Yaygın olarak mavi-yeşil algler olarak bilinen siyanobakteriler, Dünya üzerinde bilinen en eski yaşam formlarıdır. Oksijenli fotosentez nedeniyle Dünya'nın karbondioksit açısından zengin bir atmosferden mevcut nispeten oksijen açısından zengin atmosfere geçişinden sorumludurlar. Göletlerde, göllerde, su akıntılarında, nehirlerde ve sulak alanlarda her yerde bulunan bu maddeler, yaşamın şekillenmesinde önemli bir rol oynamıştır!
En eski fosillerden bazılarını inceleyen bir araştırmacı ekibi, topraklarda kolonileştiği bilinen en eski siyanobakteri türünü buldu. Ekip, İskoçya'nın Aberdeenshire'ındaki ünlü Rhynie kiraz fosili bölgesinden toplanan ince örneklerden fosiller üzerinde çalıştı. İlgi çekici ayrıntılar haberimizde!
İlginizi Çekebilir: Bilim İnsanları, Kanser Hücrelerinin Tespiti için Bakteri Geliştirdi
''Bunların Karada Bulunan En Eski Siyanobakteriler Olduğu Anlamına Geliyor''
''Erken dönem karasal ekosistemlere ilişkin en iyi korunmuş kaydımız olan Rhynie çörtü, bitkilerin kara yüzeyi boyunca yayılmaya başlamasıyla birlikte siyanobakteriyel çeşitlilik ve ekolojinin yönlerini aydınlatmak için bir fırsat sağlıyor” "Neyse ki, Rhynie Chert'ten eş odaklı mikroskop kullanarak daha ayrıntılı olarak inceleyebileceğimiz siyanobakteriler içeren yeni örnekler bulduk'' diye belirtildi.
Ekip, yeni bir Rhynie siyanobakteri popülasyonunu incelemek için ışık mikroskobu ve süper çözünürlüklü eş odaklı lazer tarama mikroskobu kullandı. Hapalosiphonaceae familyasına ait olan Langiella scourfieldii de, 400 milyon yıl önce Erken Devoniyen döneminde ilk kara bitkileri arasında gelişen bir siyanobakteri türüdür.
Langiella scourfieldii'nin ana özelliklerinden biri 'gerçek dallanma'nın varlığıdır. Araştırmacılar, basında bu durumun, bireysel bakterilerin bir çizgide yan yana büyüdüğünde, bazı çizgilerin farklı yönlerde koparak dallanma yapısı oluşturduğunda da meydana geldiğini açıkladı.
Her ne kadar siyanobakteriler Rhynie Chert'in oldukça yaygın bir bileşeni olsa da birçoğu bu "gerçek dallanmayı" göstermez. Araştırmacılar bunu L. scourfieldii'de bularak bakterinin bu ekosistemdeki varlığını doğrulayabilir.
Doğa Tarihi Müzesi'nde bilimsel görevli ve çalışmanın baş yazarı Dr. Christine Strullu-Derrien, "3 boyutlu yeniden yapılandırmalarla, Hapalosiphonacean siyanobakterilerin bir özelliği olan dallanmanın kanıtlarını görebildik" ifadelerini kullandı.
"Bu heyecan verici. Çünkü bu, bunların karada bulunan en eski siyanobakteriler olduğu anlamına geliyor" diye de ekledi.
Dünya yaklaşık 4,5 milyar yıl önce oluştuğunda bugünkünden çok farklı koşullara sahipti. Atmosferi karbondioksit, metan ve su buharından oluşuyordu. Siyanobakteriler yavaş yavaş oksijeni serbest bıraktı. Atmosferin de bileşimini bugünkü haline getirdi. Bu olayın, 2,4 – 2,1 milyar yıl önce meydana gelen Büyük Oksidasyon/Oksijenasyon Olayı olarak bilindiğini de belirtelim.
Christine, "Erken Devoniyen'deki siyanobakteriler bugün oynadıkları rolün aynısını oynadılar. Bazı organizmalar bunları yiyecek olarak kullanıyor ama aynı zamanda fotosentez için de önemliler. Bitkiler toprağı kolonileştirmeye başladığında bunların zaten mevcut olduğunu ve hatta yer için onlarla rekabet etmiş olabileceğini öğrendik." diye de ekledi.
Bu arada bu çalışmanın da iScience dergisinde yayınlandığını da belirtelim.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...