İstediğiniz ürünü aylık kira bedeli karşılığında, ihtiyacın olan kira süresi için kiralayabildiğin bir abonelik sistemi sunan Kiralabunu; satın alarak yüksek maliyetlere katlanmak yerine kiralayarak finansman özgürlüğü ve esnekliği kazanmanıza yardımcı oluyor.
Bu bağlamda kiralama sektörünün önünü açan ve insanların satın almak yerine kiralamasını sağlayan Kiralabunu kurucu ortakları Elif Kapıcı Erdem, Sinan Ventura, Alper Erdem ve Cenk Yılmaz ile çok keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Lafı daha fazla uzatmadan röportajımıza geçelim....
1)Kiralabunu platformunun hikayesi nedir? Bu platformu kurmaya nasıl karar verdiniz?
Kiralabunu’yu ihtiyacımız olan ürünleri kullanmanın daha sürdürülebilir ve ekonomik yolu olmalı düşüncesiyle Türkiye’nin ilk teknoloji ürünleri abonelik sistemi olarak 2020 yılında hayata geçirdik. Bugün 100.000’in üzerinde bireysel üye ve 300’ün üzerinde kurumsal müşteri ile teknoloji ürünleri abonelik sistemi pazarının Türkiye’deki kurucusu ve lideri konumundayız.
2)Elektronik kiralama sektöründe fark yaratan unsurlar nelerdir? Kiralabunu'nun rakiplerinden farklı kılan özellikler nelerdir?
Teknoloji ürünleri abonelik ya da kiralama sektörü çok genç bir sektör. Burada kullanıcıların kiralamayı tercih etmesinin bir sebebi ürün çeşitliliği ve esnek kira süreleri. Bir kullanıcı merak ettiği bir ürünü satın almadan önce denemek için de kısa süreli bir kiralama yapabilir, zaten sürekli kullandığı bir ürünün her sene yeni teknolojisini kullanmak için de uzun süreli bir kiralama gerçekleştirebilir. Fark yaratan unsur, kullanıcılara tüm ürün gruplarında ve kira sürelerinde hizmet vermek oluyor.
Kiralabunu bugün 600’ya yakın ürün çeşitliliği ve 1 aydan başlayan kira süreleri ile sektörün en geniş ürün ve kira süresi seçeneği sunan oyuncusu. Aynı zamanda Kiralabunu aboneleri dilekleri gibi abonelik sürelerini uzatabilir, isterlerse kiraladıkları ürünü satın alabilir ya da ürününü yeni teknolojisiyle kolayca upgrade edebilir. Bu gibi esnek uygulamalar da kullanıcıları kiralamayı deneyimleme yönünde teşvik ediyor.
3)Kiralabunu'nun hedef kitlesi kimlerdir? Hangi elektronik ürünler üzerinde kiralama hizmeti sunuyorsunuz?
Bugün Kiralabunu’da 15 farklı kategoride cep telefonundan robot süpürgeye, oyun konsolundan koşu bandına 600’ün üzerinde ürün var. Kiralabunu aboneleri yoğunluklu olarak teknolojiyi yakından takip eden ve güncel olarak hayatına entegre eden insanlar.
Bu kişiler bir ürünü satın alıp uzun yıllar kullanmak yerine kiralayarak kullanıp yenisi çıktığında da upgrade etmeyi seçiyor. Bir de kısa süreli ihtiyaçlar için kiralamayı tercih eden bir kitle var. Yaz döneminde scooter kiralamak, tatillerde oyun konsolu kiralamak ya da seyahat döneminde katlanabilir bebek arabası kiralamak gibi.
4)Platformunuzun kullanıcılarına sunduğu avantajlar nelerdir? Kiralama süreci nasıl işler ve kullanıcılarınızın deneyimini nasıl geliştirmeyi hedefliyorsunuz?
Kiralabunu kullanıcıları kiralama gerçekleştirdikten sonra istedikleri noktada kira sürelerini uzatabiliyor, kiraladıkları ürünü beğenirlerse satın alabiliyor ya da kira sürelerinin sonunda ürünlerini farklı bir ürünle upgrade edebiliyor. Tüm ürünler sigortalı ve hasar onarım garantisinde.
