekiz yıllık bir görev için uzaya araç fırlatma olacağı belirtiliyor. Ancak uzay aracı, Mars gezegeni gibi hedeflere gitmeyecek. Bunun yerine derin uzaya uçacak. Uzaktaki Jüpiter buzlu uydularını inceleyecek. Bunu yaparken, dünya dışı yaşam avında yeni bir sayfa açacak.
Jüpiter Icy Moons Explorer veya Juice güneş sistemimizin beklenmedik bir özelliğinden yararlanacak. En büyük su rezervlerinin Dünya'dan çok uzaktaki dünyalarda, derin uzayda ve dev gezegenler Jüpiter ve Satürn'ün yörüngesinde olduğu ortaya çıktı. Juice, özellikle bu uzak dünyaları keşfetmek için başlatılan ilk görev.
"Jüpiter çevresinde yaşamın başlamış olabileceği yerler olup olmadığını görmek istiyoruz. Misyonun proje bilimcisi Olivier Witasse, "İç enerji ve sıvı su içeren bir yer bulmalıyız" dedi. "Jüpiter'in buzlu uydularıyla, Dünya'dakinden daha fazla su olduğuna inanmak için iyi nedenlerimiz var." diye eklemelerde bulundu.Evet, biz de haberimizde bu görevden bahsedeceğiz.Haydi lafı uzatmadan detaylara geçelim.
İlginizi Çekebilir: Ultra Kütleli Kara Delik, Yeni Teknik Kullanılarak Keşfedildi
Juice, Temmuz 2031'de Jüpiter'in Yörüngesine Girecek
Uzaylı yaşamı bulma konusundaki görüşler, derin uzayda buzla kaplı uyduları keşfetmekle yattığı fikri, birkaç on yıl önce saçma görünebilirdi. Bulutla örtülü robot uzay aracı, Venüs'ün 475C'lik bir yüzey sıcaklığına sahip olduğunu, kurşunu eritecek kadar sıcak olduğunu ortaya çıkardı. Mars'ın da milyarlarca yıl önce atmosferini ve yüzey suyunu kaybettiği bulundu. Hayatta kalan yeraltı kaynaklarını bulma çabaları şimdiye kadar başarısız oldu.
Jüpiter'in dört ana uydusu, 17. yüzyılın başlarında astronom Galileo Galilei tarafından keşfedildi.
Aynı zamanda, Jüpiter'in ana uydularından üçünün Ganymede, Callisto ve Europa Dünya'da yaşamın var olması için gerekli olan tek ön koşul olan sıvı sudan oluşan geniş okyanusları kaplayan buzdan dünyalar olduğunu keşfetti.
Ayrıca 2005 yılında Satürn'ün küçük uydusu Enceladus'un bir yeraltı okyanusundan uzaya su ve organik madde püskürttüğü de keşfedildi.
ABD'li astronom Neil deGrasse Tyson, bu buzlu aylar hakkında "Yaşam aramak için bir sonraki en iyi yer varsa, burasıdır" ifadelerinde bulundu.
Ancak oraya ulaşmak farklı bir konu. Mars'a yolculuklar yaklaşık sekiz ay sürüyor. Buna karşılık, Çarşamba günü Fransız Guyanası'ndaki Kourou'daki Avrupa Uzay Ajansı (Esa) uzay limanından fırlatılması planlanan Juice'un Jüpiter'e ulaşması yaklaşık sekiz yıl süreceği belirtiliyor.
Juice, Temmuz 2031'de Jüpiter'in yörüngesine girecek.
Juice'ın fırlatılması, projede işbirliği yapan ve James Webb uzay teleskobunu mükemmel bir konuma yerleştiren çok sayıda Avrupalı bilim insanı tarafından nefesini tutmaksızın izlenecek.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...