Linux işletim sistemi diğer popüler işletim sistemlerinden farklı özelliklere sahip olmasıyla oldukça dikkat çekiyor. Kullanımı diğerleri kadar kolay olmayan Linux'un kendine has özellikleri, tasarımı ve fonksiyonları var. Yazılımcıların da gözdesi olan Linux'u detaylı olarak inceleyeceğiz.
İşletim Sistemlerinden Önce
IBM'nin ürettiği ilk seri üretim bilgisayarlar bütün dünyaya hızla yayılmıştı. Ancak hem görünüş hem de maddi anlamda külfetli olan bu hantal bilgisayarların genel halka ulaşması yıllar alacaktı. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nin öncülük ettiği bilgisayar üretiminin teorik alt yapısı ise, II. Dünya Savaşı'nda Nazilere karşı mücadele eden İngiliz İstihbaratı'nda görev almış matematikçi
Alan Turing tarafından oluşturulmuştu.
Turing'in algoritma keşfi olan
Enigma adlı sistem, günümüz bilgisayarlarına fikir babası olmuştur.
IBM'in bilgisayarı seri şekilde üretmesi ise teknoloji ile halk arasında bir köprü kurulması açısından önemlidir.
Bilgisayarların karmaşık ve tuhaf yapısını ancak yetenekli ve bu alanda eğitim almış kişiler çözebiliyordu. Günümüzde kodlama dediğimiz, makine ile iletişim kurmamıza yarayan programlama dilleri kullanılıyor. Linux işletim sistemi de buna dahil.
C programlama dilleri ile düzene oturan bilgisayar iletişimi, yazılımcıların işini kolaylaştırmaya başladı. 1970'li yıllarda altyapısı oluşturulan "yazılım" yıllar geçtikçe bir sonraki kuşağa miras kaldı ve daha da ileriye götürüldü.
C, C#, C++, Java ve
Python ile devam eden bu süreçte her yeni gelen programlama dili bir öncekine meydan okuyordu.
İşletim Sistemlerinden Sonra
1980'lere gelindiğinde, Harvard Üniversitesi eğitimini yarıda bırakan bir genç ve arkadaşı bilgisayar ile iletişimi kolaylaştırma yolları aradı. Daha sonraları
Bill Gates olarak tanınacak olan bu genç ve arkadaşı
Paul Gardner Allen Windows adı verdikleri bir işletim sistemi kurdular. Artık uzun kodlardan oluşan bir komut verme işleminden ziyade, belli bir tasarımı olan ve derin bilgisayar bilgisi olmayan kişilerin bile kullanabileceği işletim sistemi kurulmuştu.
[caption id="attachment_13505" align="aligncenter" width="705"]
Bill Gates - Windows (sol) ve Steve Jobs - Apple (sağ)[/caption]
Ondan henüz bir yıl önce Steve Jobs adındaki bir başka genç,
Macintosh adını verdiği ve daha sonraları
Mac işletim sistemi olarak tanınacak olan sistemin temelini atmıştı. Aralarındaki bu kısa süre, Windows ve Mac arasında ilginç bir rekabetin ateşini fitillemiş oluyordu. Windows'u Microsoft şirketi temsil ederken, Mac işletim sistemi Apple şirketi üzerinden piyasaya sürülmekteydi. Bu kült firmalar,
Linux işletim sistemi dahil bir çok sistem iskeletine ya da çekirdeğine ilham oldu.,
Linux İşletim Sistemi Nedir?
1991'de teknoloji dünyasına dahil olan Linux işletim sistemi, muadillerinin aksine popülerleşme ve her kesim tarafından kullanılma gibi amaçlar gütmüyor. Açık kaynak kodlu olan Linux tam tersi, işletim sistemlerinden önce var olan kod ile komut verme süreçlerini geliştiren bir çekirdek olarak varlığını sürdürüyor.
[caption id="attachment_13506" align="alignnone" width="1051"]
Linus Torvalds - Linux[/caption]
Linux işletim sistemi - ya da bazı kaynaklara göre çekirdeği - Linus Torvalds tarafından geliştirildi. Ana hedefi kendine has, özgün ve özgür bir yazılım kaynağı sunmak olan Linux sistem çekirdeği bu anlamda diğerlerinden keskin şekilde ayrılıyor.
Torvalds, Linux'un tek başına işlevsel olarak bir anlam kazanabilmesinin zor olduğunu fark edince GNU adlı bir yazılım sisteminden destek alarak Linux/GNU karışımı bir formül elde eder. Tasarımdan fonksiyonlarına kadar özgün olmayı sürdüren sistem çekirdeği, artık bir işletim sistemi haline gelmiştir. Bu çekirdekten türeyen Ubuntu gibi ismi duyulan işletim sistemleri ise Linux'un kapsadığı sistemlerden sadece birisidir. Linux bir işletim sistemi midir değil midir sorularının cevabı hala tartışılmaya devam ediyor.
Linux İşletim Sistemi ve Temel Özellikleri
Linux Öğrenmek ve Kullanmak
Linux belli bir eğitim ve kavrama sürecinin ardından en iyi performansını sergileyebilir. Bu işletim sistemini kullanmadan önce, bilişim alanında temel bilgileri öğrenmiş olmanız ve işletim sistemi aracılığıyla bilgisayarı kontrol edebilmeniz beklenir.
Eğer Linux sahibi olmak istiyorsanız ya da kullanımını öğrenmek istiyorsanız, online eğitimler aracılığıyla fikir sahibi olabilirsiniz. Kurulumu ve gerekli aşamaları kat ettikten sonra ise
Linux sitesinde ve forumlarında, sizin gibi kullanıcılar ile iletişime geçerek kendinizi geliştirebilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...