Venedik sahilleri ve lagünü arasından geçen büyük kruvaziyer gemileri İtalya’da uzun zamandır tartışma konusu. En son, Bu olay sonrasında İtalya hükumeti 1000 tondan ağır gemilerin, belirlenmiş su yollarından geçişinin yasaklanacağını duyurulmuştu.
Venedikliler kruvaziyer gemilerinin Venedik lagününden geçmesine karşı. Venedikliler, büyük yolcu gemilerinin Venedik’ın hassas kanallarına zarar verme tehlikesi ve şehrin geleceğini tehdit etmesi konusunda endişeliler. Venedikli örgütler, dev gemilerin Venedik lagününde zemin erozyonuna, su ve hava kirliliğine yol açtığını söylüyorlar. Öte yandan, bazı Venedikliler ise bu geçişlerin İtalya ekonomisine katkıda bulunduğunu düşünüyor.
isimli finans gazetesinin yayınladığı bir araştırmaya göre,
[caption id="attachment_14344" align="alignnone" width="1200"]
Venedik halkı dev gemilerin lagünlere yaklaşmasına tepkili..[/caption]
Hükumetin Venedik lagününden geçen dev gemilere karşı tutumu ikircikli görünüyor. 2013 tarihinde 96bin tondan daha ağır olan gemilerin
ndan geçişi yasaklanmış ancak
daha sonrasında geri çekilmişti. 2017’de ise, dev gemilerin kent merkezlerine girişinin yasaklanacağı duyurmuş ancak bu yasanın 4 yıl içerisinde aşamalı olarak uygulanacağı söylenmişti.
Son gelişmelere bakacak olursak hükumet, bu yılın mart ayında kruvaziyer gemilerin
nı geçip tarihi merkeze yaklaşmasının yasaklanacağı söylenmiş. Gemilerin sanayi limanına yönlendirilmesi şeklinde bir plan yapmıştı. Ancak geçtiğimiz haziran ayında
yeniden lagün şehrinde görüntülendi. Büyük protestolara yol açan olayın ardından
adlı grubun lideri
İtalya hükumetinin yalnızca Venedik vatandaşlarını değil tüm dünya kamuoyunu kandırmakta çok hünerli olduğunu ifade ederek kızgınlığını ifade etti.
[caption id="attachment_14345" align="alignnone" width="1200"]
İtalya hükumeti kruvaziyer gemilerin lagünlere girişini yasaklamasına rağmen geçtiğimiz haziran ayında 92 tonluk bir gemi Venedik'e giriş yapmıştı[/caption]
Venedik, yılda 9 milyon turistin ziyaret ettiği bir mekan.
Venedik’in doğal nüfusu ise, 1951’de 175bin iken günümüzde 55 bin civarına gerilemiş durumda. Hal böyle iken, Venedik Belediyesi vapurlarda ulaşım önceliğini Venedik halkına vererek yerel halkın ulaşım sorununu azaltmaya çalışıyor.
[caption id="attachment_14342" align="alignnone" width="1200"]
Unesco'nun Venedik'i ve lagünü "kara listeye" alıp almayacağı merak konusu.[/caption]
Unesco yetkilileri geçtiğimiz senelerde lagün yatağındaki erozyonun endişe verici olduğunu belirtmiş ve İtalya hükumetini adım atmaya çağırmıştı.
Venedik’in “tehlike altında” olup olmaması Dünya Mirasları Komitesi’nin 16-31 Temmuz’da yapılacak olan toplantısında görüşülecek. İtalya hükumetinin bu durumda ne yapacağı ise merak konusu..
Peki, siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? İtalya hükumetinin bu konudaki tutumu sizce doğru mu? Venedik Lagününü korumak için yetkililer ne yapmalı?
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...