Ürünlerin kullanımı sırasında oluşan hasar ve arızaların masraflarının %70’i Kiralabunu tarafından kapsanıyor. Bugüne kadar sunduğumuz servislerin hepsi kullanıcılarımızın geri bildirimleriyle geliştirdik. Her ay Kiralabunu’ya yeni servisler ve ürünler eklemeye devam ediyoruz.
5)Kiralabunu'nun büyüme ve genişleme stratejisi nedir? Gelecekte hangi alanlarda büyümeyi planlıyorsunuz?
Kiralabunu’ya bu ay içerisinde 2 yeni servis ve kategori kazandıracağız. İlki e-mobilite kategorisi. Paylaşım ekonomisinin bir paydaşı olarak sürdürülebilirlik ilk günden bu yana işimizin odağında. Bu anlamda sürdürülebilirliği destekleyen teknolojileri Kiralabunu’ya kazandırmayı çok önemsiyoruz.
Elektrikli araçlar da bu mobilite kategorisinde bu teknolojilerin başında geliyor. Önemli markalarla iş birliği süreçlerimizi planladık. Bu kapsamda Kiralamobil kategorisi yakın zamanda Kiralabunu çatısı altında birçok marka ve ürün seçeneği ile hem bireysel hem de kurumsal abonelerle buluşmaya başlayacak.
7)Kiralabunu'nun bugüne kadar karşılaştığı en büyük zorluklar nelerdir? Bu zorlukları aşmak için hangi stratejileri uyguluyorsunuz?
Türkiye’de yeni bir sektörün kurucusu ve lideri olarak üzerimize büyük iş düşüyor. Kullandığımız ürünleri satın almak halen daha hem dünyada hem de Türkiye’de en çok tercih edilen tüketim yöntemi. Biz de kurulduğumuz günden bu yana kullanıcıları daha sürdürülebilir, esnek ve ekonomik bir kullanım modeli olan kiralamayla tanıştırmak üzere pazara yatırım yapmaya devam ediyoruz. Yatırımlarımızın karşılığını da alıyoruz, bugün on binlerce kullanıcı Kiralabunu ekosistemi içinde abonelik modeli ile tanışıyor ve bu kullanıcıların %95’i sistemde kalmaya devam ediyor.
Finansmana erişim sadece bizler gibi hızla büyüyen girişimler için değil, uzun yıllardır faaliyet gösteren birçok büyük ölçekte şirket için bile en büyük zorluklarından birisi. Burada da paylaşım ekonomisini odağına alan iş modelimiz sayesinde hızla büyüyerek yeşil finansmana yatırım yapan güçlü iş partnerlerimizin desteği ile bu zorluğun üstesinden geliyoruz.
8)Girişimcilik serüveninizdeki en büyük başarı ve öğrenilen dersler nelerdir? Yeni girişimciler için tavsiyeleriniz nelerdir?
Bence girişimcilikte başarıyı getiren gerekli test ve değerlendirmeleri yaptıktan sonra zaman kaybetmeden, mükemmeli aramadan ürünü, fikri kullanıcıyla buluşturmak. Kiralabunu’da yıllar içinde çok sevdiğim bir kültür oluştu o da “girişim içinde girişim” kurmak. Örneğin Kiralamini bir kurum içi girişimcilik projesidir. Bundan 2 yıl önce kurum içi bir inisiyatif olarak hayata geçti ve bugün Türkiye’de 25.000’in üzerinde bebeğin büyümesine eşlik ediyor.
Kiralabunu takımı hangi birimde çalışıyor olursa olsun sürekli yeni fikirler geliştirir, bu fikirleri küçük bütçelerle de olsa test eder ve fikrine inanıyorsa arkasına tüm takımın desteğini alıp projesini lanse eder. Yakın zamanda bunun bir örneği olan 2 yeni ürün daha lanse edeceğiz.
Siz de bir ürünü almadan önce denemek isterseniz buraya tıklayınız.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...