İşletim sistemi kavramı son yıllarda büyük önem kazandı. Her geçen gün daha gelişmiş bir versiyonu tanıtılıyor veya piyasaya sürülüyor. Durum bu şekilde olunca kullanıcıların merak ettiği ve üzerinde araştırdığı kavramlar da değişmeye başladı. Yazının devamında belki de Windows işletim sisteminden sonra en çok bilinen Linux hakkında daha detaylı bilgilerle ulaşacaksınız.
Linux İşletim Sistemini Kimler Kullanır?
Linux, işletim sistemi olması nedeniyle yazılım alanında tercih ediliyor. Bu sebeple, günümüzde oldukça rağbet gören yazılımcılar bu işletim sistemine oldukça hakim olmalılar. Linux kullanım alanlarını özetleyecek olursak; yazılım ile ilgilenen veya bu alanda meslek sahibi olan kimseler ve bu alanda faaliyet gösteren büyük şirketler tarafından tercih ediliyor.
İşletim sisteminin, Windows kadar popüler olma sebebinin açık kodlu bir yazılım olmasıyla ilişkilendirebiliriz. Aynı zamanda internet sitelerinin de üçte biri Linux sunucuları tarafından çalıştırılıyor. Linux, açık kodlu olması sebebiyle kullanan kişi tarafından daha fazla müdahale edilebilir ve geliştirilebilir.
Ek olarak işletim sistemlerini anlamak ve öğrenmek isteyenler için de altın tepside sunulmuş bir fırsat olarak adlandırılır çünkü geniş kapsamlı bir deneme ve öğrenme ortamı oluşturur.
Linux İşletim Sistemi Çeşitleri Nelerdir?
Ubuntu
Linux çeşitleri arasında yaygın şekilde kullanılan Ubuntu, basit arayüzü, performansı ve kaynakların genişliği nedeniyle tercih ediliyor. İşletim sisteminin Xubuntu, Kubuntu ve Lubuntu seçenekleri de bulunmaktadır.
Debian
Yazının ilk kısımlarında da bahsettiğimiz gibi açık kodlu bir işletim sistemi olması nedeniyle dünyanın farklı yerlerindeki yazılımcılar tarafından geliştirilebilen Linux'un bir diğer çeşidi ise Debian. Bu işletim sistemi, gönüllüler tarafından geliştirildi. Hız performansı tarafından yazılımcılar tarafından sevilen ve tercih edilen bir işletim sistemi.
Linux Mint
Ubuntu ve Debian dokunuşları barındıran işletim sistemi, güçlü altyapısı, basitleştirilmiş kullanım alanları ve günümüze en iyi şekilde uyum sağlaması nedeniyle birçok kullanıcı tarafından tercih ediliyor. 2006'tan günümüze geliştirilmeye devam ediyor. Mint içerisinde KDE, XFCE ve Mate sürümlerini barındırıyor.
Manjaro
GNU/Linux dağıtımlarından biri olarak adlandırılır. Diğer çeşitlerden ayıran özellik güçlü yapısı, hız performansı olarak açıklanır. Bir diğer göz çarpan özelliği ise periyodik olarak güncelleme gereksinimi duymasıdır. Masaüstü ortamları olarak da XFCE, GNOME ve KDE gibi seçenekleri bulunmaktadır.
Solus
Bağımsız olarak geliştirilen Solus, masaüstü ortamları olarak Budgie, MATE, KDE, Plasma ve GNOME seçenekleri barındırır. İş ve ev ortamlarında kolaylıkla kullanılabilir. Ülkemizin "Pardus" projesi kapsamında geliştirilmiştir.
MX Linux
Debian altyapısı ile geliştirilmiştir. XCFE'nin desteklemiş olduğu GNU/Linux işletim sistemine dayanmaktadır. Popülerliği ise her geçen gün artmaya devam etmektedir.
Fedora
Fedora, açık kaynak kod kullanımlı ve özgür Linux dağıtımı olarak adlandırılıyor. İlk kullanıma açıldığı dönemlere nazaran popüleritesi düşse de şu an hala kullanılan işletim sistemlerinden biri. Fedoran'nın varsayılan masaüstü ortamları ise GNOME, paket yöneticisi ise RPM olduğu biliniyor.
Elementry OS
Ubuntu baz alınarak oluşturulan işletim sistemi, yine açık kaynak kodlu olmasıyla biliniyor. Masaüstü ortamlarında Pantheon programını kullanan Elementry OS zaman içinde kendi işletim sistemini dağıtmaya başlamıştır. MacOS benzerliği ile ön plana çıkmaktadır. Paket yöneticisi olarak DPKG kullanır.
Zorin OS
Tasarımı yapılırken yeni kullanıcılar göz önünde bulundurularak tasarlanan işletim sistemi kişisel bilgisayarlar için tercih ediliyor. Varsayılan olarak GENOME masaüstü ortamını ve Snappy paket yönetici kulandığı biliniyor.
Pop!_OS
Bu işletim sisteminde ise Ubuntu temel alınmıştır. GNOME masaüstü ortamını sunan Pop!_OS ücretsiz Linux dağıtımı olduğu biliniyor. Açık kodlu olmasıyla favorilerden biri olan Pop!_OS System76 tarafından geliştirilmiştir. Periyodik güncellemeleri ile kullanıcı memnuniyetini topluyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...