Bilim insanları, insanlarda kanser hastalığını tespit edebilen ve kanser kokusunu alabilen karıncalar keşfettiklerini açıkladı. Bilim insanları, her geçen gün eriştiği yeni bir bilgiyle birçok hastalığa da şifa olmaya çalışıyor. Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden (CNRS) bir grup bilim insanı, karıncalarda beklenmedik bir yeteneği keşfettiklerini duyurdu. Karıncalar koku duyularıyla insanlarda kanser hastalığının kokusunu alabiliyordu.
Bu kavram kanıtı çalışmasında, araştırmacılar belirli bir türün (Formica Fusca) koku yeteneğini gözlemledi. Buna göre, bu karınca türü kanser hastalığını, uyuşturucuları, bombaları ve hatta Covid-19’u bile tespit edebilir.
Karıncalar üzerinde elde edilen sonuçlara göre, karıncaların kanserli ve kanserli olmayan hücreleri farklı uçucu organik bileşiklerle (VOC'ler) ayırt etmek için eğitilebileceğini gösterdi. Bu da karıncalarla gerçekleştirilen daha önceki deneylere benzer sonuçlar elde edilebileceğini gösteriyor.
İlginizi Çekebilir: Vara, Meme Kanseri Tarama Testlerini Hızlandırıyor
Karıncalar Düşük Maliyetli ve Eğitim Süresi Daha Kısa
Güçlü koku duyusuna sahip olan tek canlı elbette karıncalar değil. Köpekler de bu konuda oldukça yetkin hayvanlardır. Ancak araştırmacılar, bazı açılardan, karıncaların köpekleri geride bıraktığını söylüyor. Çünkü karınalar çok daha kısa bir eğitim süresine tabi tutuluyor. Oysa bir köpek için 6-12 ay ciddi bir eğitim alır. Ancak köpeğe kıyasla karıncalar için 30 dakika yeterlidir. Aynı zamanda karıncaların bir köpeğe oranla daha düşük bir eğitim ve bakım maliyetine ihtiyaçlarının var olduğu söylendi.
Yeni Atlas'a göre, bilim insanları, bireysel bir karıncanın kanserli hücreleri, doğruluğu sona ermeden önce dokuz defaya kadar tespit edebileceğini varsayıyorlar. Bu nedenle, karıncaların, kanser hücresi uçucularının tespiti için hızlı ve verimli olduğu belirtiliyor. Ayrıca karıncalar bilim insanları için gayet ucuz ve oldukça ayırt edici bir tespit aracını temsil ettiğini de söylemek gerekiyor.
Bilim dünyası için bu keşif birçok yeni kapıları da aralayacak. Karıncalardaki bu koku alma duyusunun tespiti sağlıktan narkotiğe başka birçok alanda da çalımalar yapılabileceğinin sinyalini vermiş görünüyor. Bilim insanları şimdiden bu durumu daha da ileri götürmek istiyor. Onlar, karıncalardaki koku yeteneğinin potansiyel olarak bir dizi başka karmaşık koku algılama görevine uyarlanabileceğini öne sürüyorlar. Bu da narkotik, patlayıcılar veya diğer kanser türlerinde ya da başka bir tür hastalıkları koklayarak tespit ve teşhis edilebilmesi için kullanılabilmesi demektir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...