Artık bir kahve biyodizele dönüşüyor. Bunu hiç tahmin etmiş miydiniz? İşte biyoloji için dikkate değer bir gelişme geliyor. Görünüşe göre, Aston Üniversitesi bilim adamları, artık kahveyle beslenen yüksek kaliteli biyodizel mikroalgleri üretti.
Aston Üniversitesi'nin açıklamasına göre, bu gelişme aynı zamanda mikroalg yetiştirme sisteminde bir atılım olarak düşünülüyor.Çalışmanın sonuçları Yenilenebilir ve Sürdürülebilir Enerji İncelemeleri'nin Kasım 2022 sayısında yayınlandı. Şimdi lafı uzatmadan detaylara geçelim.
İlginizi Çekebilir: Bu Kahve Makinesi Kapsül Kahveleri Geçmişte Bırakıyor
Kahve Telvesi-Mikroalg-Biyodizel İlişkisi Hakkında
Aston Üniversitesi'nin belirttiği bilgiye göre, Birleşik Krallık'ta her gün yaklaşık 98 milyon fincan kahve içiliyor. Bu durum da, genel atık olarak işlenen ve genellikle çöplük veya yakma ile sonuçlanan büyük miktarda kullanılmış kahve telvesine yol açıyor.
Ancak bilim adamları, kullanılmış kahve telvesinin mikroalgler (Chlorella vulgaris sp.) için bir yapı ve ayrıca bir besin kaynağı olarak hizmet ettiğini keşfettiler.
Sonuçta edinilen bilgiye göre, ABD ve Avrupa standartlarına uygun, düşük emisyonlu ve iyi motor performansına sahip gelişmiş biyodizel elde edebildiler.
Yakın zamana kadar, naylon ve poliüretan köpük gibi besin içermeyen yüzeylerde yosun yetiştiriliyordu. Ancak bilim adamları, diğer besinlerin yardımı olmadan da kalan kahve üzerinde mikroalg hücrelerinin gelişebileceğini keşfettiler.
Dr. Vesna Najdanovic, "Kullanılmış kahve telvesine eklenen mikroalglerden elde edilen biyodizel, yeni hammaddelerin ticarileştirilmesi için ideal bir seçim olabilir ve gıda ürünleriyle rekabetten kaçınabilir" ifadesinde bulundu.
"Ayrıca, bu yeni hammaddeyi kullanmak, biyoyakıt üretmek için yağ çıkarmak için palmiye ağaçlarının kesilmesini azaltabilir. Güneydoğu Asya'da bu, sürekli ormansızlaşmaya ve sera gazı emisyonlarının artmasına neden oldu." sözlerini kullandı.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...