KPMG Türkiye, "KPMG Perspektifinden Web3" adlı araştırma raporunu düzenlenen bir toplantıda kamuoyuyla paylaştı.
KPMG Türkiye, blockchain teknolojisinin faydalarını, kullanım alanlarını, avantajlarını ve dezavantajlarını anlamayı ve sektörlere olan katkısının gelişmesini amaçlıyor.
Blockchain teknolojisinin en trend altı başlığı olan CeFi, DeFi, DeSci & ReFi, DAO, Metaverse, NFT ve CBDC konularına ışık tutan araştırma raporu, altı şirket ortağının liderliğinde hazırlandı.
İlginizi Çekebilir: Haftalık Blockchain Bülteni
KPMG Perspektifinden Web3
Web3, geleceğin finans dünyasının iki ana kavramı olan CeFi (merkezi finans) ve DeFi (merkeziyetsiz finans) etrafında şekilleniyor. CeFi, geleneksel finansal hizmetlerin merkezi bir otoritenin kontrolü altında olduğu finansal sistemleri ifade ediyor. Bu sistemlerde, denetlenen kurumlar belirli yasal gereklilikleri yerine getirme yükümlülüğü altındadır.
Öte yandan, blockchain teknolojisine dayanan DeFi, merkezi olmayan bir şekilde çalışan ve kullanıcıların sorumluluğunda olan yeni bir finans ekosistemi sunuyor. Ethereum gibi ağlara güç katan DeFi, son iki yıl içinde 90 milyar dolarlık toplam kilitlenmiş değeriyle 60 kat artış gösterdi.
CeFi ve DeFi, finansal işlemleri yönetmek için kullanılsa da güvenlik, lisans ve yönetmelikler açısından farklılıklar gösterir. Merkeziyetsiz finans, lisans almadan faaliyet gösterebilirken, merkezi finans kurumları lisans gerekliliklerine uymak zorundadır. Ayrıca, merkezi finans işlemleri genellikle daha hızlı gerçekleşirken, merkeziyetsiz finansın işlemleri doğrulama süreçlerinden dolayı daha yavaş olabilir.
Stablecoin ve CBDC
Dijital para birimlerinin popülaritesi artarken, merkez bankalarının da dikkatini çekmeye başladı ve birçok ülke bu alanda aktif çalışmalara başladı. Finansal, vergisel ve düzenleyici açıdan farklı dijital para birimlerini daha iyi tanımlama ve sınıflandırma çabaları ortaya çıktı ve merkez bankaları da bu çalışmalara katıldı.
Bu çalışmalar sonucunda, kripto para birimleri, istikrarlı olmayı hedefleyen "stablecoin" gibi para birimleri ve merkez bankası dijital para birimleri (CBDC'ler) dahil olmak üzere farklı dijital para birimleri arasında ayrım yapmaya yardımcı olan çeşitli koşullar oluştu.
DAO
DAO'lar, merkezi bir otoriteye ihtiyaç duymadan, kararların alınması ve uygulanmasını sağlamak için blockchain teknolojisini kullanan yapılar olarak tanımlanır. Geleneksel kurumsal yapıların operasyonel faaliyetlerinde karşılaştığı sorunları ortadan kaldırmak DAO'ların temel amacıdır.
Bu nedenle, DAO'ların operasyonel bir araç olarak kullanılması, dünya genelinde ve Türkiye'de yaygınlaşan bir trend haline geliyor. Türkiye'de kripto piyasalarının yasal düzenlemelerle gelişmesiyle birlikte, DAO'ların özellikle finans sektöründe ön plana çıkması bekleniyor.
Hukuki ve vergisel konulardaki netleşmeyle birlikte, emlak ve gayrimenkul sektöründe DAO'ların ülkemizde de yaygınlaşması kaçınılmaz olacaktır.
NFT
NFT'ler (Non-Fungible Token), içerik üreticilerinin veya sahiplerinin dijital dünyada ürettikleri eserlere bir tapu alarak, güvenli bir şekilde satış yapabilmelerini sağlayan bir teknolojidir.
Bu sayede dijital müzik, tasarım, metin ve diğer eserler ticarileştirilebilir ve transfer edilebilir hale gelmiştir. NFT'lerin benzersizlik, transfer edilebilirlik, fikri mülkiyet, ticarileştirilebilirlik ve metaveri gibi özellikleri onları farklılaştırmaktadır.
Küresel NFT pazarında 2022 yılında toplam işlem hacmi 24,7 milyar dolar olarak gerçekleşmiş olup, toplam işlem sayısı 2021'e göre %67,57 artışla 101 milyona ulaşmıştır. Kullanıcı sayısı ise %876,89 artış göstererek 2022'de 10,6 milyona yükselmiştir.
Türkiye'de sanat, oyunlar ve ticaret gibi birçok alanda NFT kullanımı hızla artmaktadır. 2018 yılında 3.800 olan NFT kullanıcı sayısı 2022'de 578 bin kişiye ulaştı. Öngörülere göre 2027 yılında Türkiye'deki NFT kullanıcı sayısının %54'lük bir artışla 890 bin kişiye ulaşması bekleniyor.
Metaverse
Metaverse, sürekli devam eden sanal dünyalardan oluşan bir çevrimiçi alan olup, ortam ve içindeki nesneler kullanıcıların oturumu kapattıktan sonra bile varlığını sürdürüyor. Savunma sanayi, fuarlar ve etkinlikler, eğitim, sağlık, kamu, telekom, otomotiv, oyun, moda ve reklamcılık gibi birçok sektörde metaverse yatırımları yapılıyor.
Goldman Sachs'ın yakın tarihli bir raporuna göre, metaverse evreninde 2030 yılına kadar yıllık 1 trilyon dolar gelir bekliyor. Metaverse'in gelişimi, mahremiyet, güvenlik ve teknolojinin toplumdaki rolü gibi önemli soruları da beraberinde getiriyor.
Ayrıca, ekonomik riskler, yasa dışı faaliyetler, sahte içerikler ve siber güvenlik gibi riskler de metaverse'in içinde barındırdığı konulardır. Metaverse girişimcileri açısından dikkat edilmesi gereken önemli konular arasında pazar riski, regülasyon riski, finansal risk ve teknolojik gelişmelere entegre olamama riski bulunmaktadır.
DeSci & Refi
DeSCI, merkeziyetsiz bir bilim projesidir ve bilimdeki merkezi yapıları dışlayan araştırmacıların ve toplulukların araştırma sürecine katılımını sağlamayı amaçlar. Bu proje, araştırma ve yayın süreçlerinin merkezi olmayan bir şekilde yürütülmesini hedefler ve bilimdeki merkeziyetsizleştirme hareketlerinden ilham alır.
ReFi (Yenileyici Finans), iklim değişikliğiyle mücadele, koruma ve biyoçeşitliliği destekleme, daha adil ve sürdürülebilir bir finansal sistem oluşturma amacıyla blockchain ve web3 teknolojilerine odaklanan bir harekettir. Geleneksel finansal sistemlerin kısıtlarını ve küresel sorunların çözümünde yetersiz kaldığını kabul eden ReFi, daha şeffaf, güvenilir, merkezi olmayan ve sürdürülebilir bir finansal altyapı oluşturmayı hedefler. Bu amaçla, blockchain ve web3 teknolojilerini kullanır.
ReFi platformlarının Türkiye ve dünyadaki kabulü, blok zinciri teknolojisi ve kripto para birimlerine olan ilgi ve benimsenme düzeyine bağlıdır. ReFi platformlarının daha fazla kabul görmesi için düzenleyici açıklığın ve uyumluluğun sağlanması önemlidir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...