Yabancı İstihbarat Gözetim Yasası'nın (FISA) 702. bölümünün yenilenmesi, Ethereum'un kurucu ortağı Vitalik Buterin tarafından eleştirildi. Buterin, 702. bölümdeki yeni programların uygulanmasının gizlilik ve kripto topluluğunu genel olarak etkileyebileceği endişelerini dile getirdi.
İlginizi Çekebilir: Binance, Hindistan Pazarına Yeniden Girmeyi Hedefliyor!
Vitalik Buterin: Genişletilmiş Gözetim Güven ve Güvenliği Tehdit Ediyor
ABD Senatosu, geçtiğimiz günlerde FISA'nın 702. bölümünü iki yıl daha uzatan tasarıyı hararetli bir tartışmanın ardından kabul etti. Karar, daha sıkı veri koruma önlemleri talep eden ilerici ve muhafazakâr üyelerin güçlü direnişi dikkate alındıktan sonra alındı. Yasanın süresinin dolmasından sadece birkaç dakika sonra yeniden yetkilendirme için yapılan son oylama 60-34 olmuştu.
Yenileme, esas olarak yurtdışındaki yabancı kişileri hedef alan izinsiz gözetim uygulamalarının ilerlemesine izin veriyor. Bununla birlikte, bu faaliyetler sırasında toplanan Amerikalıların iletişimini de içeriyor.
Dijital gizlilik ve merkezi olmayan teknoloji savunucuları, ABD hükümetinin arama emri olmaksızın gözetleme yapmasına izin veren yenilenmiş mevzuattan artık çok rahatsız. Bu rahatsızlık, kripto para sektöründe, özellikle gizlilik ve ademi merkeziyetçilik değerlerinin temel olarak kabul edildiği bir ortamda giderek artan bir huzursuzluk duygusunu yansıtıyor.
Ethereum'un kurucu ortağı Vitalik Buterin, daha geniş gözetim araçlarının, kullanıcıların ve geliştiricilerin hükümetin gereksiz ilgisine maruz kalmasına izin vererek kripto dünyasındaki güven ve güvenliği yok edebileceğini belirtti.
Yasama sürecine çetin müzakereler damgasını vurmuş ve bu süreçte gözetimin kapsamını sınırlandırmaya yönelik bir dizi değişiklik önerilmiş, ancak bunlar reddedilmişti. Senatör Chuck Schumer, yasanın terörizm ve diğer ciddi suçlarla mücadelede geçerliliğinin altını çizerek, yasanın süresinin dolmasına izin verilmesinin bir güvenlik riski oluşturacağını savundu.
Öte yandan, aralarında Senatör Ron Wyden'ın da bulunduğu eleştirmenler, yasanın suiistimale açık bir yol olduğunu iddia ederek, özellikle son dakikada yapılan bir değişikliğin sıradan insanları izlemeye zorlayacağını söyledi.
Ancak, Senato İstihbarat Komitesi Başkanı Mark Warner gibi yasanın savunucuları, değişiklikleri savunmak için argümanlar sunmuş ve amaçlanan değişikliklerin kapsamını belirterek, daha endişe verici yorumların bazılarını reddetti.
Tasarı şimdi yenilenmesini güçlü bir şekilde destekleyen Başkan Joe Biden'a giderken, ulusal güvenlik ihtiyaçları ile bireysel gizlilik haklarının dengelenmesi konusundaki tartışma devam ediyor. Kripto para topluluğu, bu tür güç istismarlarına karşı uyanık görünüyor ve gözetim yasalarının genişletilmesinin kripto işlemleri üzerindeki hükümet kontrolünde bir artış getirebileceğini vurguluyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...