Teknoloji ve dünya durmadan gelişmeye, hayatımıza yenilikler katmaya devam ediyor. Kuantum teknolojisi şuana kadar teknoloji ve fiziğin ulaştığı en son nokta olarak bilinmektedir. 2000'li yıllardan beri ARGE çalışmalarına devam edilen kuantum teknolojisi artık her alanda kendisini duyurur oldu. Daha öncesinde bir çok kez duyduğumuz kuantum halen kendisini ve dünyayı geliştirip değiştirmeye devam ediyor. Kuantum teknolojisinin ilerideki zamanlarda hayatımıza gireceği çeşitli alanlarda artmaya devam ediyor.
İlginizi Çekebilir: Kuantum Hesaplama Nedir? Nasıl Yapılır?
Kuantum Programlama Kullanım Alanları
Elektrikli bir araç kullanıyorsanız bunun şarj süresi dakikalar içerisine tamamlanmış olacak. Hatta bu birimi biraz daha küçültürsek cep telefonu gibi ufak sayılabilecek piller kullanan teknolojik cihazlarsa sadece saniyeler içerisinde sıfır düzeyinden yüzde yüze kadar şarjı tamamlanmış şekilde karşımıza çıkacak. Hatta biraz daha ileri seviyelere gidildiği zaman anlık şarja kadar indirgenebilecek bir teknoloji dedikoduları devam ediyor. Yenilikleri ve kullanım alanları sürekli olarak genişleyen kuantum teknolojisi şimdi de programlamayla beraber karşımızda.
Elimizde bulunan bilgisayarın her özelliğini yerine getirebilmesiyle beraber onun yapamadığı çok fazla işlemi kolaylıkla ve hiç beklemeden yapabiliyor. Finansal hizmetler milli güvenlik ve analizler gerektiren konularda hızla bizi çözüme ulaştırmayı başaracak bir teknoloji. Öncelikle kuantum programlamaya giriş yapabilmemiz için elimizde kuantum bir bilgisayar olmak zorunda. Bunun sebebiyse kuantum algoritmalarını yüksek seviyeli yapılar kullanarak ifade etmesidir. Bu yapılar oldukça karmaşık ve alıştığımız sistemin çok daha geliştirilmiş bir halidir.
Kuantum Teknolojisini 4 Ana Başlık Altında Sınıflandırabiliriz. Bunlar;
Kuantum Programlama Nasıl işler?
Günlük olarak kullandığımız bir bilgisayar programlama dilinde bitleri kullanırız ve bitler sadece 1 ve 0 değerlerini alabilirler. Bitler bağlantının temelidir. Bit; binary digit' kelimesinden doğmuştur. Bit bu bahsettiğimiz programlama dillerindeki bağlantıların en temelidir. Verilerin boyutları bit olarak hesaplanır. Bit biriminin devamındaysa; kilobyte, megabyte, gigabyte, terabyte, petabyte gibi üst bit katmanları bulunuyor. İçeriği her ne olursa olsun sistemimizde depolayacağımız bilginin maksimum içerik değeri sadece 1 ve 0 olarak tanımlanır. Bu iki varyasyon dışında bir seçenek sunulmaz. Bunları "doğru / yanlış" veya "evet / hayır" olarak örneklendirmek mümkündür.
Kuantum bilgisayardaysa bu programlamalar için kullanılan bit terimi çok daha fazla geliştirilmiş olarak sunulmuştur. Bu terime Kübit adı veriliyor. Büyük resme bakıldığında normalde kullandığımız programlamadaki bitlere kıyasla aynı mantıkla çalışır. Ama çalışma sırasında üstlendiği görev daha farklıdır. Bitlerde bulunan bir ve sıfır mantığını kullanarak üzerine daha farklı varyasyonlar ekleyebildiğimiz bir sistemdir. Tüm olasılıkları kendi içerisinde barındırabilecek kadar gelişmiş bir sisteme sahiptir. Normal bir bilgisayarın mantığını alarak kuantum ile birleştirme sayesinde bin kattan bile daha fazla verim alınan bir teknolojidir. Bunun sebebiyse bit ile işlem yapılırken tüm işlemler bit hızıyla hareket ediyor ve bu konuya karşı yapabildiğimiz tek şey sadece bu işlemleri hızlandırmak. Oysa Kuantum bilgisayarlarda tüm bu işlemler tek bir işlem gibi gerçekleşerek bizim bekleme süremizi sıfıra yakın sürelere indirmeyi başarıyor.
Kuantum programlamaysa en kısa haliyle, kuantum bilgisayar ile yapılabilecek tüm işlemlerin yazıldığı bir programlama dilidir. bilgilerin ve teknolojinin ışığında oluşturulmuş olan yeni bir kuantum programlama dilidir. Kuantum teknolojisini en ince ayrıntısına kadar kullanabilecek yeterliliğe sahiptir. Bu sayede bilgisayarda yoğun enerji ve bekleme gerektiren analizler, finans hizmetleri gibi konularda kökten bir çözüm yaratmış oluyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...