Teknolojinin gelişmesi sağlık dünyasını da etkilemeye başlıyor. Sağlık alanında yapay zeka, yeni teknolojiler, yeni teknolojik icatlar kullanımı artıyor. Bu durum hastalıkların daha erken keşfedilmesine veya daha erken bir şekilde çözüm bunulmasına da olanak sağlıyor. Aynı zamanda sağlık alanında artık yaşam süresini uzatmak, hastalıklara çare bulmak ve kanser gibi hücresel hastalıklarla ilgili gelişmeler yaratmak yeni amaçlar olarak nitelendiriliyor. Kök hücre tedavisiyle birlikte bu amaçların gerçekleştirilmesi an meselesi. Eski zamanlarda Simya alanında özellikle ölümsüzlükle ilgili birçok uğraş verilmiş durumda. Felsefe taşı gibi birçok madenin aslında ölümsüzlüğe neden olduğu da söylenenler arasında. Ancak günümüzde ise böyle bir durumun söz konusu olmadığı aksine bu uğraşların kök hücre çalışmaları adı altında yapıldığını ve ilk amaçların insan ömrünü uzatmak olduğunu söylemek mümkün. Yazımızda kök hücre çalışmalarının tıp dünyasına kattığı yepyeni bir gelişmeden bahsediyoruz!
İlginizi çekebilir: Sağlık Sektörünü Bir Adım İleri Taşıyan Girişimler
Kök Hücre Çalışmalarında Yeni Gelişme
Dünyanın bilim anlamında en önemli üniversitelerinden biri olan Cambridge Üniversitesi’nde kök hücre ile ilgili birçok çalışma yapılıyor. Profesör Magdalena Zernicka-Goetz ve ekibinin vücudumuzdaki kök hücreleri kullanarak üç embriyo üretmesi bu çalışmalardan biri. Laboratuvar ortamında geliştirilen bu üç embriyo hücresinin gelişim dönemlerinin incelenmesi sonucunda kalp ve beyin yapılarının da ortaya çıktığı açıklanıyor.
İnsan Ömrünü Uzatmak İlk Amaçlardan Biri
Tüm bunların yanında insanlık için önemli bir bölge olan ön frontal lobların bile geliştiği söyleniyor. Bu çalışmanın amacını ise insan ömrünü uzatabilmek ve çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanabilmek için yeni hücreler oluşturmak olarak söylemek mümkün. Organ yetmezliği, kanser, hasar gören dokuların onarımı gibi birçok konuda yardımcı olabilecek olan bu kök hücreleri zaman içinde daha da gelişme gösteriyor. On yıldır devam eden çalışmalar gelişimin aslında ne kadar yavaş olduğunu gösteriyor.
Uzun Yıllar Ölümsüzlük Gibi Bir Durum Beklenmiyor
Yavaş bir gelişime sahip olması da bu amaçların uzun süre içinde ulaşılamayacağı mesajını da bizlere veriyor. Vücutta her hücre tipine dönüşen ana hücrelerden biri olan kök hücrelerden yeni embriyolar oluşturarak ölümsüzlük gibi durumların gerçekleşmesi uzak bir gelecekte gibi görünüyor. Beyin gelişimindeki işlevi bilinmeyen birçok gen üzerinde bu yaklaşımın uygulanabilecek olması araştırmacının ifadesi olarak karşımıza çıkıyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...