Tüm dünyada hızla yayılan ve oldukça ilgi gören kripto varlıklar Türkiye’yi de etkisi altına alıyor. Yapılan araştırmalara göre Türkiye kripto para kullanımında Avrupa’da birinci dünyada ise dördüncü sırada yer almaktadır. 24 Aralık 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı’nın açıklamasıyla birlikte kripto para piyasasına yönelik düzenlemeler Türkiye’nin gündeminde yer almaya başlamış durumda. Daha önce Mayıs ve Haziran ayında gündeme gelen kripto para yasası ile ilgili düzenlemelerin 2022 yılının başında netleşeceği tahmin ediliyor.
Ülkemizde oldukça popüler olan kripto para birimleri kullanıcı tarafından yeni nesil yatırım aracı olarak tanımlanmaktadır. Diğer bir kesim tarafından ise kumarvari bir girişim olarak adlandırılmaktadır. Fakat bu durum Türkiye’ye özgü bir ayrım değil. Tüm dünyada buna benzer ayrıştırmalar mevcut durumda. Bazı ülkeler kripto varlıkları ödeme aracı olarak tanımlarken bunu tamamen yasaklayan ülkelerde mevcut. Bu iki düşünce arasındaki tartışmalar ise daha çok teknolojinin olumsuz kullanımına ve devlet denetiminin eksikliğine yönelik gerçekleşiyor. Diğer yandan bu varlıkların arkasında bulunan teknoloji olan kullanıcıların çoğu tarafından blok zincir çok tanınmayan oldukça kıymetli bir girişimdir.
Son zamanlarda ilgi çeken pek çok teknolojik yenilik gibi blok zincir de kamusal hizmetleri, kamu görevlilerinin rollerini ve vatandaşların beklentilerini değiştirebilecek birçok özelliğe sahip. Bizde bilinen hikayesi ise genellikle kripto paralar üzerine olsa da önemli dijital dönüşüm araçlarından birisi olarak yer edinmiş durumdadır.
Türkiye Kripto Kullanımında Avrupa’da İlk Sırada Yer Alıyor
Türkiye’de blockchain teknolojisinin en çok tanındığı alan kripto para birimleri ve onlara dair transfer konularıdır. Dolayısıyla ülkemizde blockchain’in halihazırdaki en büyük kullanım potansiyeli de kripto paralardır. Bitcoin liderliği ile gelişen bu piyasa 2017 yılında 800 milyon dolarlık, 2021 yılında ise yaklaşık iki buçuk trilyon dolarlık bir hacime erişerek birçok insanın ilgi odağı olmuştur.
Türkiye, kripto para kullanımında dünya üzerinde dördüncü, Avrupa'da ise ilk sırada yer alan ülkedir. Buna sebep olan en önemli etken ise genç nüfus ve yüksek teknolojik adaptasyon. Bu piyasada var olan en büyük sorun ise kripto varlıklara devletin müdahale edememesi nedeniyle oluşan kara para trafiği ve yasa dışı işlemlerin gerçekleştirilme riski. Blokzincirlerin üçüncü tarafların onayına ihtiyaç duymaması nedeniyle bu işlemler kontrolden ve izlemeden uzak biçimde yürütülebilmekte, bu nedenle de istenildiği zaman kirli işlerin de aracısı olabilmekte.
Devletin bu alana bazı düzenlemeler getirme isteği yukarıda belirttiğimiz sebeplerden dolayı aslında oldukça anlaşılabilir. Kripto para borsalarına yönelik düzenlemeler, kazanılan gelirin vergilendirilmesi, aktarımların kaynağı ve hedefine yönelik kimlik tespitleri gibi düzenlemeler bu alandaki küresel ölçekteki temel dinamiklerden. Bu kriterlere bağlı olarak kripto para yasası son dönemlerin oldukça popüler konuları arasında yer almaktadır.
ABD'de ve Çin'de son zamanlarda kripto para yasası ile ilgili düzenlemelerin geleceğine dair söylentiler hız kazanmış durumda. Türkiye açısından ise bu alana yönelik yasal düzenlemelerin yapılacağına dair söylemler 2021 yılının Mayıs ayından itibaren sıklıkla gündeme gelmiş durumda. Son on gün içinde yapılan açıklamalar ise hızla bir düzenlemenin tamamlanacağını göstermektedir.
Türkiye’de Kripto Yasası Düzenlemeleri Başlamış Durumda
2021 yılının Nisan ayında Türkiye’de kripto yasası düzenlemelerine dair bazı çalışmalar başlatılmış durumda. 16 Nisan tarihinde Merkez Bankası yayımladığı "Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik" ile kripto para birimlerinin ödeme işlemlerinde kullanılmasının yasaklanmasını talep etti. Bu kararın ardından 1 Mayıs tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile belirli tutarın üstündeki kripto para işlemlerine dair kimlik bilgileri tespitinin yapılması zorunlu kılındı. Bu düzenleme ise "Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Yönetmeliği"ne işlendi.
Kripto paralar başta olmak üzere, blok zincirlerle ilgili devletlerin izleyici değil, düzenleyici olarak yer alması devletlerin müdahale edebilmesi için oldukça önemli bir nokta. Bu alana yönelik yalnızca kısıtlayıcı önlemler değil, kontrollü gelişimine yönelik tedbirlerin de öncelikli sıralamada yer alması gerekmektedir.
AKP Grup Başkanvekili Kripto Para Yasası Hakkında Konuştu
Geçtiğimiz günlerde AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Binance Türkiye’nin Genel Müdürü Mücahit Dönmez ve bir heyet ile görüşme gerçekleştirdi. Kripto yasası ile ilgili düzenlemeler konusunda Türkiye ve dünyanın önde gelen paydaşlarının görüşlerini almaya devam ettiklerini söyledi. Bunun yanı sıra bugüne kadar 7 ayrı grubun fikrini aldıklarını da dile getirdi. Elitaş, yaptığı basın açıklamasında kripto yasası ile ilgili düşüncelerini şu şekilde ifade etti:
Yapılan açıklamada Elitaş, kripto yasası ile ilgili henüz net bir taslağın oluşmadığını, zaman zaman sosyal medyadan gelen haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Bu duruma örnek olarakta kripto paralara gelecek olan yüzde 40 oranındaki vergiden söz etti. Bu konudaki düşüncelerini basın açıklamasında şu şekilde dile getirdi:
Mustafa Elitaş, yapılmak istenen düzenlemelerin kullanıcıların lehine olacağına dikkat çekti. Yaşanan teknik sorunları çözmek için bu yasayı düzenlediklerini, amaçlarının yolu tıkamak değil daha rahat bir şekilde ilerlemesini sağlamak olduğunu dile getirdi.
Elitaş, tüm görüşmelerin ardından ise taslağın henüz onaylanmadığını şu şekilde dile getirdi:
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...